Η χρήση σύγχρονου συστήματος υπερήχων στις αμυγδαλές -Μια μοντέρνα ατραυματική μέθοδος χωρίς νυστέρι | ΥΓΕΙΑ | iefimerida.gr

Η χρήση σύγχρονου συστήματος υπερήχων στις αμυγδαλές -Μια μοντέρνα ατραυματική μέθοδος χωρίς νυστέρι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υπερτροφία των αμυγδαλών με αποτέλεσμα την δυσχερή στοματική αναπνοή, μπορεί να οδηγήσει σε αποφρακτικού τύπου άπνοια, ροχαλητό και κακή στοματική υγιεινή με κακοσμία, ταλαιπωρώντας μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Ο αμυγδαλικός ιστός συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού ως λεμφικός ιστός και με τις ανατομικές κρύπτες -καταδύσεις του βλεννογόνου- εγκλωβίζει επιθήλια, μικρόβια και νεκρά κύτταρα, τα οποία εύκολα δημιουργούν εστίες φλεγμονής. Η οξεία αμυγδαλίτιδα είναι η πιο συνήθης εκδήλωση και όταν οφείλεται σε μικροβιακά αίτια εμφανίζεται με υψηλό πυρετό, πυώδες επίχρισμα και έντονο πονόλαιμο και καταβολή που βασανίζουν τον ασθενή. Οι ευαισθητοποιημένοι οργανισμοί από μικρή ηλικία δημιουργούν «αποθήκες» μικροβίων μέσα στις κρύπτες, που εύκολα αναζωπυρώνονται σε φάσης εξασθένισης του ανοσοποιητικού ή στα πλαίσια εποχιακής ίωσης, με αποτέλεσμα αυτά τα άτομα να υποφέρουν από πολλαπλά υποτροπιάζοντα επεισόδια αμυγδαλίτιδας, με ανθεκτικότητα σε διάφορες κατηγορίες αντιβιοτικών.

Παλαιότερα, η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών ήταν πολύ δημοφιλής, επέμβαση επίπονη με μακρά μετεγχειρητική πορεία ανάρρωσης και ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο άμεσης ή απώτερης μετεγχειρητικής αιμορραγίας. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα παρά τις οδηγίες της Αμερικάνικης Εταιρείας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι η αμυγδαλεκτομή συνήθης πρακτική, παρότι στην υπόλοιπη Ευρώπη τείνει να εγκαταλειφθεί, ως η πιο συχνή αιτία περιεγχειρητικής αιμορραγίας με ποσοστό έως και 20% όσο αυξάνεται η ηλικία του ασθενούς. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η μόνη απόλυτη ένδειξη για αμυγδαλεκτομή είναι η στοματοφαρυγγική απόφραξη με κίνδυνο άπνοιας σε εξαιρετικά ευμεγέθεις αμυγδαλές και η υποψία κακοήθειας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η ένδειξη είναι σχετική και λαμβάνοντας υπόψιν τα ποσοστά επιπλοκών και την ποιότητα ζωής του ασθενούς (υποτροπές, λοιμώξεις αναπνευστικού, φαρυγγίτιδες λόγω έλλειψης της πρώτης γραμμής άμυνας), κλινικές μελέτες συστήνουν νέες μεθόδους όπως η συρρίκνωση των αμυγδαλών με χρήση υπερήχων.

Το σύστημα υπερήχων είναι μια σύγχρονη μέθοδος που έχει ευρεία εφαρμογή λόγω της ατραυματικής χρήσης και της ελαχιστοποίησης θερμικών βλαβών (όπως με χρήση laser πχ) και άρα μετεγχειρητικού ελάχιστου άλγους. Η χρήση των υπερήχων στις αμυγδαλές επιτρέπει την κρυπτόλυση σε πρώτη φάση, δηλαδή την εισχώρηση της ειδικής κεφαλής στις κρύπτες και την απολύμανσή τους από τις εστίες μικροβίων. Ακολουθεί η αμυγδαλόλυση με εφαρμογή της κεφαλής των υπερήχων σε 3 σημεία (άνω πόλος, σώμα, κάτω πόλος) της κάθε αμυγδαλής με στόχο την μετάδοση κυμάτων υπερήχων και συρρίκνωσης του αμυγδαλικού ιστού. Με αυτή τη μέθοδο πετυχαίνουμε ταυτόχρονα τον καθαρισμό των αμυγδαλών από τους βλαβερούς μικροοργανισμούς, τα νεκρά επιθήλια και τις εγκλωβισμένες τροφές, αλλά και τη συρρίκνωση του μεγέθους τους , επιτρέποντας την βελτίωση της αναπνοής, εξαφανίζοντας την κακοσμία , διατηρώντας όμως παράλληλα και την αμυντική λειτουργία, χωρίς να αποδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς μακροχρόνια.

Την τελευταία 5ετία που εφαρμόζουμε την τεχνική, σε 350 ασθενείς μας άνω των 18 ετών με χρόνια αμυγδαλίτιδα ή υπερτροφία αμυγδαλών ή κακοσμία στόματος δόθηκε ερωτηματολόγιο που αφορούσε στην πρώιμη και όψιμη μετεγχειρητική περίοδο αλλά και την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων ένα χρόνο μετά την επέμβαση. Το 30% των ασθενών (105 ασθενείς) απάντησε πως το μετεγχειρητικό άλγος παρήλθε σε 1-3 ημέρες μετά την επέμβαση με υπερήχους, σε 4-5 ημέρες σε 210 ασθενείς (60%) και μετά από 5 ημέρες σε 35 ασθενείς (10%). Υποτροπή αμυγδαλίτιδας αναφέρθηκε σε 5 περιπτώσεις (0,7%). Η κακοσμία του στόματος βελτιώθηκε σε ποσοστό 97%. Μετεγχειρητική αιμορραγία παρατηρήθηκε μόνο σε 1 ασθενή σαν απώτερη μετεγχειρητική επιπλοκή.

Η πρωτοποριακή χρήση των υπερήχων στην αντιμετώπιση της χρόνιας αμυγδαλίτιδας και της υπερτροφίας των αμυγδαλών είναι μια αποτελεσματική, σχετικά ακίνδυνη και ταχεία μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί και σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, υπό τοπική αναισθησία, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο μετεγχειρητικής αιμορραγίας. Έχει άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα στις χρόνιες αμυγδαλίτιδες, καθώς επίσης εξαφανίζει την κακοσμία του στόματος και παράλληλα μειώνει το ροχαλητό και τις άπνοιες, βελτιώνοντας θεαματικά την συνολική ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η μέθοδος Υπερήχων εφαρμόζεται από τον Χειρουργό ΩΡΛ Νίκο Μαρουδιά, MD PHD (τ. Δ/ντη ΩΡΛ Κλινικής ΓΝΝΙωνιας- Πατησίων Αγία Όλγα) και τη συνεργατιδά του Χειρουργό ΩΡΛ Αναστασία Πινιάρα, MD MSc

Επιστημονικοί Συνεργάτες Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αμυγδαλές υπέρηχος Υγεία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ