27χρονη γιατρός καταγράφει τον αργό θάνατό της στο Instagram – Παραλύει σιγά-σιγά ολόκληρη [εικόνες]

Μία επίδοξη γιατρός, ηλικίας μόλις 27 ετών, της οποίας το σώμα «καταρρέει» θέλησε να «καταγράψει τον θάνατό της» στο Instagram σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει τον υποβοηθούμενο θάνατο.

Η Χόλι Γουάρλαντ διαγνώστηκε με ανίατη μυϊκή δυστροφία Limb Girdle (LGMD) σε ηλικία 11 ετών και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την δουλειά των ονείρων της.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Holly Warland (@hollywiththemd) στις 1 Νοέ, 2018 στις 12:15 πμ PDT

Η σπάνια γενετική ασθένεια είναι εξαιρετικά οδυνηρή και προκαλεί την απώλεια των μυών, ιδιαίτερα στους γοφούς και τους ώμους.

Η Γουάρλαντ, που ζει στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι από την ηλικία των 14 ετών και τώρα είναι εγκλωβισμένη μόνιμα στο κρεβάτι της.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Holly Warland (@hollywiththemd) στις 8 Ιούν, 2017 στις 7:41 πμ PDT

Όπως είπε: «Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν έχουν πάντα καλές ιστορίες. Μερικές φορές πρέπει να δεχτούμε το γεγονός πως είναι μια μόνιμη κατάσταση. Δεν με αφορά το θέμα πως θα έπρεπε να είμαι ‘περήφανη’ που είμαι ένα άτομο με αναπηρία. Έχασα στο λαχείο της γενετικής και τώρα βρίσκομαι εδώ. Δεν είμαι περήφανη και με μεγάλη μου χαρά θα αντάλλαζα το σώμα μου με αυτό κάποιου άλλου. Θεωρώ πως η κατάστασή μου είναι τερματική, καθώς δεν πρόκειται να αναρρώσω και αυτήν η ασθένεια θα συντομεύσει την ζωή μου κατά 20 ή και περισσότερα χρόνια. Ξεκίνησα να καταγράφω στο Instagram το πώς άρχισε να καταρρέει το σώμα μου για να ευαισθητοποιήσω ανθρώπους σαν εμένα, που θέλουν να πεθάνουν με αξιοπρέπεια».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Holly Warland (@hollywiththemd) στις 5 Απρ, 2018 στις 12:24 πμ PDT

Και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι οι αναρτήσεις της εμπειρίας της (χωρίς την χρήση κανενός φίλτρου) στο Instagram – που έγιναν με την βοήθεια του συντρόφου της, του Λουκ Άμος, φωτογράφου μερικής απασχόλησης – θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν γιατί πιστεύει ότι η νομιμοποίηση του υποβοηθούμενου θανάτου είναι τόσο σημαντική.

Ο άνθρωπος που την φροντίζει, ο Λουκ, τον οποίο γνώρισε μέσω μιας ιστοσελίδας γνωριμιών και που τελικά συνάντησε αυτοπροσώπως τον Ιανουάριο του 2015, την βοηθάει, παρά το γεγονός πως δεν θέλει να την χάσει, επειδή την έχει ερωτευτεί και δεν είχε ποτέ «ούτε έναν καβγά μαζί της» παρόλο που κάποιες στιγμές είναι πολύ δύσκολες.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Holly Warland (@hollywiththemd) στις 6 Φεβ, 2018 στις 10:56 μμ PST

Η Γουάρλαντ είπε ότι η οικογένειά της τρόμαξε όταν τους είπε τον Οκτώβριο του 2016 ότι ήθελε να αποφασίσει η ίδια πότε θα πεθάνει, αλλά αφού τους εξήγησε το επίπεδο του πόνου που ζούσε κάθε μέρα, άρχισαν να καταλαβαίνουν.

Όπως είπε: «Ο τρόπος που θέλω να πεθάνω θα μας φέρει πιο κοντά, παρόλο που ξέρω ότι είναι εξαιρετικά σκληρό γι’ αυτούς. Αλλά με αγαπούν τόσο πολύ που είναι πρόθυμοι να με αφήσουν να πάρω την απόφασή μου».

Την ίδια ώρα, η Γουάρλαντ συνεχίζει τις αναρτήσεις της, ελπίζοντας να πείσει τους ανθρώπους πως ο υποβοηθούμενος θάνατος θα πρέπει να είναι νόμιμος παντού, αρκεί να τηρούνται αυστηρές προϋποθέσεις.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Holly Warland (@hollywiththemd) στις 11 Απρ, 2017 στις 2:12 πμ PDT

Όπως είπε: «Χρησιμοποιώ το Instagram για να δείξω την αλήθεια του πώς είναι να ζω σε μια τέτοια κατάσταση. Είναι ένα μέσο για να καταγράψω την ασθένειά μου καθώς το σώμα μου αλλάζει καθημερινά. Θέλω όμως να βγει και κάτι θετικό από την αναπηρία μου και όπως πάντα λέω στον Λουκ, το μόνο πράγμα που με εμποδίζει από το να επιλέξω τον υποβοηθούμενο θάνατο, είναι ο νόμος, ο οποίος είναι γελοίος. Αν οι αναρτήσεις μου μπορούν να αλλάξουν την γνώμη έστω και ενός ατόμου, θα είμαι ευτυχισμένη».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Holly Warland (@hollywiththemd) στις 31 Δεκ, 2017 στις 6:16 πμ PST

Η 27χρονη πρέπει να λαμβάνει βοήθεια για μια ποικιλία καθημερινών καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένου του ντους και την χρήση της τουαλέτας. Θα μπορούσε να ζήσει μέχρι τα 50 ή και τα 60 αλλά λέει ότι δεν θέλει να αφήσει την οικογένειά της με ένα «πτώμα». Αντιθέτως θέλει να χρησιμοποιήσει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, όταν νιώσει ότι έχει χορτάσει.

Όπως είπε: «Δεν υπάρχει θεραπεία για ανθρώπους σαν εμένα, μόνο χάπια για να διευκολύνουν τον πόνο, την ναυτία και τις καρδιακές επιπλοκές που έρχονται με την ασθένεια. Όταν χορτάσω, θέλω να αποφασίσω πότε θα βάλω τέλος στη ζωή μου, αλλά ίσως χρειαστώ βοήθεια και δεν θέλω να φυλακιστεί κάποιος για την βοήθεια που θα μου προσφέρει. Υπάρχουν τόσοι πολλοί νόμοι και τρόποι για τον έλεγχο της ζωής, αλλά τόσο λίγα για να ελέγξουμε το πώς και το πότε θα πεθάνουμε. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα άτομα με ειδικές ανάγκες σαν να θέλουν όλα να πεθάνουν, αλλά τουλάχιστον να τους δίνετε αυτή η επιλογή».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Holly Warland (@hollywiththemd) στις 3 Δεκ, 2017 στις 4:21 πμ PST

Πριν από την διάγνωσή της, η Χόλι ήταν ένα ευτυχισμένο παιδί που μεγάλωνε με τα τρία αδέρφια της. Άρχισε να εξαντλείται εύκολα να να πέφτει στο πάτωμα του σπιτιού, ανίκανη να κινηθεί. Τις ημέρες που είχε γυμναστική στο σχολείο, κρυβόταν στις τουαλέτες, προσποιούμενη πως ήταν άρρωστη – κάτι που έκανε τους γονείς της να πιστέψουν αρχικά ότι ήταν τεμπέλα, παρόλο που αρίστευε κάθε χρόνο στα μαθήματά της.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

A shower for me is simultaneously heart racing and relaxing. I sit in a specialised chair and with my right hand can direct the water. It makes my heart race because I'm sitting up using strength to hold my back and neck up. But the hot water also relaxes my muscles so it's not an entirely negative experience. Yesterday I went shopping and must have over done it as my strength was fading rapidly in the shower. Luckily the glass acts as a head and shoulder rest. This has nothing to do with nudity by the way. Luke caught me having a shower rest and figured it'd show another glimpse into the experience that is being Holly with the MD.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Holly Warland (@hollywiththemd) στις 21 Μάι, 2017 στις 12:25 πμ PDT


Μόνο όταν πήγε σε έναν γιατρό για κρύωμα, τότε όλοι συνειδητοποίησαν πως ήταν κάτι πολύ πιο σοβαρό. «Νόμιζα ότι απλά θα μου έγραφε κάποια αντιβιοτικά, αλλά ο γιατρός είδε ότι κάτι άλλο δεν πήγαινε καλά» λέει η Χόλι. «Παρατήρησε πόσο αργά περπατούσα, με παρέπεμψε σε έναν ειδικό και μετά από έναν χρόνο παρακολούθησης και εξετάσεων, διαγνώστηκα με LGMD».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Holly Warland (@hollywiththemd) στις 9 Δεκ, 2017 στις 7:13 μμ PST

Η είδηση συγκλόνισε τους γονείς της. Η Χόλι γνώριζε πως η κατάστασή της σήμαινε ότι σιγά-σιγά θα παρέλυε, αλλά συνέχισε να ζει όπως πάντα, ανεξάρτητα.

Άρχισε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ για πτυχίο ψυχολογίας – ελπίζοντας να πάρει διδακτορικό όταν θα γινόταν 25.

Αλλά όλα άλλαξαν όταν η ασθένειά της πήρε μια δραματική στροφή προς το χειρότερο, αναγκάζοντάς την να σταματήσει τα μαθήματα το 2016.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Holly Warland (@hollywiththemd) στις 23 Ιούλ, 2017 στις 7:49 πμ PDT

Όπως λέει: «Κάθε μέρα ξυπνάω με ναυτία, τρελούς σφυγμούς, πονόλαιμο και ανεξέλεγκτο τρέμουλο. Έπαθα κατάθλιψη και είχα αυτοκτονικές τάσεις, αλλά, ειρωνικά, ήμουν πολύ αδύναμη για να αυτοκτονήσω ακόμη κι αν δοκίμαζα. Χρειαζόμουν κάποιον ακόμη και για να μου ξετυλίξει μία σοκολάτα».

Όσο για την απόφασή της να δώσει τέλος στη ζωή της, λέει: «Ως άθεη, γνωρίζω ότι από την στιγμή που θα γίνει, θα είμαι εξαιρετικά ανακουφισμένη που ξέρω ότι δεν θα υπάρχει τίποτα μετά. Δεν φοβάμαι, ο θάνατος είναι δύσκολος μόνο για τους ανθρώπους που αφήνεις πίσω. Δεν είμαι σίγουρη αν θα είμαι τόσο γενναία όταν θα έρθει η ώρα, αλλά έχω πολύ χρόνο για να το σκεφτώ και ξέρω ότι είναι αυτό που θέλω. Αν και δεν μου αρέσει η λέξη ‘ευθανασία’, καθώς ακούγεται τόσο αρνητική – το βλέπω σαν υποβοηθούμενο θάνατο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ