Ποροσένκο: Ορατός ο κίνδυνος να ξεσπάσει «ολοκληρωτικός πόλεμος» Ουκρανίας-Ρωσίας - iefimerida.gr

Ποροσένκο: Ορατός ο κίνδυνος να ξεσπάσει «ολοκληρωτικός πόλεμος» Ουκρανίας-Ρωσίας

Ρώσος πράκτορας της FSB οδηγεί συλληφθέντα Ουκρανό ναυτικό σε δικαστήριο στη Συμφερόπολη (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τον κίνδυνο να ξεσπάσει «ολοκληρωτικός πόλεμος» με τη Ρωσία προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον τόνο των ήδη δραματικών δηλώσεών του μετά το επεισόδιο της Κυριακής στην Αζοφική Θάλασσα.

«Δεν θέλω κανείς να νομίζει ότι κάνουμε πλάκα εδώ. Η Ουκρανία βρίσκεται σε κίνδυνο ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσία», είπε ο «Πέτρο Ποροσένκο. «Ο αριθμός των (ρωσικών στρατιωτικών) μονάδων οι οποίες σταθμεύουν κατά μήκος όλων των συνόρων μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύρραξη με τη Ρωσία απειλεί τη χώρα», είπε ο Ποροσένκο στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ρωσικών αρμάτων μάχης στην περιοχή των συνόρων τριπλασιάστηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Οι ρωσικές αρχές άνοιξαν πυρ και συνέλαβαν τρία μικρά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας και τα πληρώματά τους την Κυριακή στην Αζοφική Θάλασσα, στα ανοικτά της Κριμαίας. Το ουκρανικό ΠΝ κατήγγειλε μια «επίθεση» των ρωσικών δυνάμεων, που χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των πλοίων του. Η Ρωσία κατήγγειλε μια «προκλητική ενέργεια» της Ουκρανίας.

Ο Τραμπ απειλεί να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Πούτιν στη G20

Οι διπλωματικές παρενέργειες της κόντρας συνεχίζονται με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αργεντινή. «Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η επιθετικότητα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στη χώρα του ότι είναι πολύ «υποχωρητικός» έναντι της Μόσχας.

Η Ουκρανία και η Ρωσία ενεπλάκησαν στο σοβαρότερο μπραντεφέρ των τελευταίων χρόνων με το επεισόδιο της Κυριακής, που δεν είχε προηγούμενο καθώς αποτελεί την πρώτη ανοικτή στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα, αργότερα την ίδια χρονιά, της ένοπλης σύρραξης στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο.

Ένα από τα τρία ουκρανικά πλοία που δέχθηκαν ρωσικά πυρά αγκυροβολημένο στο Κερτς. Διακρίνεται η μεγάλη τρύπα στο πλάι του (Φωτογραφία: ΑΡ)

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε τη Δευτέρα την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις παραμεθόριες περιοχές της επικράτειας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε χθες Τρίτη την Ουκρανία εναντίον οποιασδήποτε «απερίσκεπτης» ενέργειας και εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας της να ασκήσει πίεση στο Κίεβο. Κατά την άποψή του, οι κινήσεις της κυβέρνησης στο Κίεβο είναι «προφανές» ότι συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης στην Ουκρανία.

Η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι ενήργησε «συμμορφούμενη απόλυτα προς το διεθνές δίκαιο» και κατηγορεί το Κίεβο ότι αναζητεί «πρόσχημα» για να αξιώσει την «ενίσχυση των κυρώσεων» της ΕΕ και των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας. Οι κυρώσεις αυτές επιβλήθηκαν το 2014.

Το ζήτημα της επιβολής νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η Ουάσινγκτον, καταγγέλλοντας τις «παράνομες» ενέργειες της Μόσχας, απαίτησε χθες από την ΕΕ να «κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία», ειδικά σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που δεν έχουν «εφαρμοστεί ακόμα πλήρως». Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χέδερ Νάουερτ, επισήμανε ότι στο στόχαστρο πρέπει να μπει πλέον και ο ρωσικός αγωγός Nordstream 2.

Οι «ομολογίες» των Ουκρανών ναυτικών

Ένας από τους συλληφθέντες Ουκρανούς ναυτικούς συνομιλεί με το δικηγόρο του σε δικαστήριο στη Συμφερόπολη (Φωτογραφία: ΑΡ)

Στο μεταξύ δικαστήριο στην Συμφερόπολη της Κριμαίας διέταξε την κράτηση επί δύο μήνες των 12 από τους 24 Ουκρανούς ναυτικούς που συνέλαβε η Ρωσία το Σαββατοκύριακο και οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη διέλευση ρωσικών συνόρων και απειλούνται σε περίπτωση καταδίκης με ποινή έως και εξαετούς κάθειρξης.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ανακρίσεις τριών εκ των ναυτικών, οι οποίοι φαίνεται ότι ομολογούν υπό πίεση. «Αναγνωρίζω ότι οι ενέργειες των πλοίων με στρατιωτικό εξοπλισμό του Ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είχαν προκλητικό χαρακτήρα», λέει ένας ναύτης, που δήλωσε ότι λέγεται Βλαντιμίρ Λίζοφ. «Εκτελούσα διαταγές».
Το Κίεβο κατήγγειλε τον «εξαναγκασμό σε ομολογίες», όπως είπε, με τον υπουργό Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν να ζητά από τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού να μεσολαβήσει για μια συνάντηση με τους κρατουμένους.

Ο Πούτιν στέλνει νέες συστοιχίες S-400 στην Κριμαία

Την ίδια ώρα η Ρωσία ετοιμάζεται να αναπτύξει σύντομα νέες συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 στην χερσόνησο της Κριμαίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι οι νέες συστοιχίες θα είναι επιχειρησιακές ως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ