Ρεπορτάζ iefimerida: Οι σύγχρονοι «Ολιβερ Τουίστ» -Ποιοι και πώς εκμεταλλεύονται τα «παιδιά των φαναριών» [εικόνες] - iefimerida.gr

Ρεπορτάζ iefimerida: Οι σύγχρονοι «Ολιβερ Τουίστ» -Ποιοι και πώς εκμεταλλεύονται τα «παιδιά των φαναριών» [εικόνες]

Μικρά παιδιά ζητιανεύουν για 8 και 10 ώρες καθημερινά στα φανάρια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εικόνα του μικρού κοριτσιού με την ροζ φόρμα να ζητιανεύει, που κατέγραψε ο φακός του iefimerida.gr στα φανάρια και τις γέφυρες της Λεωφόρου Ποσειδώνος προβληματίζει.

Μικρό κορίτσι, του οποίου η ηλικία δεν ξεπερνά τα 5 με 6 έτη. Με βρώμικα ρούχα, λερωμένη στο πρόσωπο και τα χέρια. Είναι μία από τους σύγχρονους «Όλιβερ Τουίστ» που συναντάμε καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας.

Μικρό κορίτσι, του οποίου η ηλικία δεν ξεπερνά τα 5 με 6 έτη ζητιανεύει

Επαιτούν, καθαρίζουν τα τζάμια των αυτοκινήτων και πωλούν χαρτομάντηλα. Συνήθως Βουλγαρικής, Ρουμανικής, Αλβανικής καταγωγής ή παιδιά Ρομά. Χωρίς πρόσβαση στην μάθηση. Χωρις παιδικά παιχνίδια και γέλια. Όταν οι οδηγοί τα ρωτούν γιατί βρίσκονται εκεί, λένε ότι η οικογένεια τους δεν έχει χρήματα. Η πραγματικότητα όμως είναι ακόμα πιο σκληρή. Αυτά τα παιδιά στην πραγματικότητα δουλεύουν είτε για τους γονείς τους, είτε για μέλη της κοινότητας στην οποία ανήκουν. Εάν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά θα παρατηρήσει ότι σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένας ενήλικος ο οποίος παρακολουθεί τις κινήσεις των ανήλικων επαιτών.

«Εφοδος» στους οδηγούς από μικρά παιδιά

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το φαινόμενο εντείνεται και στο φως έχουν έρθει μαρτυρίες ότι τα παιδιά ξεκινούν το μακρύ ταξίδι τους μέσα σε φορτηγά, για να φτάσουν στην περιοχή όπου θα ζητιανεύουν για 8 και 10 ώρες καθημερινά. Όσο πιο μικρά είναι σε ηλικία και όσο πιο ταλαιπωρημένα τόσο περισσότερα χρήματα θα εισπράξουν και τόσο πιο αποδοτικά θα είναι στην επαιτεία λένε αυτοί που γνωρίζουν.

Σύμφωνα με το άρθρο 407 του Π.Κ. για την Επαιτεία:
Όποιος επαιτεί από φυγοπονία ή φιλοχρηματία ή κατά συνήθεια τιμωρείται με κράτηση έως έξι (6) μήνες ή με πρόστιμο έως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ. Η χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί και μαζί με την ποινή της κράτησης. Άρα σύμφωνα με τον Νόμο όποιος επαιτεί (ζητιανεύει) είναι παράνομος.

Στην περίπτωση των ανηλίκων οι οποίοι επαιτούν σύμφωνα με το άρθρο 360 του Π.Κ. Παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου (Όποιος, ενώ έχει υποχρέωση εποπτείας ανηλίκου νεότερου από δεκαοκτώ ετών παραλείπει να τον παρεμποδίσει από την τέλεση αξιόποινης πράξης ή από το να επιδίδεται στην πορνεία, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους, αν δεν συντρέχει περίπτωση να τιμωρηθεί αυστηρότερα με άλλη διάταξη.) αποκλειστική ευθύνη για την αξιόποινη πράξη έχουν οι κηδεμόνες του παιδιού.

Τα περιστατικά πρέπει να καταγγέλλονται τηλεφωνικά στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στο 10-56, είτε μέσω του 100 είτε μπορούμε να απευθυνθούμε στο εξειδικευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, (Λ. Αλεξάνδρας 173, Αθήνα. Τηλ: 210 647 6270 – 210 647 6271).

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το φαινόμενο της παιδικής επαιτείας εντείνεται
Μικρά παιδιά ζητιανεύουν για 8 και 10 ώρες καθημερινά
Ρεπορτάζ iefimerida: Οι σύγχρονοι «Ολιβερ Τουίστ» -Ποιοι και πώς εκμεταλλεύονται τα «παιδιά των φαναριών» [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ επαιτεία παιδιά φαναριών
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ