ΝΔ: «Προϋπολογισμός εικονικής πραγματικότητας» - Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή - iefimerida.gr

ΝΔ: «Προϋπολογισμός εικονικής πραγματικότητας» - Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

Αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής -Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

Με δεδομένο το γεγονός ότι ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μιλήσει αύριο το πρωί στις 10 το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων.

Η συζήτηση ξεκίνησε και διεξάγεται σε ήπιους τόνους χωρίς τις έντονες αντιπαραθέσεις των προηγούμενων ετών.

Βέττας (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν κόπηκαν οι συντάξεις

Από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Βέττας έκανε λόγο για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό και αναφέρθηκε στην μη περικοπή των συντάξεων.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός ήταν και είναι ένας και μοναδικός, δεν υπήρχαν δύο σενάρια και κακώς καταναλώθηκε τόσος χρόνος γι’ αυτό το θέμα. Σκοπός της αντιπολίτευσης ήταν να κερδίσει ένα μήνα τρομολαγνείας για το αν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις. Οι συντάξεις λοιπόν δεν κόπηκαν. Ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων αλλά και ένα σημαντικό μέρος αντιμέτρων το οποίο θα εφαρμοστεί το 2019 ενώ το σύνολό τους θα εφαρμοστεί μέχρι το 2022. Η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων, πετυχαίνει τους στόχους της για τέταρτο συνεχές έτος, βελτιώνει τα μακροοικονομικά της στοιχεία».

Ο εισήγησης του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε συναινετικός και τόνισε ότι η μεταμνημονιακή εποχή δίνεις σε όλα τα κόμματα μια ευκαιρία για διάλογο και προτάσεις.

«Η μεταμνημονιακή εποχή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους μας και για το πολιτικό σύστημα να συνομιλήσει και να προτείνει. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία, πρέπει να αξιοποιηθεί. Στόχος της κυβέρνησης θα είναι πάντα η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα πυρά κατά τη διάρκεια των μνημονίων, χάθηκαν δικαιώματα και εισοδήματα. Είμαστε υπέρ της στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, υπέρ της ανάταξης της εργασίας. Ο προϋπολογισμός μας έχει τρεις στόχους να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη, να υποστηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα της κοινωνικής προστασίας. Θα προστατέψουμε την χώρα προκειμένου να μην κατρακύλησε ξανά στα μνημόνια».

Σταϊκούρας (ΝΔ): Εικονική πραγματικότητα με αριστερή χρυσόσκονη

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο εισηγητής Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε 10 ερωτήματα προς την κυβέρνηση και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας, καμουφλαρισμένο με παχύ στρώμα αριστερής χρυσόσκονης.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός σας ήταν της αυταπάτης, ο δεύτερος των ιδεοληψιών, ο τρίτος του στεγνώματος της οικονομίας, ο τέταρτος νεομνημονιακός, αντιαναπτυξιακός, καταρτισμένος σε περιβάλλον αφαίμαξης της οικονομίας, καμουφλαρισμένος με παχύ στρώμα αριστερής χρυσόσκονης ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Ο Προϋπολογισμός δεν απευθύνεται στο ύψος των αναγκών της χώρας, αντιμετωπίσει την οικονομία και την προοπτική της μυωπικά, κυριαρχείται από ταξικές στοχεύσεις , δεν δίνει σταθερό βήμα στην αναγκαία εθνική στρατηγική»

Και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο μετρό της μη περικοπής των συντάξεων λέγοντας ότι ήταν αχρείαστο και ότι η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν το ψήφισε.

«Η περικοπή των συντάξεων ήταν αχρείαστη, δεν περιλαμβανόταν στο τρίτο πρόγραμμα και ψηφίστηκε μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει προβεί σε 21 περικοπές συντάξεων καταργώντας μεταξύ άλλων το ΕΚΑΣ, αυξάνοντας τις εισφορές υγείας και μειώνοντας κατά 35% τις κυρίες και κατά 45% τις επικουρικές συντάξεις όλων των νέων συνταξιούχων.

Είναι επιλογή της το 2019 να μην υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των πολυδιαφημιζόμενων αντιμέτρων όπως είναι η δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης, η επιδότηση της συμμετοχής ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, οι επενδύσεις σε υποδομές του πρωτογενή τομέα και πολλά άλλα.

Η Νέα Δημοκρατία εξαρχής διαφώνησε με την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές συντάξεων το 2019, την καταψήφισε, στη συνέχεια ζήτησε μέσω τροπολογίας την κατάργηση της και σταθερά υποστήριζε εντός και εκτός χώρας σε εταίρους και θεσμούς σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα πεδία την μη υλοποίηση της. Η κυβέρνηση αντί να πανηγυρίζει ας κοιταχτεί στον καθρέφτη».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατασκευάζει εχθρούς που ζηλεύουν την εικονική πραγματικότητα της αλλά δεν μπορεί να αντιρροπήσει την πραγματικότητα με εφαρμογή της φράσης όταν η πραγματικότητα δεν σέβεται τις επιθυμίες μας τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

«Αντί να επαίρεται ας αντιληφθεί έστω και την τελευταία ώρα της αποδρομής της ότι ο γιαλός δεν ήταν τόσο στραβός όσο τον παρουσίαζαν αλλά αυτοί στραβά αρμένιζαν. Οι πολίτες με την απόφαση τους στις προσεχείς εκλογές θα ανοίξουν ένα νέο κύκλο ρεαλισμού, σοβαρότητας, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας.Άλλωστε πάντα στα δύσκολα οι πολίτες την πολιτική λύση την αναζητούσαν από τη Νέα Δημοκρατία την παράταξη που σχεδίασε, υλοποίησε, εδραίωσε και διασφάλισε το 2015 την ευρωπαϊκή θέση της χώρας. Εμείς με τη βοήθεια των πολιτών θα τα καταφέρουμε».

Κουτσούκος (ΚΙΝΑΛ): Εωλο κυβερνητικό αφήγημα

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Ι. Κουτσούκος μίλησε για «έωλο και ψευδεπίγραφο κυβερνητικό αφήγημα περί «τέλους των μνημονίων και καθαρής εξόδου», και τόνισε πως η οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης χαρακτηρίζεται από την υπερφορολόγηση. «Η βαριά κληρονομιά των μνημονίων της Κυβέρνησης σκιάζει και αυτόν τον Προϋπολογισμό. Τα μέτρα είναι εδώ», είπε και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιχειρηματολογεί για τα χαρακτηριστικά του πρώτου «μεταμνημονιακού» Προϋπολογισμού, χωρίς βάρη και περικοπές αλλά με ελαφρύνσεις και παροχές, την διαψεύδουν οι ίδιοι οι αριθμοί».

ΚΚΕ: Η πραγματικότητα διαψεύδει παταγωδώς την κυβέρνηση

«Η πραγματικότητα διαψεύδει παταγωδώς τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, για ανάπτυξη και επιστροφή στην κανονικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος απο το ΚΚΕ.

Αμυράς (Ποτάμι): Κρυφομνημονιακός και αντιαναπτυξιακός

«Κρυφομνημονιακός και αντιαναπτυξιακός είναι ο προϋπολογισμός και είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το αύριο» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γ. Αμυράς από το Ποτάμι.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν σκίσιμο των μνημονίων αλλά έβαλε τη χώρα σε μία μεγάλη περιπέτεια με κόστος άνω των 100 δισεκατομμυρίων, που πληρώνουν κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι. Ξιφουλκούσε κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και εκχώρησε όλη την κρατική περιουσία στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Υποσχόταν σεισάχθεια και επί των ημερών Τσίπρα έχουμε δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς.»

«Ακούω τους εκπροσώπους της πλειοψηφία και νομίζω ότι ζω σε άλλη χώρα», σχολίασε ο εισηγητής της Ενωσης Κεντρώων Δ. Καβαδέλλας, ενώ επικριτικός ήταν και ο εκπρόσωπος της ΧΑ..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ