Ο Πύργος της Πίζας δεν γέρνει τόσο πολύ πια -Σαν να ξανάνιωσε κατά δύο αιώνες, λένε ειδικοί - iefimerida.gr

Ο Πύργος της Πίζας δεν γέρνει τόσο πολύ πια -Σαν να ξανάνιωσε κατά δύο αιώνες, λένε ειδικοί

Οι εργασίες που έγιναν στον Πύργο της Πίζας είχαν αποτέλεσμα/ Φωτογραφία: ΑP- FABIO MUZZI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας πλέον... γέρνει λιγότερο, χάρη στις επανορθωτικές εργασίες που κάνουν μηχανικοί εδώ και χρόνια.

Συγκεκριμένα, η κλίση που έχει κάνει διάσημο σε όλο τον κόσμο το μνημείο, μειώθηκε κατά τέσσερα εκατοστά, τα τελευταία 20 χρόνια, αποκάλυψαν οι ειδικοί. Πλέον, ο ύψους 55,86 μ. Πύργος είναι πιο σταθερός από ό,τι ήλπιζε η ομάδα μηχανικών.

«Είναι σαν να αφαιρέθηκαν δύο αιώνες από την “ηλικία” του Πύργου», δήλωσε ο καθηγητής Σαλβατόρε Σέτις. «Από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες, η κλίση του πύργου μειώθηκε κατά περίπου μισή μοίρα», ανέφερε ο Νουνζιάντε Σκέγκλια, καθηγητής Γεωτεχνικής στο πανεπιστήμιο της Πίζας, που συνεργάζεται με την ομάδα η οποία κάθε τρεις μήνες καταγράφει την κατάσταση του μνημείου. «Η σταθερότητα του Πύργου είναι καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις μας», παραδέχθηκε.

Η κατασκευή του Πύργου της Πίζας ξεκίνησε το 1173, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί ο τρίτος όροφος είχε αρχίσει ήδη να γέρνει, εξαιτίας της άμμου κάτω από τα θεμέλιά του. Παρόλα αυτά, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1372. Ομως, η κλίση συνέχισε να μεγαλώνει και στις αρχές του ‘90 είχε ξεπεράσει τις 5 μοίρες και το μνημείο έμεινε κλειστό για 11 χρόνια, εξαιτίας φόβων για την ασφάλεια.

Εκείνη την εποχή αποφασίστηκε να γίνουν επανορθωτικές εργασίες, που είχαν αποτέλεσμα τη μείωση της κλίσης κατά 45 εκατοστά έως το 2001, ενώ πλέον αυτή έχει μειωθεί κατά άλλα 4 εκατοστά.

Πληροφορίες: AFP, Telegraph

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πύργος Πίζα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ