Δεκάδες τραυματίες από επίθεση με χημικά στο Χαλέπι -Τους αντάρτες «δείχνουν» κρατικά ΜΜΕ [βίντεο]

Τουλάχιστον 50 άμαχοι νοσηλεύονται με συμπτώματα ασφυξίας μετά από επίθεση με χημικά, που κρατικά ΜΜΕ αποδίδουν σε οργανώσεις ανταρτών, στο ελεγχόμενο από κυβερνητικές δυνάμεις Χαλέπι της Συρίας.

Οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ανέφεραν ιατρικές πηγές στην κρατική τηλεόραση με έναν γιατρό να λέει ότι τουλάχιστον δύο άτομα, το ένα εκ των οποίων παιδί, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε μάλιστα εικόνες με ιατρούς και νοσηλευτές να περιθάλπουν αμάχους.

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Ραμί Αμπντουραχμάν, έκανε λόγο για «οσμή χλωρίου» στην πόλη μετά την εκτόξευση βλημάτων. Ο τοπικός κυβερνήτης, Χουσεϊν Ντιάμπ, επισκέφθηκε τους τραυματίες στο νοσοκομείο και δήλωσε ότι συνολικά 41 άτομα νοσηλεύονται, ενώ κατηγόρησε τους αντάρτες ότι χρησιμοποίησαν τοξικά αέρια στις οβίδες που εκτόξευσαν στη συνοικία ΑΛ Χαλιντίγια του Χαλεπίου.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της πόλης Ζιάντ Χατζ Τάχα ανέφερε αργότερα ότι ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 50, ενώ υποστήριξε ότι από τα συμπτώματά τους φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο χλωρίου.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση οι δυνάμεις του Άσαντ προχώρησαν αργότερα σε επίθεση αντιπιοίνων.

Επικεφαλής των ανταρτών και στελέχη της αντιπολίτευσης έσπευσαν να διαψεύσουν τα ρεπορτάζ των κρατικών ΜΜΕ. Όπως είπε ο Αμπντέλ Σαλάμ Αμπντέλ Ράζεκ -αρχηγός αντάρτικης ομάδας – η αντιπολίτευση δεν διαθέτει χημικά όπλα, ούτε τα μέσα για να τα χειριστεί. Ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προβοκάτσια. Ένας εκπρόσωπος των ανταρτών είπε ότι η Δαμασκός προσπαθεί να υπονομεύσ3ει την εκεχειρία.

Η Μόσχα κατηγορεί τους αντάρτες του Μετώπου αλ Νόσρα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε σε δήλωσή του ότι η χημική επίθεση πραγματοποιήθηκε από μία περιοχή στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους ενόπλους της οργάνωσης του Μετώπου αλ Νόσρα.

Και ανέφερε ότι προγραμματίζει να μιλήσει με την Άγκυρα για το περιστατικό αυτό, καθώς η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο εγγυητή, για την τήρηση της εκεχειρίας από την ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες που έχουμε, επιβεβαιώνεται κυρίως από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης, ότι τα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών στο Χαλέπι, περιείχαν αέριο χλωρίου», τόνισε στην δήλωσή του, ο Ρώσος υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Οι μάχες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ κατέρρευσε τις τελευταίες ημέρες η εκεχειρία στο Χαλέπι και το Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά. Εννέα άμαχοι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, σκοτώθηκαν χθες από κυβερνητικά πυρά στην επαρχία Ιντλίμπ -το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία. Στο μεταξύ, στην ανατολική επαρχία Ντέιρ εζ Ζορ, τουλάχιστον 47 μαχητές των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων σκοτώθηκαν από αντεπιθέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», σε τρεις επιθέσεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία Χαλέπι χημικά όπλα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ