Πόσα ξέρεις για την αντισύλληψη μακράς διάρκειας; - iefimerida.gr

Πόσα ξέρεις για την αντισύλληψη μακράς διάρκειας;

Κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής emBio
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν είσαι γυναίκα και δεν έχεις στα άμεσα σχέδιά σου την τεκνοποίηση, πιθανόν να σκέφτεσαι τι από τα δύο να επιλέξεις: το αντισυλληπτικό χάπι ή το σπιράλ, καθώς αυτές είναι οι δύο πιο διαδεδομένες μέθοδοι αντισύλληψης (διαβάστε περισσότερα) που χρησιμοποιούν οι γυναίκες.

Πώς θα σου φαινόταν, όμως, αν σου λέγαμε ότι υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές να εξασφαλίσεις αντισύλληψη για ένα χρόνο ή και περισσότερο, με μία μόνο επίσκεψη στον γυναικολόγο; Όπως εξηγεί, όμως, ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση (διαβάστε περισσότερα) και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, «παρόλο που η πιο διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης με μακρά διάρκεια είναι το ενδομήτριο σπείραμα - το γνωστό σπιράλ-, θα πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τις γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει. Κι αυτό επειδή μπορεί να προκαλέσει γυναικολογικές φλεγμονές, που είναι πιθανό να βλάψουν τη γονιμότητά τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να δυσκολευτούν να συλλάβουν. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες επιλογές αντισύλληψης μακράς διάρκειας, πιο φιλικές για το γυναικείο σώμα και απόλυτα ταιριαστές στον τρόπο ζωής της σύγχρονης πολυάσχολης γυναίκας. Οι μέθοδοι αυτές λειτουργούν όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, γι’ αυτό κι έχουν σχεδόν τις ίδιες παρενέργειες, όμως προσφέρουν αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη από αυτή των αντισυλληπτικών χαπιών, αφού η αποτελεσματικότητα των τελευταίων διασφαλίζεται μόνο όταν χορηγούνται καθημερινά και με συνέπεια.

Ρωτήσαμε τον Δρ. Θάνο Παράσχο να μας πει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές:

Ενδοκολπικός δακτύλιος: Είναι ένας ελαστικός δακτύλιος με πολλές μικρές τρύπες, απ’ όπου απελευθερώνεται ελεγχόμενη ποσότητα οιστρογόνων και προγεσταγόνων ημερησίως, καθιστώντας το ενδομήτριο αφιλόξενο για σύλληψη. Η εφαρμογή του γίνεται από τον γυναικολόγο και στη συνέχεια η γυναίκα θα πρέπει κάθε 21 ημέρες να τοποθετεί καινούργιο μόνη της.

Το σχόλιο του ειδικού: Η μέθοδος αυτή έχει την ίδια δράση με το αντισυλληπτικό χάπι, όμως, επειδή παρακάμπτεται η δίοδος από το πεπτικό σύστημα, ενδείκνυται για γυναίκες που έχουν ευαισθησία στο στομάχι και τα αντισυλληπτικά τις ενοχλούν.

Αντισυλληπτική ένεση: Πρόκειται για διάλυμα οιστρογόνων με βραδεία απορρόφηση. Εφαρμόζεται υποδορίως με τοπική ένεση στον ώμο, τους γλουτούς ή την κοιλιά και διαφοροποιεί το ενδομήτριο, καθιστώντας το αφιλόξενο για σύλληψη. Μία ένεση εξασφαλίζει αντισύλληψη για τρεις μήνες, ενώ η γονιμότητα επανέρχεται 6-24 μήνες μετά την τελευταία ένεση.

Το σχόλιο του ειδικού: Η μέθοδος αυτή ταιριάζει σε γυναίκες που δεν έχουν στο άμεσο πρόγραμμά τους την τεκνοποίηση, αφού η γονιμότητα μπορεί να κάνει δύο χρόνια να επανέλθει. Επίσης, μια συνηθισμένη παρενέργεια της συγκεκριμένης μεθόδου είναι οι ανωμαλίες του κύκλου για μερικούς μήνες.

Εμφύτευμα με προγεσταγόνο: Είναι ένα λεπτό πλαστικό «καλαμάκι» που εμπεριέχει προγεσταγόνο. Τοποθετείται από τον γυναικολόγο υποδορίως, συνήθως στο μπράτσο της γυναίκας, με τοπική αναισθησία. Η ορμόνη που απελευθερώνει καθιστά το ενδομήτριο αφιλόξενο για σύλληψη. Η αντισυλληπτική του δράση διαρκεί για ένα χρόνο.

Το σχόλιο του ειδικού: Η μέθοδος αυτή ταιριάζει σε γυναίκες με γρήγορο ρυθμό ζωής ή που ταξιδεύουν συχνά, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και δε θέλουν να δεσμεύονται από την καθημερινή υπενθύμιση να παίρνουν το χάπι. Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι οι ανωμαλίες του κύκλου για μερικούς μήνες.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, η γυναίκα, που σκέφτεται να χρησιμοποιήσει μια τέτοια μέθοδο αντισύλληψης, θα πρέπει να το συζητήσει πρώτα με τον γυναικολόγο της, ο οποίος θα εξετάσει το ιστορικό της και θα αποφασίσει τι και αν της ταιριάζει κάποια από αυτές.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για θέματα γυναικείας αντισύλληψης (διαβάστε περισσότερα) και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ