Σύνοδος Κορυφής: «Δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία» -Σαφές μήνυμα από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη βρετανική Βουλή - iefimerida.gr

Σύνοδος Κορυφής: «Δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία» -Σαφές μήνυμα από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη βρετανική Βουλή

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήνυμα στο Λονδίνο με αποδέκτες όσους αντιδρούν στο σχέδιο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έστειλαν από τις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το Brexit, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έκανε λόγο για μια «θλιβερή ημέρα» και για «τραγωδία». Και απαντώντας στα Αγγλικά στην ερώτηση τι θα γίνει αν η βρετανική Βουλή πει όχι, απάντησε ότι «αυτή είναι η συμφωνία. Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αλλάξει τη θεμελιώδη στάση της όσον αφορά σε τέτοια ζητήματα. Πιστεύω ότι η βρετανική Βουλή, επειδή είναι σοφή, θα επικυρώσει τη συμφωνία».

Μαρκ Ρούτε: «Η ΕΕ δεν πρόκειται να δώσει κάτι παραπάνω»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις λίγο νωρίτερα του Ολλανδού πρωθυπουργού, που τόνισε ότι «μισεί» το Brexit, αλλά χαρακτήρισε «αποδεκτή» τη συμφωνία για την ΕΕ και πολύ καλό αποτέλεσμα για την Τερέζα Μέι, που «πάλαιψε σκληρά». Κι αν απορρίψει η βρετανική Βουλή τη συμφωνία; ρωτήθηκε ο Μαρκ Ρούτε. «Αυτή η συμφωνία είναι στο τραπέζι. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάτι άλλο. Είναι το μέγιστο που μπορούμε όλοι να κάνουμε», απάντησε.

Μπαρνιέ: «Ήρθε η ώρα ο καθένας ξεχωριστά να αναλάβει την ευθύνη του»

Από την πλευρά του ο διαπραγματευτής της ΕΕ τόνισε ότι «θα παραμείνουμε εταίροι και φίλοι» με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Όπως επεσήμανε ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια των «πολύ δύσκολων και περίπλοκων» διαπραγματεύσεων εργάστηκε «μαζί, ποτέ κατά του« Ηνωμένου Βασιλείου» και ζήτησε από τον «καθένα στο εξής να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί», στέλνοντας σαφές μήνυμα στους Βρετανούς βουλευτές.

Μακρόν: Το Brexit δείχνει την ανάγκη επανίδρυσης της Ε.Ε.

Για «καλή συμφωνία» με το Λονδίνο έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ο μόνος ηγέτης που στάθηκε στο μέλλον της ΕΕ τονίζοντας ότι το Brexit δείχνει ότι η νωση είναι «εύθραυστη» και χρειάζεται να επανιδρυθεί. «Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ», δήλωσε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι υπάρχει «ανάγκη για επανίδρυση» της 'Ενωσης. «Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ έχει ένα εύθραυστο μέρος» και «επιδέχεται βελτίωση», πρόσθεσε.

Πρόεδρος Λιθουανίας: «Εκλογές, δημοψήφισμα είναι ακόμη πιθανά στη Βρετανία»

Για την πρόεδρο της Λιθουανίας η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αποκλείσει διάφορα σενάρια μετά την υπογραφή από τους ηγέτες της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, υπογραμμίζοντας ως πιθανή τη διεξαγωγή νέων βρετανικών εκλογών ή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

«Όλα θα μπορούσαν να συμβούν, τουλάχιστον τέσσερα πιθανά σενάρια μπορεί να εφαρμοστούν, αλλά εναπόκειται στη βρετανική πλευρά να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. «Θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, νέες εκλογές, ένα αίτημα για επαναδιαπραγματεύσεις, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σενάρια, υπολογίζω», είπε.

Αντόνιο Ταγιάνι: «Καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές»

Το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει τη συμφωνία, είπε ο πρόεδρός του, Αντόνιο Ταγιάνι . «Είναι μια καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές», τόνισε, αρνούμενος να σχολιάσει τι θα γίνει σε περίπτωση που η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών απορρίψει τη συμφωνία. «Εγώ θέλω να είμαι αισιόδοξος. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα εγκρίνει ένα ψήφισμα τον Δεκέμβριο και πιθανώς τον Ιανουάριο, ή τον Φεβρουάριο, θα ψηφίσουμε τη συμφωνία. Θέλουμε να συνεργαστούμε με το βρετανικό κοινοβούλιο για καλύτερες σχέσεις στο μέλλον».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ