Ο Παυλόπουλος εγκαινίασε τη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ -Προσβάσιμη σε όλους [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Παυλόπουλος εγκαινίασε τη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ -Προσβάσιμη σε όλους [εικόνες]

Μεσα στη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ, που ανοίγει και πάλι τις πόρτες της μετά από σχεδόν 20 χρόνια, πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η Βιβλιοθήκη της Ενώσεως Συντακτών, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τον φοιτητή, τον δημοσιογράφο, τον ερευνητή αλλά και τον απλό αναγνώστη.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, η Βιβλιοθήκη ήταν πρωτόλειο έργο και όραμα του διακεκριμένου δημοσιογράφου της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Παναγιώτη Πατρίκιου, ο οποίος ξεκινώντας τη δεκαετία του ’60 έκανε έναν τιτάνιο αγώνα και συγκέντρωσε περίπου 60.000 τόμους, έγγραφα και σπάνια αρχεία ενώ περιέσωσε έργα που αποτελούσαν τον πνευματικό πλούτο της Ενώσεως.

Προκόπης Παυλόπουλος, αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα εγκαίνια

Η ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την γενναιόδωρη προσφορά των Ελένη Καρκαζή-Πουρνάρα και Νίκου Πουρνάρα, τέκνων του πρώην Προέδρου της Ενώσεως Δημήτρη Πουρνάρα, η δωρεά των οποίων στη μνήμη του πατέρα τους έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί με επιτυχία το σπουδαίο αυτό έργο. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, θα απονείμει στους δωρητές το ανώτερο εύσημο της ΕΣΗΕΑ, τον αργυρό Ξενοφώντα, ενώ η Βιβλιοθήκη της Ενώσεως, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς αυτής, θα φέρει πλέον το όνομα του πρώην Προέδρου.

Την αρχιτεκτονική μελέτη και την επίβλεψη της κατασκευής της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» διεκπεραίωσε ο διαπρεπής αρχιτέκτων και ιστορικός του βιβλίου Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος ενώ την βιβλιολογική οργάνωση ανέλαβε ο φιλόλογος, ιστορικός, ερευνητής και Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών κ. Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης.

Αποψη της βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ

«Σήμερα ξεκινούμε έναν διάλογο με την διανόηση και με την ιστορία. Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Το πρώτο βήμα έγινε. Ελπίζω και εύχομαι να βρεθούν και άλλοι άνθρωποι που θα μας βοηθήσουν για να μπορέσουμε να καταλογραφήσουμε τα βιβλία μας. Να ερευνήσουμε το αρχείο μας στο οποίο με μια πρώτη μελέτη βρέθηκαν χειρόγραφα των μεγάλων ποιητών και συγγραφέων δημοσιογράφων του Παλαμά και του Παπαδιαμάντη. Την αλληλογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου με κορυφαία μέλη της Ένωσης Συντακτών. Το ιστορικό αρχείο με εφημερίδες της αντίστασης.. της μάχες του ΕΔΕΣ, του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού. Του Μικρασιατικού Μετώπου» ανέφερε σε μήνυμά της κατά την τελετή των εγκαινίων η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου.

Η βιβλιοθήκη φέρει το όνομα του πρώην Προέδρου της Ενώσεως Δημήτρη Πουρνάρα
Σημαντικό εργαλείο για τον φοιτητή, τον δημοσιογράφο, τον ερευνητή αλλά και τον απλό αναγνώστη
Ο Παυλόπουλος εγκαινίασε τη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ -Προσβάσιμη σε όλους [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ο Παυλόπουλος εγκαινίασε τη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ -Προσβάσιμη σε όλους [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ο Παυλόπουλος εγκαινίασε τη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ -Προσβάσιμη σε όλους [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ