Ποτάμι: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων - iefimerida.gr

Ποτάμι: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων

Σταύρος Θεοδωράκης/Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών στην Ελλάδα και της συνεπαγόμενης μικροβιακής αντοχής αναδεικνύει το Ποτάμι με σχετική ερώτηση στη Βουλή, με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τη χρληση αντιβιοτικών.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός επικαλούμενοι πρόσφατες εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ΟΟΣΑ, του Ευρωβαρόμετρου και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων αναφέρουν ότι, παρά τις σχετικές δράσεις, η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη και σε πολύ υψηλή θέση παγκοσμίως, ενώ βρίσκεται δεύτερη μετά την Ιταλία στη λίστα των αρνητικών επιδόσεων σε περιστατικά και θανάτους που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, με δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

• Στην Ελλάδα καταναλώνονται 33,85 Καθορισμένες Ημερήσιες Δόσεις (DDD) αντιβιοτικών ανά 1.000 κατοίκους, όταν στην Ολλανδία χρησιμοποιούνται 9,78, στη Γερμανία 11,49 και στη Σουηδία 13,73 DDD αντίστοιχα.

• H Ελλάδα, είναι δεύτερη στη λίστα των αρνητικών επιδόσεων, με 18.472 περιστατικά και 1.626 θανάτους ετησίως σχετιζόμενους με τη μικροβιακή αντοχή.

• O ΟΟΣΑ προειδοποίησε πρόσφατα πως εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού του προβλήματος, ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας θα υπερβεί τους 69.000 έως το 2050.

Το Ποτάμι καταλογίζει το πρόβλημα στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, χωρίς πραγματικό λόγο και συχνά χωρίς συνταγογράφηση, ενώ θίγει και το ζήτημα της ανθεκτικότητας των μικροβίων, λόγω υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών στη κτηνοτροφία με αποτέλεσμα τη δημιουργία στελεχών μικροβίων και τη μεταφορά τους στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Οι βουλευτές του Ποταμιού, επισημαίνοντας τους κινδύνους και τις επιπτώσεις στην ατομική και δημόσια υγεία, καθώς και το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται για το ασφαλιστικό μας σύστημα, ρωτούν την κυβέρνηση, πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών ιδίως τον περιορισμό αυτών, που χορηγούνται χωρίς συνταγή ιατρού.

Ταυτόχρονα, ζητούν να μάθουν ποιες επιπλοκές προκαλούνται σε ασθένειες από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και πώς αυτές συνδέονται με την κατάληξη των ασθενών, ενώ θέτουν και το ζήτημα της οικονομικής επιβάρυνσης για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω του προβλήματος αυτού.

Τέλος, ρωτούν αν υπάρχει από σχέδιο δράσης για τον περιορισμό των αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα, καθώς και για τη διενέργεια εκστρατείας ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις δυσμενείς συνέπειες της αλόγιστης χρήσης τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ