Ενταση στην Κριμαία: Το ρωσικό ναυτικό άνοιξε πυρ κατά ουκρανικών σκαφών [βίντεο] - iefimerida.gr

Ενταση στην Κριμαία: Το ρωσικό ναυτικό άνοιξε πυρ κατά ουκρανικών σκαφών [βίντεο]

Φωτογραφία: youtube
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας κατήγγειλε ότι ρωσικές ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν τρία πλοία του στη Μαύρη Θάλασσα, αφού άνοιξαν πυρ εναντίον τους, και ότι δύο μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν στο περιστατικό.

Οι κατηγορίες αυτές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια νέα επικίνδυνη κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε λίγο αφότου το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άνοιξε πυρ εναντίον των ουκρανικών πλοίων, τα οποία εμπόδισε να περάσουν από τον πορθμό του Κερτς στη Θάλασσα του Αζόφ.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν απάντησε άμεσα στις κατηγορίες, αλλά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλέστηκαν την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB να λέει ότι διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις ότι η Ουκρανία ενορχήστρωσε αυτό που αποκάλεσε «μια πρόκληση» και σύντομα θα δώσουν στη δημοσιότητα τις αποδείξεις.

Την ίδια ώρα, από το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε να συγκληθεί το στρατιωτικό συμβούλιο για να συζητηθεί η κατάσταση.

Μόσχα: Γκαγκστερικές οι μέθοδοι των Ουκρανών

Η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε την πρόκληση με τα ουκρανικά πλοία «γκανγκστερική μέθοδο», σχολιάζοντας την κατάσταση στον πορθμό του Κερτς.

«Έχοντας διαλύσει την Ουκρανία, (ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο) Ποροσένκο και όλη η κλίκα του Μεϊντάν, όπως ο (πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και κυβερνήτης της Οδησσού Μιχαήλ) Σαακασβίλι, θα περιοδεύσουν στον κόσμο με κηρύγματα για τα οφέλη της Δημοκρατίας. Ήδη αποκατέστησαν την ειρήνη στο Ντονμπάς, και τώρα προχωρούν με τον πορθμό του Κερτς. Γκάνγκστερ. Με μεθόδους γκάνγκστερ: πρώτα πρόκληση, κατόπιν πίεση και μετά κατηγορίες περί επίθεσης» έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook.

FSB: Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας που κατευθύνονταν στον πορθμό του Κερτς επιστρέφουν στο Μπερντιάνσκ

Τρία πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, που είχαν φύγει από το ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ και κατευθύνονταν στον πορθμό του Κερτς, επιστρέφουν αυτή τη στιγμή στο Μπερντιάνσκ, λέει από την πλευρά της η ομοσπονδιακή υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

Νωρίτερα σήμερα, τα πολεμικά πλοία της Ουκρανίας διέσχισαν τα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας, εισήλθαν σε περιοχή που ήταν προσωρινά κλειστή, εντός των ρωσικών υδάτων, και κατευθύνονταν από τη Μαύρη Θάλασσα προς το στενό του Κερτς, σύμφωνα με την FSB.

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο, όπου πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού πέφτει εσκεμμένα πάνω σε πλοιάριο της Ουκρανίας:

#Ukraine #Crimea #Kerch
Footage of a #Russia|n Navy deliberately bumping into an #Ukranian ship. pic.twitter.com/m0FZitmywR

Βίντεο από το «θερμό επεισόδιο» έδωσαν στη δημοσιότητα ρωσικά ΜΜΕ, στο οποίο διακρίνεται καθαρά το ρωσικό σκάφος του λιμενικού και τα τρία ουκρανικά πολεμικά:

ΕΕ και ΝΑΤΟ απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε Ρωσία-Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ απεύθυναν έκκληση για «αποκλιμάκωση» στη θάλασσα του Αζόφ και ζήτησαν από τη Μόσχα να «αποκαταστήσει την ελευθερία διέλευσης» από τον πορθμό του Κερτς.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στον πορθμό του Κερτς και καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης» επισήμανε η ΕΕ σε ένα δελτίο τύπου.

Το ΝΑΤΟ απηύθυνε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», μέσω των δηλώσεων μιας εκπρόσωπου τύπου της Συμμαχίας.

Τι υποστηρίζει η Ουκρανία

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Sputnik, το Ουκρανικό Ναυτικό ανακοίνωσε, επίσης, ότι ένα από τα σκάφη του επλήγη από τα πυρά και έχασε την ισχύ στις μηχανές του. Οι ουκρανικές Αρχές επισημαίνουν ότι τα τρία σκάφη δεν παραβίαζαν κανένα διεθνή κανονισμό επιχειρώντας να κινηθούν από την Οδησσό στη Μαριούπολη.

Η ερμηνεία που δίνει το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας είναι ότι η ένταση ξεκίνησε όταν η Ρωσία εμπόδισε τα τρία ουκρανικά πλοία να εισέλθουν στη Θάλασσα του Αζόφ μέσω του Στενού του Κερτς, τοποθετώντας ένα τεράστιο εμπορικό πλοίο κάτω από μια γέφυρα που ελέγχει η Μόσχα.

Λίγο πριν τις 21:30 (ώρα Ελλάδος) έγινε γνωστό ότι η Ρωσία «σήκωσε» πολεμικά αεροσκάφη τύπου Sukhoi Su-25 καθώς και ελικόπτερα για να περιπολούν τον πορθμό του Κερτς.

Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας έχει «πέσει». Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν έπαψε να λειτουργεί λόγω αυξημένου όγκου επισκεπτών ή αν πρόκειται για κυβερνο-επίθεση.

Ενταση στην Κριμαία: Το ρωσικό ναυτικό άνοιξε πυρ κατά ουκρανικών σκαφών [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Το Twitter στην Ουκρανία έχει πάρει «φωτιά», με αναφορές όπως «η Ρωσία μάς κήρυξε τον πόλεμο».

Ukrainian Twitter is afire --Russia has openly declared war upon us--- is the general theme right now.????

[link to https://t.co/bsbECzKlbX (secure)]

Πλήθος χρηστών -κυρίως από την Ουκρανία- υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει ακόμα υπό... κράτηση τα τρία πολεμικά σκάφη.

UPDATE: Three Ukrainian naval ships depart #KerchStrait, Head to #Berdyansk - FSBhttps://t.co/GjfVa65HjO #Ukraine pic.twitter.com/Jqm2R6THAX

Τη στάση της Ρωσίας στο περιστατικό καταδίκασε ο ευρωβουλευτής, πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ. «Συμμετέχω κι εγώ στην καταδίκη αυτής της παραβίασης του διεθνούς ναυτικού δικαίου και την επιθετική πράξη από την πλευρά της Ρωσίας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να κατονομάσουν αυτόν τον εκφοβισμό» σχολίασε.

I join condemnation of this violation of international maritime law & act of aggression by #Russia. The EU & US should call this out for the intimidation it is. #KerchStrait https://t.co/ezlYQw5Mpf

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΡΙΜΑΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ