60.000 νέες θέσεις εργασίας και 15 δισ. ευρώ φέρνει o «Ήλιος» - iefimerida.gr

60.000 νέες θέσεις εργασίας και 15 δισ. ευρώ φέρνει o «Ήλιος»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για δημιουργία 60.000 νέων θέσεων εργασίας και κρατικά έσοδα έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα «Ήλιος», έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα επιδιώκει να πάρει η ίδια στα χέρια της το βιομηχανικό της μέλλον και να σταθεί και πάλι στα πόδια της μετά το τέλος του προγράμματος ευρωπαϊκής βοήθειας, το 2015.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει άλλωστε ότι το πρόγραμμα θα στηριχθεί σε κρατικά κεφάλαια μόνο στην αρχική φάση της εφαρμογής του, για τα πρώτα 2000 Μεγαβάτ που πρέπει να παραχθούν ως το 2016-2017.

«Μετά η ελληνική ηλιακή ενέργεια θα είναι διαθέσιμη σε τιμές αγοράς υπολογισμένες με μια κανονική αύξηση έναντι των σημερινών τιμών», επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην «στατιστική εξαγωγή», η οποία προβλέπεται σε διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2009.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κάνει χρήση της δυνατότητας εικονικής εξαγωγής. Η ενέργεια θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, αλλά θα υπολογίζεται στον ενεργειακό απολογισμό των χωρών-αγοραστών», εξηγεί ο κ. Παπακωνταντίνου και προσθέτει ότι αυτό συνάδει με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια από ανανεώσιμες πήγες, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Η Ελλάδα, όπως λέει ο υπουργός, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες δεν μπορούν να πετύχουν τον φιλόδοξο στόχο της Ε.Ε. για αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες στο 20% ως το 2020.

Διαπραγματεύσεις γίνονται και με την Γερμανία, πρόσθεσε, η οποία «αν και πετυχαίνει τον στόχο της, βλέπει τη δυνατότητα να μειώσει το ενεργειακό κόστος της μέσω της εισαγωγής ελληνικού ηλιακού ρεύματος είτε πραγματικά είτε στατιστικά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ