Αγωνία για την ύφεση και την ανεργία - iefimerida.gr

Αγωνία για την ύφεση και την ανεργία

Αγωνία για την ύφεση και την ανεργία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αποτελεσματικό αντίδοτο στην ύφεση που βαθαίνει θα πρέπει να βρει η νέα κυβέρνηση, έτσι ώστε από την επομένη των εκλογών να πέσει "ζεστό" χρήμα στη παγωμένη αγορά, με στόχο αφενός την ανάσχεση του κύματος της ανεργίας που διογκώνεται ενισχύοντας τις κοινωνικές εντάσεις, αφετέρου τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων κυρίως στο σκέλος των εσόδων, στα οποία ήδη καταγράφεται υστέρηση.

Τα έως τώρα μηνύματα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ήδη γίνεται λόγος για ύφεση 5% και άνω αντί 2,8% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται και τα επίσημα ποσοστά της ανεργίας, που ήδη "φλερτάρουν" με το 22%

Το βασικό εργαλείο της επόμενης κυβέρνησης θα είναι τα 14,5 δισ ευρώ του ΕΣΠΑ, τα οποία για να φτάσουν στη πραγματική οικονομία, θα πρέπει να ξεπεραστούν τάχιστα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ομάδα Κρούσης του Χ. Ράιχενμπαχ εδώ και μήνες, χωρίς να έχει σημειωθεί επί του παρόντος αξιοσημείωτη πρόοδος.

Μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν, επίσης, να εκταμιεύονται από το δεύτερο πακέτο στήριξης και κονδύλια για την εξόφληση των περίπου 6 δισ ευρώ που χρωστά το Δημόσιο σε ιδιώτες, υπό τη προϋπόθεση, όμως, ότι στην αξιολόγηση του Μαΐου η Τρόικα θα διαπιστώσει πως όλα βαίνουν καλώς, αναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την ελληνική πλευρά.

Στο μικροσκόπιο θα τεθεί κατ' αρχήν η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και συγκεκριμένα η απόδοση των φορολογικών μέτρων και των φορολογικών ελέγχων, η πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η συγκράτηση των δαπανών κυρίως στο πεδίο της Υγείας και των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και το σχέδιο περικοπών ύψους 11,5 δισ ευρώ για την επόμενη διετία.

Αξιολόγηση θα γίνει παράλληλα για τη πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών όπου θα γίνει και η πρώτη αποτίμηση του πρόσφατου εργασιακού "πακέτου" μείωσης μισθών- κατάργησης στη πράξη των κλαδικών συμβάσεων. Συν τοις άλλοις, θα ελεγχθεί εάν προχωρά στη πράξη η απελευθέρωση επαγγελμάτων- υπηρεσιών, που σύμφωνα με τη Κομισιόν θα συμβάλλουν τόσο στην ανάκαμψη της οικονομίας όσο και στη μείωση των τιμών, ενώ θα γίνει και η τελική διαβούλευση για το νέο Φορολογικό πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το χάρτη των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, θα παρουσιάσει σε ειδική Έκθεση ο Πρόεδρος της Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη, αναδεικνύοντας παράλληλα τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας, ειδικά στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του Τουρισμού

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ