92χρονος, ζωηρός σαν παιδί, εξηγεί τι κάνει για να είναι τόσο καλά [εικόνες] - iefimerida.gr

92χρονος, ζωηρός σαν παιδί, εξηγεί τι κάνει για να είναι τόσο καλά [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ed Mosberg είναι ένας Εβραίος της Κρακοβίας (Πολωνία) όπου γεννήθηκε το 1926.


Κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο συνελήφθη από τους ναζί μαζί με την οικογένειά του και τους έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Płaszów και Μαουτχάουζεν. Είναι ο μοναδικός τυχερός αφού επέζησε ενώ όλα τα μέλη της οικογένειάς του πέθαναν.
Μετά την απελευθέρωσή του από το στρατόπεδο, ο Εντ Μόσμπεργκ έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζει ως σήμερα, με την σύζυγό του Σέσια, την οποία αγαπά ακόμη τρελά, και την κόρη τους.

92χρονος, ζωηρός σαν παιδί, εξηγεί τι κάνει για να είναι τόσο καλά [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Ο Εντ Μόσμπεργκ έγινε διάσημος όταν το σάιτ businessinsider παρουσίασε τον τρόπο ζωής αυτού του επιζήσαντα από το Ολοκαύτωμα και τις συμβουλές που δίνει:


1. Αθλείται καθημερινά
Στα 92 του ο Εντ Μόσμπεργκ ξυπνάει στις 6 το πρωί και αθλείται. Τρέχει στον διάδρομο που έχει στο διαμέρισμά του, κάνει 100 πους απς, 100 καθίσματα και αεροβικές ασκήσεις. Περνάει αρκετή ώρα καθημερινά στον καθαρό αέρα.
«Πρέπει να μείνω σε καλή φόρμα για εμένα και για τη γυναίκα του γιατί μπορεί κάθε στιγμή να με χρειαστεί και εγώ πρέπει να είμαι παρών. Σήμερα το πρωί, για παράδειγμα, ξύπνησα στις 5 και ανέβηκα αμέσως στον διάδρομο να τρέξω»
Ο Εντ Μόρσμπεργκ «έπαιξε» και σε ένα ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα και ο βρετανός σκηνοθέτης Llion Roberts που το γύρισε δήλωσε για εκείνον: «Αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά και πρέπει να κάνεις προσπάθεια για να τον φτάσεις». Κυριολεκτικά, στη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ, κανείς δεν μπορούσε να τον φτάσει, τόσο γρήγορα περπατούσε!

92χρονος, ζωηρός σαν παιδί, εξηγεί τι κάνει για να είναι τόσο καλά [εικόνες] | iefimerida.gr 1


2. Είναι στο πλευρό όσων αγαπάει
«Ακόμη ονειρεύομαι τα τρομερά γεγονότα που έζησα. Και η γυναίκα μου Σέσια ονειρεύεται επίσης, μερικές φορές φωνάζει στον ύπνο της ή καλεί τις αδελφές της. Αλλά η αγάπη μας βοηθάει να συμπληρώνουμε αυτό το κενό και την πίκρα που χάσαμε τις οικογένειές μας. Λέω λοιπόν στη γυναίκα μου ότι ζήσαμε τόσο πράγματα κοινά και ότι είμαστε ως σήμερα μαζί», δηλώνει ο Εντ.
Η Σέσια κινείται σήμερα σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά ο Εντ Μόρσμπεργκ την βοηθάει να κάνει όσα χρειάζεται.


3. Δεν τρώει παρά μόνο τα αναγκαία
«Μην τρώτε πολύ, αυτό είναι το χειρότερο. Οι άνθρωποι τρώνε παραπάνω από όσο χρειάζονται. Λένει απλά «πεινάω» και τρέχουν να καλύψουν την ανάγκη, παρότι συχνά δεν πεινούν πραγματικά. Αλλοι τρώνε μόνο και μόνο γιατί πλήττουν. Αλλά ακόμη και η πραγματική πείνα μπορεί να ελεγχθεί.
Εγώ σήμερα το πρωί ήπια ένα ποτήρι νερό, μετά ήπια έναν καφέ με ζάχαρη και έφαγα μισό γιούρτι, από το μικρό μέγεθος, το μισό. Ο καφές μου δίνει αρκετή ενέργεια για να μη φάω τίποτα το μεσημέρι και μερικές φορές τίποτα ως το βράδυ. Κάποιες μέρες δεν τρώω άλλο τίποτα. Μη το πείτε στην κόρη μου» δηλώνει γελώντας.

92χρονος, ζωηρός σαν παιδί, εξηγεί τι κάνει για να είναι τόσο καλά [εικόνες] | iefimerida.gr 2


4. Συντηρεί τη μνήμη του και ζει ανάλογα με την εποχή του
«Μη σταματάτε να μαθαίνετε νέα πράγματα και να ασκείτε τη μνήμη σας. Τα βιβλία και τα επιτραπέζια παιχνίδια ηρεμούν τα νεύρα και ενισχύουν τον εγκέφαλο», λέει.
Ο Εντ Μόσμπεργκ έπαιξε και στην ταινία της βρετανίδας σκηνοθέτη Claire Ferguson για το Ολοκαύτωμα, το 2004. Σήμερα κάνει ομιλίες σε φοιτητές πανεπιστημίου και οργανώνει συνέδρια. Χρησιμοποιεί iPhone και επικοινωνεί με πολύ κόσμο. Σε όσους βρίσκονται δίπλα του δηλώνει ότι έχει ακόμη πολλά πράγματα να κάνει και να μάθει.


5. Προσωπικοί στόχοι και ενδιαφέρον για τη ζωή
Ενας άνθρωπος σταματάει να ζει όταν δεν έχει πια τίποτα να κάνει, πιστεύει ο Εντ Μόσμπεργκ. Είναι λοιπόν σημαντικό για κάποιον να έχει ενασχολήσεις: να ζωγραφίζει, να γράφει ποίηση ή να δίνει διαλέξεις.
Ο Εντ Μόσμπεργκ αφιέρωσε τη ζωή του να εξηγεί στον κόσμο τι ήταν το Ολοκαύτωμα: «Δεν το κάνω για δική μου ευχαρίστηση, γιατί είναι ένα θέμα που με πονάει. Πρέπει όμως να το εξηγώ στους άλλους όσο είμαι ζωντανός, γιατί βλέπω ότι ο ναζισμός και ο αντισημιτισμός επανέρχονται στον κόσμο», δηλώνει.
«Εξάλλου έχω ήδη αποφασίσει που θα γιορτάσω τα 100 χρόνια μου», λέει γελώντας.

92χρονος, ζωηρός σαν παιδί, εξηγεί τι κάνει για να είναι τόσο καλά [εικόνες] | iefimerida.gr 3


6. Ηρεμο άτομο, δεν ανησυχεί για ασήμαντα πράγματα
Δεν είναι απαραίτητο να ξοδεύει κανείς την εγκεφαλική του ενέργεια σε αισθήματα όπως ο θυμός, η πίκρα, η εκδίκηση ή οι επικρίσεις για τους συγγενείς.
Ο Εντ Μόσμπεργκ, παρά τη σκληρή μοίρα που γνώρισε στη ζωή του, και παρά το γεγονός ότι έχασε όλη την οικογένειά του, συγχώρησε εντελώς την σύγχρονη Γερμανία, γιατί καταλαβαίνει ότι το 99% των ανθρώπων που οργάνωσαν το Ολοκαύτωμα δεν ζουν πια.

92χρονος, ζωηρός σαν παιδί, εξηγεί τι κάνει για να είναι τόσο καλά [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ