Πυρκαγιές, τροχαία, δηλητηριάσεις: Οι Ευχαριστίες είναι η πιο επικίνδυνη γιορτή στις ΗΠΑ [εικόνες] - iefimerida.gr

Πυρκαγιές, τροχαία, δηλητηριάσεις: Οι Ευχαριστίες είναι η πιο επικίνδυνη γιορτή στις ΗΠΑ [εικόνες]

Ημέρα των Ευχαριστιών. Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Αμερικανοί ξέρουν πώς να γιορτάζουν και το κάνουν πάντα με υπερβολή. Οι Ευχαριστίες, αναμφισβήτητα η πιο σημαντική οικογενειακή γιορτή στις ΗΠΑ, είναι όμως και μία από τις πιο επικίνδυνες του χρόνου.

Την ημέρα εκείνη συμβαίνουν τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα, οι πυρκαγιές, οι τροφικές δηλητηριάσεις και πολλά ακόμη από την υπερκατανάλωση φαγητού, ποτού ή και των δύο.

Με την ύπαρξη αρκετού αλκοόλ σε κάθε σπίτι για να μεθύσει ένα ολόκληρο χωριό, ένα περίεργο πουλί για να μαγειρέψετε και πολλά άλλα, ο κίνδυνος ελοχεύει παντού. Αλλά υπάρχουν τρόποι για να προστατευτείτε.

Ας δούμε γιατί είναι η πιο επικίνδυνη γιορτή του έτους και πώς μπορείτε να περάσετε τις Ευχαριστίες με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.

1. Οι περισσότερες πυρκαγιές σε κατοικίες συμβαίνουν την ημέρα των Ευχαριστιών
Η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι μακράν η κορυφαία μέρα όσον αφορά στις πυρκαγιές στα σπίτια.

Την Ημέρα των Ευχαριστιών συμβάινουν οι περισσότερες πυρκαγιές στις ΗΠΑ



Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτικών Προϊόντων στις ΗΠΑ, συμβαίνουν τρεις φορές περισσότερες πυρκαγιές στα σπίτια την ημέρα αυτή από οποιαδήποτε άλλη μέρα του έτους.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 2015, οι πυροσβεστικοί σταθμοί ανταποκρίθηκαν σε περίπου 1.760 οικιακές πυρκαγιές.

Το μαγείρεμα χωρίς επίβλεψη είναι μακράν η κύρια αιτία και όταν πρόκειται για μαγειρικό εξοπλισμό, οι φριτέζες είναι ο μεγαλύτερος ένοχος.

«Όταν τηγανίζεις μια γαλοπούλα, η υγρασία από την γαλοπούλα μπορεί να προκαλέσει υπερχείλιση του καυτού λαδιού, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές και εγκαύματα» ανέφερε ο Τζιμ Μπούλοκ, πρόεδρος της πυροσβεστικής Νέας Υόρκης στην Daily Mail.

«Μαγειρέψτε την γαλοπούλα, όχι το σπίτι σας αυτές τις Ευχαριστίες» ανέφερε σε μήνυμα στο Twitter η Αμερικανική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτικών Προϊόντων.

Cook the turkey, not your home this #Thanksgiving. CPSC staff is aware of 216 fire or scald/burn incidents involving turkey fryers that occurred between 1998 and 2018. These incidents resulted in 81 injuries and more than $9.7 million in property loss. #TuesdayThoughts pic.twitter.com/GM75IK8P2o

Κι ενώ το να βγάλετε την φριτέζα έξω από το σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας πυρκαγιάς, ο Μπούλοκ λέει ότι καλύτερα να το αποφύγετε τελείως καθώς αν το λάδι τιναχτεί προς τα πάνω, το σπίτι σας μπορεί να πιάσει φωτιά.

Επιπλέον, επειδή οι περισσότερες φριτέζες δεν είναι εξοπλισμένες με αυτόματους θερμοστάτες, το λάδι μπορεί να υπερθερμανθεί και να προκαλέσει καύση.

2. Περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα συμβαίνουν την Ημέρα των Ευχαριστιών
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των Ευχαριστιών, εκατομμύρια Αμερικανοί θα βγουν στους δρόμους για να γιορτάσουν την γιορτή με τους αγαπημένους τους.

Εκατομμύρια Αμερικανοί ταξιδεύουν κάθε χρόνο στις Ευχαριστίες με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλά τροχαία



Πέρυσι, σημειώθηκε ρεκόρ 45,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στους δρόμους. Αυτο΄όμως, συνεπάγεται μεγαλύτερη πιθανότητα για τροχαία.

Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Ασφάλειας της Οδικής Κυκλοφορίας (NHSTA), η ημέρα των Ευχαριστιών είναι η πιο θανατηφόρα γιορτή όσον αφορά στα τροχαία.

Κάθε χρόνο, περίπου 400 άνθρωποι σκοτώνονται και περίπου 50.000 τραυματίζονται.

Ωστόσο, υπήρχαν πολλοί θάνατοι κατά τους οποίους η λήψη βασικών προφυλάξεων ασφαλείας, θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές.

Σύμφωνα με το NHSTA, το 2015, το 53% των θανάτων από την ημέρα των Ευχαριστιών προκλήθηκαν από άτομα που δεν φορούσαν τις ζώνες ασφαλείας τους. Επιπλέον, μεταξύ του 2012 και του 2016, περισσότεροι από 800 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των Ευχαριστιών σε αυτοκινητιστικά δυστύχημα όπου εμπλέκετε αλκοόλ.

3. Η γέμιση στη γαλοπούλα μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση
Το γέμισμα της γαλοπούλας είναι μια παλιά παράδοση των Ευχαριστιών που εξακολουθούν να κάνουν εκατομμύρια Αμερικανοί.

Η γέμιση της γαλοπούλας μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση αν δεν μαγειρευτεί σωστά



Ωστόσο, η απόφαση να μαγειρέψετε την γέμιση μέσα στο πτηνό αντί σε μια άλλη κατσαρόλα, μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά τα πουλερικά να φτάσουν σε μια εσωτερική θερμοκρασία 74 βαθμών Κελσίου για να σκοτώνονται τα βακτήρια. Ωστόσο, αυτό αλλάζει όταν η γαλοπούλα έχει και γέμιση.

Οι ακατέργαστοι χυμοί που περιέχουν βακτήρια απορροφώνται από την γέμιση όταν μπαίνουν στηνν κοιλότητα της γαλοπούλας.

«Ακόμη και η γέμιση θα πρέπει να φτάσει τους 73 βαθμούς Κελσίου» λένε οι ειδικοί. Η γέμιση θα μαγειρευτεί πιο αργά από την γαλοπούλα, με αποτέλεσμα όταν αυτή φτάσει τους 73 βαθμούς Κελσίου, η γαλοπούλα να έχει ψηθεί υπερβολικά.

Αλλά αν έχετε μια τέλεια μαγειρεμένη γαλοπούλα και «ωμή» γέμιση» αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λύση είναι απλή: μαγειρέψτε την γέμιση σε ξεχωριστό τηγάνι και αν πραγματικά θέλετε να γεμίσετε την γαλοπούλα για το καλό, κάντε το όταν έχει ψηθεί το πτηνό.

4. Τα κατοικίδια μπορεί να πνιγούν από τα κόκαλα της γαλοπούλας
Η Ημέρα των Ευχαριστιών δεν είναι μόνο μια επικίνδυνη γιορτή για τους ανθρώπους, αλλά και για τα κατοικίδια ζώα.

Ο Αμερικανός Κτηνιατρικός Ιατρικός Σύλλογος (AVMA) συνιστά να μην ταΐζετε το κατοικίδιο ζώο σας με τα παραδοσιακά φαγητά των Ευχαριστιών.

Τα λιπαρά φαγητά, όπως το δέρμα γαλοπούλας, είναι δύσκολο να το χωνέψουν τα ζώα και μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές, ναυτία και διάρροια.

Επιπλέον, πολλά φαγητά που θεωρούνται υγιεινά για τον άνθρωπο είναι πραγματικά δηλητηριώδη για γάτες και σκύλους, συμπεριλαμβανομένου του σκόρδου, των σταφυλιών, των κρεμμυδιών, της σταφίδας και της μαύρης σοκολάτας.

Ο Αμερικανός Κτηνιατρικός Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί επίσης πως αν το κατοικίδιό σας καταπιεί κατά λάθος κόκαλο γαλοπούλας, μπορεί να προκληθούν διάφορα προβλήματα, όπως εντερικό μπλοκάρισμα, διάτρηση οργάνων ή δυσκοιλιότητα.

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ