Αντιδράσεις για νομοσχέδιο που επιτρέπει την πώληση συμπληρωμάτων διατροφής στα γυμναστήρια - iefimerida.gr

Αντιδράσεις για νομοσχέδιο που επιτρέπει την πώληση συμπληρωμάτων διατροφής στα γυμναστήρια

Συμλπηρωματα διατροφής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κοινό μέτωπο κατά «της ανεξέλεγκτης πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής από γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων, που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», συγκροτούν επιστημονικοί φορείς.

Μαζί με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και οι γυμναστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν την απόσυρση της διάταξης του νομοσχεδίου (άρθρο 74, παράγραφος 3), χαρακτηρίζοντας εγκληματική την πρόθεση υπαγωγής της αρμοδιότητας για αυτά τα σκευάσματα από το υπουργείο Υγείας στο υφυπουργείο Αθλητισμού.

«Είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η πώληση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων. Κι αυτό διότι επιτρέπει τη χορήγησή τους χωρίς την έγκριση και την εποπτεία ενός επιστήμονα υγείας. Αλληλοστηριζόμαστε και με άλλους επιστημονικούς φορείς, των οποίων τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα καταπατώνται με το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου και επιμένουμε στην απόσυρση της επίμαχης διάταξης» δηλώνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, υπάρχει διάταξη που επιτρέπει την πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από τα γυμναστήρια.

Η διάταξη αυτή, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συμπεριλαμβανόταν σε μια δέσμη μέτρων «προώθησης του ανταγωνισμού στην αγορά» στο πλαίσιο της «εργαλειοθήκης 2» του ΟΟΣΑ και στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί με απαίτηση των «θεσμών» και ειδικά του ΔΝΤ.

Μάλιστα ο κ . Ξανθός είχε χαρακτηρίσει απολύτως εύλογη την ανησυχία που ήδη έχει εκφραστεί στο δημόσιο διάλογο από επιστημονικούς φορείς της χώρας, τονίζοντας ότι ήδη το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Αθλητισμού για την επανεξέταση της ρύθμισης. «Είναι προφανές ότι για σοβαρούς λόγους πρόληψης πιθανών παρενεργειών και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη διακίνηση αυτών των σκευασμάτων και, ακριβώς γι’ αυτό, η πολιτική βούληση και των δύο υπουργείων είναι να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Η ισχύουσα ΚΥΑ ( Γ5α/53625/10-9-2017) διασφαλίζει τον αναγκαίο έλεγχο και δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται αναθεώρηση. Σε κάθε περίπτωση, το επισπεύδον για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο Υπουργείο Αθλητισμού, θα αναλάβει μετά το τέλος της διαβούλευσης την πρωτοβουλία αλλαγής της συγκεκριμένης διάταξης» είχε δηλώσει ο κ. Ξανθός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ