10+1 ονειρεμένες χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη την Ευρώπη – Για να νιώσετε τη μαγεία [εικόνες] - iefimerida.gr

10+1 ονειρεμένες χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη την Ευρώπη – Για να νιώσετε τη μαγεία [εικόνες]

Οι καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές. Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε χρόνο, μικροί και μεγάλοι, ανυπομονούμε για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και κάθε χρόνο ονειρευόμαστε ένα μαγικό ταξίδι σε κάποια χώρα όπου πραγματικά ξέρουν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.

Πολλοί από εμάς, ίσως να έχουμε ήδη προγραμματίσει κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό για τις συγκεκριμένες ημέρες – εξάλλου είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των Ελλήνων που κάθε χρόνο ταξιδεύουν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με έρευνες.

Άλλοι πάλι, χαζεύουμε σε μαγευτικές εικόνες από χριστουγεννιάτικα τοπία, στην οθόνη του υπολογιστή μας.

Ας δούμε όμως, τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης για να πάρουμε μια ιδέα για το πώς διασκεδάζουν οι υπόλοιποι στην γηραιά Ήπειρο και αν δεν έχουμε προγραμματίσει κάτι, προλαβαίνουμε ακόμη!

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές πραγματοποιούνται από τον 15ο αιώνα

1. Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Βρίσκεται στις βόρειες Άλπεις, και πιθανότατα θα δείτε και χιόνι.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές στην αυστριακή πόλη πραγματοποιούνται από τον 15ο αιώνα και η μεγαλύτερη εξ αυτών διοργανώνεται στην πλατεία του καθεδρικού ναού, όπου θα περιπλανηθείτε υπό τους ήχους χορωδιών. Μικρότερες αγορές θα συναντήσει κανείς στην καρδιά της πόλης, όπου τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν μια βόλτα με έλκηθρο με ταράνδους

Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Σάλτσμπουργκ στην πλατεία του καθεδρικού ναού θα διαρκέσει από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 26 Δεκεμβρίου 2018.

Η «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων»
Πιείτε ζεστό κρασί ή μία από τις φημισμένες τσέχικες μπίρες

2. Στρασβούργο, Γαλλία

Δεδομένου ότι αυτοαποκαλείται «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων», οι χριστουγεννιάτικες αγορές του Στρασβούργου είναι δημοφιλείς και έχουν φυσικά λόγο γι’ αυτό. Σχεδιασμένες γύρω από την γραφική πόλη της Αλσατίας, κάθε αγορά έχει μια ξεχωριστή αίσθηση καθώς μια φιλοξενούμενη χώρα κάθε χρόνο καλείται να παρουσιάσει τα προϊόντα της σε έναν χώρο. Φέτος, είναι η Πορτογαλία. Κοντά στα Χριστούγεννα όμως, η γιορταστική ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο έντονη, με το εκπληκτικά μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Place Kleibe και την κύρια παραδοσιακή αγορά δίπλα στον καθεδρικό ναό, που κάποτε ήταν το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.

Αξιοποιήστε στο έπακρο την επίσκεψή σας με το εορταστικό φαγητό που προσφέρεται στις αγορές αυτές, και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε Tarte Flambée και Choucroute Garnie συνοδευόμενα με τοπικό κρασί.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου θα διεξαχθεί από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου 2018.

3. Πράγα, Τσεχία

Στην πλατεία Wenceslaus, Τσέχου πολυούχου και καλού βασιλιά της χώρας, θα βρείτε μία από τις κύριες αγορές της Πράγας, ενώ η άλλη βρίσκεται στην πλατεία της Παλιάς Πόλης.

Εκτός από το ζεστό κρασί, υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες για να πιείτε τις φημισμένες τσέχικες μπίρες, ενδεχομένως μαζί με klobása, ένα ψητό λουκάνικο στα κάρβουνα που θα βρείτε σε πολλούς πάγκους ή το trdelník, μια γλυκιά κυλινδρική ζύμη. Πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, θα βρείτε και έναν στάβλο με πραγματικά ζώα.

Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα στολίδια
Η κύρια αγορά στους κήπους Tivoli

Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές της Πράγας θα είναι ανοιχτές από την 1η Δεκεμβρίου 2018 έως 6 Ιανουαρίου 2019.

4. Μόναχο, Γερμανία

Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας μπαίνει για άλλη μία χρονιά σε χριστουγεννιάτικη διάθεση, με 24 μάλιστα, αγορές. Εκτός από τις συνηθισμένες, θα ζήσετε μεσαιωνικές εμπειρίες στο Wittlesbacherplatz, το οποίο συγκεντρώνει τις μυρωδιές και τα αξιοθέατα μερικών από τις καλύτερες αγορές της Ευρώπης με κοστούμια εποχής και παραδοσιακά Feuerzangebowle που σερβίρονται σε παραδοσιακά σχεδιασμένα κύπελλα. Στην πραγματικότητα, κάθε αγορά σερβίρει ζεστό κρασί στο δικό της κύπελλο, γι’ αυτό επιλέξτε σοφά πιο θα είναι το δικό σας.

Εκτός όμως από την κεντρική αγορά στο Marienplatz, μπορείτε να μπείτε σε χριστουγεννιάτικο mood και στο Tollwood Winterfestival. Εκεί θα βρείτε πολύ περισσότερα από ότι στις συνηθισμένες παραδοσιακές αγορές καθώς και παραστάσεις και είδη παραδοσιακής τέχνης.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Μονάχου στη Marienplatz θα διεξαχθεί από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου 2018.

5. Κοπεγχάγη, Δανία

Κατευθυνθείτε λίγο πιο βόρεια στην πρωτεύουσα της Δανίας για μια γεύση από σκανδιναβικά Χριστούγεννα. Η κύρια αγορά στους κήπους Tivoli, το διάσημο πάρκο ψυχαγωγίας, μετατρέπεται σε ένα χειμωνιάτικο σκηνικό με άφθονη λάμψη Χριστουγέννων, με την λίμνη να μετατρέπεται σε παγοδρόμιο.

Πίσω στην καρδιά της πόλης, η αγορά Nyhavn βρίσκεται δίπλα στο παλιό λιμάνι με τις παραδοσιακές τέχνες ή το Freetown Christiania με το περιβόητο παζάρι.

Παγοδρόμιο ακόμη και σαμπάνια μπορείτε να βρείτει στην αγορά του Παρισιού
Θα βρείτε σοκολατένιες φλούδες εσπεριδοειδών βουτηγμένες στην σοκολάτα

Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Tivoli Gardens είναι ανοιχτή από τις 17 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

6. Παρίσι, Γαλλία

Μπορεί να μην ταιριάζει με την αίσθηση των άλλων αγορών, το Παρίσι όμως εξακολουθεί να κεντρίζει την προσοχή του κόσμου για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η κύρια αγορά βρίσκεται κατά μήκος των Ηλύσιων Πεδίων, με ένα παγοδρόμιο και πολλά σημεία όπου μπορεί να βρει κανείς μεγάλη ποικιλία ειδών και φαγητού, ακόμη και σαμπάνιας.

Υπάρχουν όμως κι άλλες αγορές στην πόλη: κάτω από τον πύργο Μοντπαρνέ, στην εμπορική περιοχή La Defense και κοντά στον Πύργο του Άιφελ.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Champs-Élysées θα διαρκέσει από τις 22 Νοεμβρίου 2018 έως τις 9 Ιανουαρίου 2019.

7. Μπολόνια, Ιταλία

Αν έχετε βαρεθεί τις γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές, μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιταλία για να ανακαλύψετε τι μπορεί να σας προσφέρει η Μπολόνια. Είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος!

Εκεί θα βρείτε σοκολατένιες φλούδες εσπεριδοειδών βουτηγμένες στην σοκολάτα και αν τύχει να την επισκεφθείτε για το νέο έτος, ξεκινάει μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία Maggiore την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου βάζουν φωτιά στο είδωλο ενός γέρου για να καταστρέψουν οποιαδήποτε αρνητικότητα έχει μείνει από το έτος.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γκουλάς
Για Χριστούγεννα με χιόνι, πάτε στην Στοκχόλμη
Όλοι θέλουν να επισκεφθούν την Βιέννη τα Χριστούγεννα

Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Μπολόνια διαρκεί από τα μέσα Νοεμβρίου - τέλη Δεκεμβρίου 2018.

8. Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Πρώτα απ’ όλα, η Βουδαπέστη είναι το όνειρο όσων λατρεύουν τον χειμώνα. Το γκουλάς είναι η σπεσιαλιτέ της Ουγγαρίας – μια κρεατόσουπα με λαχανικά και ζυμαρικά που σερβίρεται συχνά σε ένα μπολ από ψωμί, που σημαίνει ότι μπορείς να φας και το μπολ μόλις τελειώσεις το φαγητό σου.

Το χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ της Βουδαπέστης συνδυάζει την παραδοσιακή κουζίνα με τον χορό με ζωντανή μουσική. Γίνεται στην κεντρική περιοχή Pest και αποτελείται από πάνω από 150 πάγκους. Μια ομάδα ειδικών είναι πάντα εκεί για να βεβαιώνεται πως όλα τα προϊόντα που πωλούνται στην αγορά είναι παραδοσιακά και χειροποίητα.

Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της πλατείας Vorosmarty (aka η Χριστουγεννιάτικη Έκθεση της Βουδαπέστης) θα διαρκέσει από τις 9 Νοεμβρίου 2018 έως την 1η Ιανουαρίου 2019.

9. Στοκχόλμη, Σουηδία

Αν θέλετε να ζήσετε Χριστούγεννα με χιόνι και ένα φλιτζάνι ζεστό κρασί, κατευθυνθείτε βόρεια για να επισκεφθείτε μια σκανδιναβική χριστουγεννιάτικη αγορά. Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Skansen πραγματοποιείται ετησίως από το 1903 και αποτελεί αγαπημένη παράδοση των Σουηδών.

Δοκιμάστε παραδοσιακά λουκάνικα, τυριά, μπαχαρικά και αιθέρια έλαια, και μην παραλείψετε τα σπιτικά εδέσματα στο Skansen. Αυτά ποικίλλουν από χειροποίητη μουστάρδα μέχρι ψωμιά, κέικ, ζαχαρωμένα αμύγδαλα, μέλι, τραγανό ψωμί, καπνιστή γαλοπούλα και μαρμελάδες.

Στις αγορές θα βρείτε επίσης σουηδικά χειροποίητα αντικείμενα όπως παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα στολίδια και κεριά.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά Skansen θα διεξαχθεί από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 16 Δεκεμβρίου 2018 και είναι ανοιχτή μόνο τα σαββατοκύριακα.

10. Βιέννη, Αυστρία

Η Βιέννη είναι μια πανέμορφη πόλη ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου που θα την επισκεφθείτε, αλλά τα Χριστούγεννα προσθέτουν επιπλέον λάμψη.

Σειρές από χριστουγεννιάτικα φώτα κοσμούν κάθε δρόμο και ανάβουν αμέσως μόλις πέσει το φως του ήλιου. Η Βιέννη φιλοξενεί επίσης μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες χριστουγεννιάτικες αγορές στον κόσμο: την Wiener Christkindlmarkt am Rathausplatz.

Το Christkindlmärkte είναι το όνομα για τις πολλές αγορές που ξεφυτρώνουν στην πόλη από τα μέσα Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της Rathausplatz, όπου οι ντόπιοι συναντιούνται για να πιουν ζεστό κρασί και να φάνε καρυκευμένα μπισκότα. Φροντίστε να κάνετε μία βόλτα στην αγορά pittelberg, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο λιθόστρωτο δρόμο μεταξύ του Burggasse και του Siebensterngasse στην έβδομη συνοικία - είναι μια από τις πιο μικρές και ωραιότερες αγορές της πόλης.

Από λουκάνικα, μπίρες και ζεστό κρασί, όλα θα τα βρείτε στην αγορά του Βερολίνου

Το Wiener Christkindlmarkt am Rathausplatz θα διαρκέσει από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 26 Δεκεμβρίου 2018.

11. Βερολίνο, Γερμανία

Οι ταξιδιώτες που κατευθύνονται προς το Βερολίνο αναζητούν πάντα τρία πράγματα: καλό φαγητό, συναρπαστική νυχτερινή ζωή και πανέμορφες χριστουγεννιάτικες αγορές.

Και τώρα, είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφθείτε το Βερολίνο, καθώς μπορείτε να βρείτε και τα τρία. Όσον αφορά στις χριστουγεννιάτικες αγορές, από τα τέλη Νοεμβρίου, μπορείτε να απολαύσετε νόστιμα και μυρωδικά φαγητά και ποτά.

Με πολλές αγορές για να διαλέξετε, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την μεγαλύτερη: την αγορά στην Alexanderplatz. Κάτω από την σκιά του τηλεοπτικού πύργου, ολόκληρη η πλατεία καλύπτεται από πάγκους με αγγειοπλάστες, σιδεράδες, φαγητά και ποτά που θα σας σπάσουν την μύτη.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά στην Alexanderplatzθα διαρκέσει από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 26 Δεκεμβρίου 2018.

Φωτογραφίες: AP, Shutterstock


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ