Το iefimerida στα Queer Theatre Awards 2018 -Αφιερωμένα στον Ζακ Κωστόπουλο [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Το iefimerida στα Queer Theatre Awards 2018 -Αφιερωμένα στον Ζακ Κωστόπουλο [εικόνες & βίντεο]

Στιγμιότυπο από βράβευση στα Queer Theatre Awards 2018 / Φωτογραφία: ΝPD Photo Agency
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Eνα ηχηρότατο μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας και της ελευθερίας αυτοπροσδιορισμού και κατά του ρατσισμού και της ομοφοβίας έστειλαν οι εκατοντάδες συμμετέχοντες και επισκέπτες στα Queer Theatre Awards 2018, που φέτος πραγματοποιήθηκαν στο Θέατρο «Πόρτα».

Άννα Γούλα Βαρδινογιάννη, Γιώργος Καλογερόπουλος και Εύη Τσακλάνου / Φωτογραφία: NPD Photo Agency

Μεγάλος απών και, συνάμα, πρωταγωνιστής στην κατάμεστη αίθουσα των βραβείων ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος, στον οποίο ήταν αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση. Στον Ζακ τον ακτιβιστή, τον δημοσιογράφο, τον ηθοποιό, τον ονειροπόλο και ανήσυχο άνθρωπο, που είτε με τις γόβες του είτε με το «αντρικό» γιλέκο του -ποια η σημασία;-, κατάφερε να στιγματίσει πλήθος ανθρώπων, όπως φανέρωσαν τα ανέκδοτα βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα και συνεντεύξεις που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.

Οι παρουσιαστές, Μίνως Θεοχάρης και Νάντια Κοντογεώργη, με φόντο τoν Ζακ
O αδικοχαμένος, δολοφονηθείς Zακ Κωστόπουλος (Zackie Oh) / Φωτογραφία: Twitter

Ανάμεσα στις δεκάδες συγκινησιακά φορτισμένες ομιλίες που έγιναν, και είχαν ως κεντρικό αίτημα να μη σβήσει ποτέ η μνήμη του Ζακ και άπαντες να αγωνιστούν για να αποδοθεί δικαιοσύνη, ξεχώρισε η σεμνή, μα καθηλωτική τοποθέτηση του Φώτη Σεργουλόπουλου, ο οποίος έδωσε για μια ακόμη χρονιά το «παρών» στα βραβεία.

Η Νάντια Κοντογεώργη και ο Φώτης Σεργουλόπουλος / Φωτογραφία: NPD Photo Agency

Μόλις ανέβηκε στο βήμα για να παρουσιάσει έναν νικητή, ο κ. Σεργουλόπουλος, πήρε το μικρόφωνο και αρχικά ευχαρίστησε το ντουέτο που είχε αναλάβει την απόδοση των ομιλιών στη νοηματική γλώσσα. Στη συνέχεια ανέφερε:

«Τα Queer Theatre Awards όλα αυτά τα χρόνια επισφραγίζουν με τον δικό τους τρόπο την ελευθερία της έκφρασης. Οι περισσότεροι εδώ μέσα, πιστεύω, ότι υποστηρίζουμε κάτι τέτοιο.
Και νόμιζα ότι από την αρχή που ξεκίνησαν αυτά τα βραβεία ότι θα υπήρχε μια εξέλιξη και στον υπόλοιπο κόσμο έξω. Αυτό δυσκολεύει λίγο τα πράγματα γιατί βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια τα πράγματα χειροτερεύουν ως προς την αντιμετώπιση των υπολοίπων και υπάρχει τελικά μια αντιπαράθεση πάρα πολύ έντονη».

Συνωστισμός λίγο πριν την έναρξη των βραβείων / Φωτογραφία: iefimerida.gr

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος αμέσως μετά είπε:

«Τα φετινά βραβεία είναι αφιερωμένα στον Ζακ. Κι εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα πρέπει να αντισταθούμε πάρα πολύ σε αυτό το οποίο μας κάνει να συνηθίζουμε μια εικόνα. Φέτος για πρώτη φορά συνέβη αυτό που συνέβη. Είχαμε ένα δημόσιο λιντσάρισμα ενός ανθρώπου, μέχρι θανάτου. Αυτό έγινε μέσα σε ένα κεντρικό σημείο της Αθήνας. Κάτι που αν είχαμε δει μέσα από μια εικόνα, ένα βίντεο στο ίντερνετ, να γίνεται στο Ριάντ, και οι άνθρωποι φορούσαν κελεμπίες, θα λέγαμε πόσο δύσκολα περνούν αυτοί οι άνθρωποι εκεί, που έχουν αυτήν την καταπίεση, αυτή τη δυσκολία στην έκφραση» σημείωσε και προσέθεσε:

«Ομως αυτό έγινε στο κέντρο της Αθήνας. Και αυτό το δημόσιο λιντσάρισμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, επειδή έγινε στον δρόμο μας, να το συνηθίσουμε. Πρέπει να αντισταθούμε όλοι σε αυτό το πράγμα. Και όσοι μπορούμε και έχουμε τον τρόπο, πρέπει να δηλώνουμε προς τα έξω αυτό που συμβαίνει και αυτό που είναι φυσικό σε όλους μας, δηλαδή να εκφραζόμαστε όσο μπορούμε καλύτερα και ελεύθερα» τόνισε, καταλήγοντας, ο κ. Σεργουλόπουλος, καταχειροκροτούμενος από το κοινό.

Να σημειωθεί ότι τα βραβεία δεν απονέμονται μόνο σε μέλη της LGBTQI κοινότητας, αλλά σε κάθε παράσταση ή καλλιτέχνη που προάγει το μήνυμα της διαφορετικότητας, με τον δικό του τρόπο.

Η εμφάνιση της χορευτικής ομάδας Rainbow Dance / Φωτογραφία: ΝPD Photo Agency

Η διοργάνωση αφιέρωσε στον Ζακ Κωστόπουλο το βραβείο genderf**k αισθητικής για ανατροπή των στερεοτύπων του φύλου, το οποίο από δω και στο εξής θα φέρει τιμητικά το όνομα της Zackie Oh. Το βραβείο, φέτος, δόθηκε στην θεατρική παράσταση «ΚΤΕΛ για Κρέστενα», του Γιώργου Καλογερόπουλου, την παρθενική εμφάνιση της Zackie (Ζακ Κωστόπουλος) στο θέατρο.

Αγγελος Παπαδημητρίου και Μπέτυ Βακαλίδου / Φωτογραφία: NPD Photo Agency

Πέραν του Φώτη Σεργουλόπουλου, στα βραβεία συμμετείχαν και παρέστησαν η Ραλλία Χρηστίδου, ο Γιώργος Κιμούλης, η Άννα Χατζησοφιά, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, η Μπέτυ Βακαλίδου, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, η Εμμανουέλα Αλεξίου, η Ελένη Γκασούκα, ο Γιάννης Σκουρλέτης, ο καλλιτεχνικός συνδιευθυντής της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, Πρόδρομος Τσινικόρης, και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, Νίκος Αθανασόπουλος.

Εικόνα από το κλείσιμο της βραδιάς / Φωτογραφία: iefimerida.gr


Λίγο πριν το κλείσιμο της βραδιάς, στο βήμα ανέβηκε η Εύη Τσακλάνου που μαζί με τον Γιώργο Καλογερόπουλο «ανέβασαν» την παράσταση «ΚΤΕΛ για Κρέστενα», στην οποία συμμετείχε ο Ζακ.

Η Εύη Τσακλάνου μίλησε για ένα «συνεσταλμένο και ταπεινό παιδί, που είχε όνειρο να ανεβεί στη σκηνή. Μας σήκωσε τελικά στις πλάτες του και πετύχαμε. Πρέπει όλοι πλέον να αγωνιστούμε για τη δικαιοσύνη. Η κοινότητα θα δεθεί και θα πολεμήσει» σημείωσε.

Αμέσως μετά, η συγκίνηση έφθασε στο ζενίθ, καθώς ο Γιώργος Καλογερόπουλος, η Εύη Τσακλάνου και η Αννα Γούλα Βαρδινογιάννη τραγούδησαν, και αφιέρωσαν κάπου εκεί ψηλά στον Ζακ, το «What a Wonderful World». Απέναντι σε ένα κοινό από στρέιτ, gay, queerς, «οικογενειάρχες», πανκς και... «κυριλέδες», ανθρώπους κάθε ηλικίας -ακόμη και παιδιά- που η δολοφονία του Ζακ έφερε ακόμα πιο κοντά.

Οι νικητές των Queer Theatre Awards 2018 αναλυτικά:


Queer Παράσταση της Χρονιάς:
Rotterdam (Beton 7, Σκην. Μάριος Παναγιώτου)

Βραβείο Athens Pride – Περήφανη Παράσταση της Χρονιάς:
(παράσταση, η οποία υποστηρίζει το μήνυμα και την αποστολή του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας)
Το Χελιδόνι (Μικρό Γκλόρια, Σκην. Ελένη Γκασούκα)

Ειδικό Βραβείο Zackie Oh / Gender-F**k Αισθητική:
(παράσταση, η οποία με στοιχεία της αισθητικής και της σκηνοθεσίας ανατρέπει τις νόρμες των φύλων)
ΚΤΕΛ για Κρέστενα (σκην. Γιώργος Καλογερόπουλος)

Βραβείο Κοινού Περιοδικού Antivirus:
Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα (Σταθμός, Σκην. Κωνσταντίνος Μάρκελλος)

Ειδικό Βραβείο Τρανς Ορατότητα:
Το κάλεσμα της Λωρίν (ερμηνεία: Ιωάννης Αθανασόπουλος, σκηνοθεσία: Φένια Αποστόλου)

Ερμηνεία σε Αντρικό Ρόλο (ισοψηφία):
Ραφίκα Σαουίς (Rotterdam)
Ελένη Στεργίου (Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα)

Ερμηνεία σε Γυναικείο Ρόλο:
Κλεοπάτρα Μάρκου (Rotterdam)

Σκηνοθεσία:
Αλέξης Ρίγλης (Ιδιωτικές Ζωές)

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία:
Ευριπίδης Λασκαρίδης, Άγγελος Μέντης (Τιτάνες)

Θεατρικό Έργο:
Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα (Λένα Κιτσοπούλου)

Πρωτότυπη Μουσική – Τραγούδι:
Μαριλένα Ορφανού, Someone Who Isn’t Me (Lulu)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ