Brexit: ΕΕ-Βρετανία τα βρήκαν για το πλαίσιο της μελλοντικής τους σχέσης - iefimerida.gr

Brexit: ΕΕ-Βρετανία τα βρήκαν για το πλαίσιο της μελλοντικής τους σχέσης

H πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο πρόεδρος της Κομισιόν (Φωτογραφία: ΑΡ/Οlivier Matthys)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο προσχέδιο που σκιαγραφεί το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-Βρετανίας συμφώνησαν οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών ανοίγοντας τον δρόμο για την επικύρωση της συμφωνίας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Κυριακής.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «επήλθε συμφωνία επί της αρχής» για την Πολιτική Διακήρυξη που περιγράφει την εταιρική σχέση των δύο πλευρών στο εμπόριοι, την ασφάλεια και άλλους τομείς.

Το κείμενο αυτό, το οποίο θα επισυναφθεί στη συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, «καθορίζει τις παραμέτρους μιας φιλόδοξης, ευρείας, εμπεριστατωμένης και ευέλικτης σύμπραξης» στο εμπόριο, την εξωτερική πολιτική, την αμυντική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας, σύμφωνα με το κείμενο των 26 σελίδων, το οποίο είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι δύο πλευρές τα έχουν ήδη βρει στους όρους του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλειόυ από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.

«Μόλις έστειλα στους 27 της ΕΕ το προσχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης για την Μελλοντική Σχέση μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πρόεδρος της Κομισιόν με ενημέρρωση ότι υπήρξε συμφωνία σε επίπεδο διαπραγματευτών και σε πολιτικό επίπεδο και θα υποβληθεί προς έγκριση στους ηγέτες», ανέφερε στο Twitter o Ντόναλντ Τουσκ.

I have just sent to EU27 a draft Political Declaration on the Future Relationship between EU and UK. The Commission President has informed me that it has been agreed at negotiators’ level and agreed in principle at political level, subject to the endorsement of the Leaders.

Η βρετανική λίρα έκανε άλμα πάνω από 1% έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση ότι υπάρχει προσωρινή συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για τη σχέση τους μετά το Brexit.

Μέι: «Είναι μια καλή συμφωνία για τη χώρα»

Η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για μια καλή συμφωνία για τη Βρετανία, σε δηλώσεις της μπροστά στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Είναι μία καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Εφαρμόζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου 2016 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που προβλέπεται για τις 29 Μαρτίου 2019, είπε έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς της και πριν μεταβεί στο κοινοβούλιο, όπου θα κάνει επίσης δήλωση για το σχέδιο συμφωνίας.

Είχε προηγηθεί συνάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Αλλά ακόμη και αν εγκρίνουν οι ηγέτες τη συμφωνία για το «διαζύγιο» και την Πολιτική Διακήρυξη οι πονοκέφαλοι δεν τελειώνουν για την Τερέζα Μέι, καθώς θα πρέπει να αποσπάσει και το ΝΑΙ της Βουλής στην ψηφοφορία πιθανώς στις αρχές Δεκεμβρίου, πράγμα που αυτή τη στιγμή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ