Ο Μαρκ Κάρλετον- Σμιθ προειδοποίησε ότι η Ρωσία αποτελεί μεγαλύτερη απειλή σε σύγκριση με ισλαμιστικές οργανώσεις.
«Η Ρωσία αντιπροσωπεύει σήμερα αναμφίβολα μια πολύ μεγαλύτερη απειλή για την εθνική μας ασφάλεια από τις απειλές εξτρεμιστών ισλαμιστών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στην Telegraph.
«Η Ρωσία έδειξε ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την στρατιωτική ισχύ για να προασπίσει και αναπτύξει τα εθνικά της συμφέροντα. Οι Ρώσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια ευάλωτη και αδύναμη κατάσταση παντού όπου την εντοπίσουν», συμπλήρωσε ο στρατηγός ενώ προειδοποίησε και για τους μη παραδοσιακούς κινδύνους που θέτει η Ρωσία, όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα, αλλά και ο υποβρύχιος και διαστημικός πόλεμος.
Αντιθέτως, εκτιμά ότι η ισλαμιστική απειλή μειώθηκε με την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους. Ο Κάρλετον- Σμιθ είχε διεξάγει τις βρετανικές επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν, μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Στη συνέχεια ηγήθηκε του βρετανικού στρατού στην επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
Πηγή: ΑΠΕ/ AFP