Πρέβεζα: Να αναγνωριστεί ως Μαρτυρικό Χωριό η Κρυοπηγή, ζητούν οι κάτοικοι - iefimerida.gr

Πρέβεζα: Να αναγνωριστεί ως Μαρτυρικό Χωριό η Κρυοπηγή, ζητούν οι κάτοικοι

Το ταπεινό μνημείο για τους εκτελεσθέντες στην Κρυοπηγή / Φωτογραφία: epirusgate.blogspot.com
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να μπει στη «μαύρη» λίστα των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, πλάι στο Δίστομο, τα Καλαβρυτα και τη Βιάννο, διεκδικεί η Κρυοπηγή της Πρέβεζας. Οι αρμόδιοι κατέθεσαν τον ειδικό φάκελο στην επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

Το χωριό είχε τραβήξει την προσοχή των Γερμανών το 1944, όταν πληροφοριοδότες ενημέρωσαν τους Ναζί ότι στην Κρυοπηγή υπάρχουν ένοπλοι Ελασίτες, τμήμα συντάγματος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Υστερα από ένα διάστημα διαρκών εφόδων και ελέγχων, ένα πρωινό του Μάρτη, εξαγριωμένοι Ναζί συνέλαβαν 28 άνδρες, ηλικίας 18 έως 50 ετών. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν αρχικά στην παλιά Συναγωγή της Πρέβεζας και στη συνέχεια στο Αγρίνιο. Μετά από ένα περίπου μήνα κράτησης, στις 14 Απριλίου του '44, λίγο πριν το ξημέρωμα της Μεγάλης Παρασκευής, οι 23 Κρυοπηγήτες εκτελέστηκαν, μαζί με 120 ακόμη ανθρώπους. Οι υπόλοιποι πέντε του χωριού γλίτωσαν, καθώς είχαν μεταφερθεί βαριά ασθενείς σε νοσοκομείο.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Κρυοπηγητών Πρέβεζας και Αθήνας συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία -μέσω του Δήμου Πρέβεζας- απέστειλαν στο Υπουργείο Εσωτερικών, ευελπιστώντας αυτή την φορά να επιτευχθεί ο στόχος και να δικαιωθεί η μνήμη των εκτελεσθέντων Κρυοπηγητών. Η αναγνώριση του χωριού ως Μαρτυρικό αποτελεί πάγιο αίτημα των οικογενειών των αδικοχαμένων ανθρώπων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κρυοπηγή Μαρτυρικά χωριά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ