«Αστυγραφία»: Το βιβλίο του Στρατή Στρατήγη περιέχει αναμνήσεις και εμπειρίες ζωής - iefimerida.gr

«Αστυγραφία»: Το βιβλίο του Στρατή Στρατήγη περιέχει αναμνήσεις και εμπειρίες ζωής

«ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να γράψω βιογραφία, το θεωρούσα ένδειξη ματαιοδοξίας» αναφέρει στο ξεκίνημα του βιβλίου του με τίτλο «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ, Η ζωή μου, η Αθήνα, η πολιτική» ο Στρατής Στρατήγης.

Και συνεχίζει τονίζοντας πώς παραθέτει ένα βιβλίο με γεγονότα, προσωπικές μαρτυρίες, αναμνήσεις, εμπειρίες, εντυπώσεις, ό,τι διηγείται από μνήμης.

Για τον τίτλο του; Λογοπαίγνιο όπως αναφέρει ο συγγραφέας, από το «άστυ» δηλαδή την πόλη και τον αστό, που ο ίδιος είναι.

Οπως αναφέρει το οπισθόφυλλο του βιβλίου, αφορά σε μια ιστορία λιγότερο ειπωμένη μετά το 1945 είναι η ιστορία του Έλληνα αστού. Ο αστικός τρόπος ζωής αγαπήθηκε και μισήθηκε έντονα μέσα στα μετεμφυλιακά πάθη και τους ιλιγγιώδεις μετασχηματισμούς της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό το βιβλίο τον ζωντανεύει μέσα από τη μαρτυρία ενός από τους γνωστότερους Αθηναίους αστούς.

Ο Στράτης Στρατήγης είναι με διττή έννοια αστός: και βέρος Αθηναίος και οπαδός της αστικής ταυτότητας· στη ζωή και στην πολιτική. Μόνιμος κάτοικος του κέντρου, ανάμεσα στον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη, διακεκριμένος νομικός, πολιτικός, προοδευτικός βασιλόφρων, φίλος ή γνωστός διαφόρων και διαφορετικών προσωπικοτήτων της δικής του αθηναϊκής «γειτονιάς» και του κόσμου, ανασυνθέτει τις επιδράσεις που είχαν οι αλλεπάλληλες εσωτερικές και διεθνείς αλλαγές πάνω στο άστυ και τις αντιλήψεις των ανθρώπων του.

Με κινηματογραφική μνήμη, κινεί την αφήγηση σε έξι δεκαετίες, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στο πλαίσιο των οποίων χρημάτισε πρώτος πρόεδρος του «Αθήνα 2004». Σε αυτή τη διαδρομή από το ναδίρ έως το ζενίθ των δυνατοτήτων του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα, η Αθήνα ξανασυστήνεται στον αναγνώστη ως πολυμορφικό σκηνικό ολοένα συνθετότερων ανθρώπινων ιστοριών, μια μικρογραφία της ιστορίας της χώρας.

«Το βιβλίο του Στράτη Στρατήγη ζωντανεύει εποχές μέσα από στιγμές. Ανοίγει μια χρήσιμη οπτική γωνία στον ιστορικό και θέτει ερωτήματα συλλογικής αυτογνωσίας σε κάθε αναγνώστη. Ο συγγραφέας προσπαθεί να κατανοήσει σε κάθε βήμα την ιστορία, καθώς παρατηρεί τον εαυτό του. Διευρύνουμε και εμείς την αντίληψή μας για την ιστορία, καθώς τον παρατηρούμε να αφηγείται» αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου η Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, διευθύντρια της σειράς Σύγχρονη ιστορία των εκδόσεων Παπαδόπουλος.

Ο Στρατής Στρατήγης δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική µε τη Νέα Δηµοκρατία από το 1974 έως το 1985, ενώ το 1985 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας, φωτογραφία: ndpphoto

Ο Στράτης Στρατήγης γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1933 στην Πλάκα. Σπούδασε νομικά στη Βασιλεία της Ελβετίας (1951-1956), όπου αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1956. Δικηγόρησε στην Αθήνα από το 1960 έως το 2012 και διατέλεσε νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ από το 1964 έως το 1998, µε διακοπή στη διάρκεια της Δικτατορίας (1970-1974). Δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική µε τη Νέα Δηµοκρατία από το 1974 έως το 1985, ενώ το 1985 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας. Την ίδια χρονιά προσχώρησε στη ΔΗΑΝΑ, όπου παρέμεινε μέχρι την αυτοδιάλυσή της το 1994. Διατέλεσε πρώτος πρόεδρος του ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» από τον Ιανουάριο του 1998 έως την παραίτησή του τον Ιούλιο του 1999. Συνταξιούχος από το 2012.

«ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ, Η ζωή μου, η Αθήνα, η πολιτική», Στρατής Στρατήγης, εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ