Στο έλεος των αγορών το Χρηματιστήριο -Νέα ημέρα αγωνίας για τις τράπεζες - iefimerida.gr

Στο έλεος των αγορών το Χρηματιστήριο -Νέα ημέρα αγωνίας για τις τράπεζες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ένα ιδιαίτερως αρνητικό κλίμα με τον γενικό δείκτη σε χαμηλό διετίας κάτω από το όριο των 600 μονάδων και τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται ένα ανελέητο σφυροκόπημα επί ημέρες ανοίγει σήμερα η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τον Νοέμβριο του 2016 είχε να βρεθεί κάτω από τις 600 μονάδες ο γενικός δείκτης, ο οποίος χθες τερμάτισε στις 593,05 μονάδες με πτώση 3,91% και με χαμηλό ημέρας τις 582,7 μονάδες. Στη διάρκεια του πτωτικού πενθημέρου από το Χρηματιστήριο έχασε κεφάλαια ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Το μαζικό ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών που συμπαρασύρει γενικότερα το Χρηματιστήριο έγινε εντονότερο μετά την ανακοίνωση ότι τρεις τράπεζες- Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, βγαίνουν εκτός του MSCI από το τέλος του Νοεμβρίου. Αυτό λειτούργησε ως θρυαλλίδα ωστόσο δεν μπορεί να αγνοηθεί ένα από τα βασικά προβλήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων, που δεν είναι άλλο από τα κόκκινα δάνεια.

Η αγορά περιμένει με αγωνία την παρουσίαση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που θα γίνει αύριο. Το σχέδιο της ΤτΕ αφορά στη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού που θα υποδεχθεί τα μισά περίπου από τα “κόκκινα” δάνεια, ώστε να καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση κλίματος εμπιστοσύνης για τον τραπεζικό κλάδο

Πάντως η αγωνία για τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο εντείνεται εν αναμονή της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πρώτο απολογισμό της πορείας της χώρας στο καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Σήμερα, λοιπόν για να αντιδράσει η αγορά χρειάζεται αφενός να εμφανιστούν αγοραστές και αφετέρου να υπάρχουν στηρίξεις απο τις μη τραπεζικές μετοχές. Τις προηγούμενες ημέρες η στήριξη ήταν απο μικρή έως αρνητική.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 6,3%, με τη μετοχή της Alpha να διαμορφώνεται στο 1,07 ευρώ (-7,952%), την Eurobank στο 0,,447 ευρώ (-5,97%), την Εθνική στο 1,002 (-4,11%) και την Πειραιώς στο 0,94 ευρώ (-3,09%).

Το σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, με τη μετοχή της Μυτιληναίος να υποχωρεί κατά 8,36% και να κλείνει στα 7,02 ευρώ, της Jumbo να κλείνει στα 12,1 ευρώ (-7,35%) και τον ΟΠΑΠ στα 7,64 ευρώ (-6,32%).

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,95 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χρηματιστήριο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ