Δωρεάν προφυλακτικά, φρένο στα διαζύγια: Τα... μεγαλεπήβολα σχέδια των λαϊκιστών για την Ιταλία

Να κόψουν τις «ανθυγιεινές» συνήθειες των Ιταλών έχουν βαλθεί οι συγκυβερνώντες λαϊκιστές της κυβέρνησης στη Ρώμη.

Υπουργοί και βουλευτές του Κινήματος 5 Αστέρων (M5s) και της Λέγκας παρουσίασαν το τελευταίο διάστημα διάφορες προτάσεις για να αλλάξουν τον τρόπο ζωής των πολιτών, από την επιβολή ενός φόρου στα μη αλκοολούχα αναψυκτικά, μέχρι την δωρεάν διανομή προφυλακτικών από το κράτος και την απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Φόρος στα αναψυκτικά

Τα δύο κόμματα σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν στο προσχέδιο προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους μια αύξηση των φόρων στα μη αλκοολούχα αναψυκτικά με ζάχαρη, ώστε να ενισχύσουν από τη μία τα κρατικά ταμεία δημιουργώντας το περιθώριο για την μείωση άλλων φόρων και να κόψουν από την άλλη τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες των πολιτών, βαδίζοντας στα βήματα της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Νορβηγίας. Η πρόταση έχει εγκριθεί από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και θα μπει τώρα στο μικροσκόπιο της επιτροπής Προϋπολογισμού.

Δωρέαν προφυλακτικά

Μια άλλη πρόταση των Πεντάστερων που θα επιβαρύνει, όπως εκτιμάται με πέντε εκατομμύρια ευρώ τον κρατικό κορβανά, προέβλεπε τη δωρεάν διανομή προφυλακτικών σε όλους τους Ιταλούς κάτω των 26 ετών, όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, στους αιτούντες άσυλο και τις γυναίκες που έκαναν πρόσφατα άμβλωση, αλλά αποσύρθηκε κατ’ απαίτηση της Λέγκας. Όπως είπε ο επικεφαλής της και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, οι νεαροί Ιταλοί θα πρέπει να κάνουν σεξ «όπως θέλουν και με ασφαλή τρόπο», αλλά δεν χρειάζονται τη βοήθεια του κράτους γι’ αυτό...

«Ποτέ την Κυριακή»

To Μ5s εισηγείται ακόμη την απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρο που ο ηγέτης του και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο χαρακτηρίζει «προσφορά ευγένειας» υποστηρίζοντας ότι θα βελτιώσει τις ζωές των πολιτών.

Φρένο στα διαζύγια

Από το στρατόπεδο της Λέγκας ένας βουλευτής επιδιώκει αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο με πρόσθετες απαιτήσεις για ζευγάρια με παιδιά που θέλουν να χωρίσουν, ώστε να προστατευθεί, όπως λέει, ο θεσμός της οικογένειας. Το σχέδιό του προβλέπει από κοινού επιμέλεια των παιδιών και περιορισμούς στη διατροφή, ενώ τα ζευγάρια που θέλουν να χωρίσουν, θα πρέπει να έχουν καταφύγει προηγουμένως σε οικογενειακό σύμβουλο.

Υποχρεωτική στράτευση

Την ίδια ώρα ο Ματέο Σαλβίνι θέλει να επαναφέρει σε ισχύ την υποχρεωτική στράτευση, που έχει καταργηθεί στην Ιταλία από το 2004. Ο ακροδεξιός ηγέτης ήταν από τους τελευταίους της γενιάς του που πήγαν στο στρατό. Κι όπως είπε τον περασμένο Αύγουστο ο στρατός μπορεί να διδάξει στους νεαρούς Ιταλούς «τρόπους που δεν σας μαθαίνουν οι μαμάδες κι οι μπαμπάδες σας». Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν γίνει άλλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ