Χουλιαράκης: Αυξήσαμε τους φόρους για να μην χρεοκοπήσουμε άτακτα - iefimerida.gr

Χουλιαράκης: Αυξήσαμε τους φόρους για να μην χρεοκοπήσουμε άτακτα

Ο Γιώργος Χουλιαράκης/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μπροστά μας είχαμε ένα δίλημμα: τη δημοσιονομική προσαρμογή με αύξηση των φόρων ή τη χρεοκοπία», ανέφερε από το βήμα της επιτροπής που επεξεργάζεται τον προϋπολογισμό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

«Δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει δύσκολες αποφάσεις και αύξηση φόρων. Δεν το θέλαμε, προσαρμοστήκαμε. Η άλλη επιλογή ήταν άτακτη χρεοκοπία με ολέθριες συνέπειες για τα νοικοκυριά, με μικρές καταθέσεις και μισθωτούς. Αυτό ήταν το πραγματικό δίλημμα στο οποίο η κυβέρνηση απάντησε και επέλεξε τον δύσκολο δρόμο που έχει το πολιτικό κόστος της προσαρμογής. Αν το κριτήριο είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, δηλαδή η διαχείριση των δημοσιονομικών, τότε η τριετία κρίνεται επιτυχής. Πρώτα από όλα, γιατί εκμηδενίστηκαν ακραίοι κίνδυνοι που ταλάνισαν την οικονομία από το 2010 ως το 2015 και μιλώ για το Grexit. Ήρθε η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2017, σταθεροποιήθηκαν οι προσδοκίες και αποκλιμακώθηκαν τα επιτόκια δανεισμού», είπε ο κ. Χουλιαράκης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η επιτυχία της κυβέρνησης αφορά την ανάκτηση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών της χώρας που θα επιτρέψουν λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση.

Για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ είπε «όταν υπόσχονται τέτοια μέτρα πρέπει ο λαός να ρωτά από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Η δική μας επιλογή είναι ένας δύσκολος δρόμος μεταξύ δημοσιονομικής και επέκτασης με μέτρα για την κοινωνική συνοχή».

Ακόμα υποστήριξε ότι η επιτυχία της ανάκτησης της δημοσιονομικής αξιοπιστίας «επιτρέπει να καταθέσουμε έναν προϋπολογισμό που ενσωματώνει την λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση».

Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για προσχηματικούς μποναμάδες καθώς η κυβέρνηση «παίρνει δέκα από τις τσέπες των πολιτών μέσω φόρων και εισφορών και επιστρέφει ένα». Ο ίδιος κάλεσε την πλειοψηφία να μειώσει τους πανηγυρισμούς τη στιγμή που πραγματοποιούνται 5 εκατ. κατασχέσεις, ενώ για την ομιλία Τσίπρα σχολίασε: «να του αφιερώσω το τραγούδι του Στράτου Διονυσίου: “μας υποχρέωσες μα δεν μας είπες τελικά πόσα μας χρέωσες”».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιωργος Χουλιαράκης φόροι Χρεοκοπία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ