Κόκκινος συναγερμός: Σε πολεμική ετοιμότητα η Ουκρανία, βρυχάται η Ρωσία - iefimerida.gr

Κόκκινος συναγερμός: Σε πολεμική ετοιμότητα η Ουκρανία, βρυχάται η Ρωσία

Ρωσικό πλοίο εμποδίζει το πέρασμα στη γέφυρα στο στενό του Κερτς. Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας έχουν τεθεί οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης με την Ρωσία, μετά την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Ρωσία άνοιξε πυρ προηγουμένως εναντίον των ουκρανικών πλοίων και κατέλαβε τρία σκάφη σε μια μεγάλη κλιμάκωση των εντάσεων στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας.

Δύο από τα πολεμικά πλοία της Ουκρανίας

Τρεις ναυτικοί τραυματίστηκαν με το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό να λέει πως δύο πλοία χτυπήθηκαν από τα πυρά στην Μαύρη Θάλασσα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε έκτακτη σύνοδο του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και ζήτησε από το κοινοβούλιο να ψηφίσει εάν θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα για 60 ημέρες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο

Μετά «την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου (...) διέταξε όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να τεθούν σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου.

Στηρίζοντας την απόφασή του, ο Ποροσένκο δήλωσε πως «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Ουκρανία θα προβεί σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια».

«Θέλω να τονίσω πως έχουμε όλες τις αδιάσειστες ενδείξεις ότι αυτή η επίθεση, αυτή η επίθεση κατά των πολεμικών πλοίων του ουκρανικού Ναυτικού δεν ήταν λάθος, δεν ήταν ατύχημα, αλλά σκόπιμη δράση» πρόσθεσε.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δήλωσε ότι χρησιμοποίησε πυρά όταν τα ουκρανικά πλοία αγνόησαν τις απαιτήσεις να σταματήσουν και πως προχώρησε στην κατάληψη τριών σκαφών που είχαν περάσει παράνομα τα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως επιτρέπεται ξανά η διεύλευση από την γέφυρα στο στενό του Κερτς

Σύμφωνα με την Ρωσία υπάρχουν τρεις τραυματίες εντός των σκαφών ενώ η Ουκρανία επιμένει πως είναι 6 τα άτομα που έχουν τραυματιστεί.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο θωρακισμένα πολεμικά πλοία και ένα ρυμουλκό σε μια «πράξη επίθεσης».

«Τα σημερινά επικίνδυνα συμβάντα στη Θάλασσα του Αζόφ μαρτυρούν ότι ένα νέο μέτωπο ρωσικής επιθετικότητας έχει ανοίξει» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ουκρανής υπουργού Εξωτερικών Μαριάνα Μπέτσα.

Από την πλευρά της η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, ισχυρίστηκε ότι είχε «αδιάσειστες αποδείξεις πως το Κίεβο προετοίμασε και ενορχηστρώνει προκλήσεις στη Μαύρη Θάλασσα». Νωρίτερα την Κυριακή, η Ουκρανία κατηγόρησε ένα ρωσικό σκάφος ακτοφυλακής, με το όνομα Ντον, πως κατέλαβε ένα από τα ρυμουλκά του, κατέστρεψε τον κινητήρα του, το κύτος και το πλευρικό κιγκλίδωμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας μάλιστα, ανάρτησε βίντεο στο Twitter που δείχνει το περιστατικό.

МВС України спецзасобами отримало доступ до відео провокації -тарана російського прикордонного корабля "Дон" українського?? судна. Перехоплене відео знято російськими, чутні команди - це піде доказом в міжнародний суд!
Агресія! Гуртуемось та очікуємо реакції дружніх країн! pic.twitter.com/f0e9hFB1BT

Το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα όταν τρία ουκρανικά ναυτικά σκάφη – συμπεριλαμβανομένων δύο πολεμικών πλοίων – κατευθύνονταν προς το λιμάνι της Μαριούπολης στη Θάλασσα του Αζόφ, μια περιοχή έντονων εντάσεων μεταξύ των χωρών.

Η Ρωσία – η οποία διεκδικεί τα νερά της Κριμαίας μετά την προσάρτηση της χερσονήσου το 2014, κατηγόρησε την Ουκρανία πως εισήλθε παράνομα στην περιοχή και προσκάλεσε σκόπιμα μια σύγκρουση.

Οι ρωσικές αρχές μάλιστα, τοποθέτησαν ένα τεράστιο φορτηγό πλοίο στην ελεγχόμενη από την Ρωσία γέφυρα στα στενά του Κερτς. Μετά από μερικές ώρες, η Ρωσία άνοιξε ξανά το στενό, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον γενικό διευθυντή της εταιρείας των λιμένων της Κριμαίας, τον Αλεξέι Βολκόφ.

Τα πλοία του Ουκρανικού πολεμικού δεμένα στο λιμάνι του Κερτς

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters, τα τρία πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκονται πλέον στο λιμάνι του Κερτς και δεν δείχνουν να έχουν υποστεί ζημιές και σε αυτά μπορεί κανείς να δει ανθρώπους με ναυτικές στολές, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η διέλευση μέσω του στενού του Κερτς άνοιξε» ξανά, δήλωσε ο Βολκόφ, σύμφωνα με το RIA.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ελαστικά έξω από το προξενείο της Ρωσίας στο Λβιβ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Ρωσία και την Ουκρανία να «δράσουν με απόλυτη αυτοσυγκράτηση για να αποκλιμακώσουν» την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα. Κάλεσε την Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία διέλευσης» μέσω του στενού Κερτς.
Το ΝΑΤΟ ζήτησε επίσης από την Ρωσία να διασφαλίσει «ανεμπόδιστη πρόσβαση στους ουκρανικούς λιμένες της Αζοφικής θάλασσας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Διαδηλώσεις έξω από το προξενείο της Ρωσίας στο Λβιβ
Ουκρανοί εθνικιστές διαδήλωσαν μπροστά στο κτίριο του προξενείου της Ρωσίας στο Λβιβ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων που κατόπιν κύλησαν ως τον φράκτη που περιβάλλει το κτίριο της διπλωματικής αποστολής, μετέδωσε ουκρανικός τηλεοπτικός σταθμός.

«Ακτιβιστές καίνε ελαστικά αυτοκινήτων μπροστά στο ρωσικό προξενείο στο Λβιβ», μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Κανάλι 24». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για μέλη εθνικιστικών οργανώσεων που διαμαρτύρονται για τα γεγονότα στο στενό του Κερτς.

Οι Ουκρανοί διαδηλωτές έριξαν και δακρυγόνα

Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. Και σε αυτή τη διαδήλωση, ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων. Οι διαδηλωτές σφυροκόπησαν το κτίριο με δεκάδες καπνογόνα, αλλά η προσπάθεια τους να βάλουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και κατόπιν να τα κυλήσουν προς το κτίριο εμποδίστηκε από την αστυνομία.

Φωτογραφίες: AP


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ