Στο Κολωνάκι η περίφημη γκαλερί CITRONNE του Πόρου -Με μνημειώδες έργο του Λάππα [εικόνες] - iefimerida.gr

Στο Κολωνάκι η περίφημη γκαλερί CITRONNE του Πόρου -Με μνημειώδες έργο του Λάππα [εικόνες]

«Εγκιβωτισμός – Mappemonde» του Γιώργου Λάππα στη γκαλερί CITRONNE
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την έκθεση του Γιώργου Λάππα (1950 -2016) «Εγκιβωτισμός – Mappemonde», η γκαλερί CITRONNE εγκαινιάζει τον αθηναϊκό της χώρο στo Κολωνάκι.

Παράλληλα και συμπληρωματικά με την γκαλερί στον Πόρο, η γκαλερί CITRONNE στο Κολωνάκι, στην Πατριάρχου Ιωακείμ 19, παρουσιάζει μία διαφορετική πρόταση εικαστικού χώρου. Στον Πόρο εξαίρεται η τοπικότητα, το local, στην Αθήνα διασταυρώνονται τα παγκόσμια δίκτυα, το global.

«Η γκαλερί στεγάζεται σε ένα κεντρικό αστικό διαμέρισμα, έναν χώρο ζώντα και ανοιχτό, όπου θα διασταυρώνονται σε αγαστή συνέργεια τα Δίκτυα, εντός και εκτός, τα οποία συγκροτούν και παράγουν Τέχνη και Διανόηση. Μέσα από αυτά, η Citronne επιδιώκει να εκφράσει την σύνθεση ανάμεσα στην εντοπιότητα και την εξωστρέφεια, το ‘glocal’» αναφέρει η «ψυχή» της γκαλερί CITRONNE Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη.

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του Mappemonde στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο και από την ολοκλήρωσή του στο Aperto της 43ης Μπιενάλε της Βενετίας, θα παρουσιαστεί και πάλι ένα από τα περισσότερο γνωστά και σημαντικά έργα της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής

Ένα αστικό διαμέρισμα, σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του 1960, μεταποιείται και μετα-λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Εκεί εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, με την εγκατάσταση του Γιώργου Λάππα (1950 -2016) «Εγκιβωτισμός- Mappemonde», ένα από τα περισσότερο γνωστά και σημαντικά έργα της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής.

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του Mappemonde στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο και από την ολοκλήρωσή του στο Aperto της 43ης Μπιενάλε της Βενετίας, θα παρουσιαστεί και πάλι ένα από τα περισσότερο γνωστά και σημαντικά έργα της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής.

«Στην Αθήνα, στο Κολωνάκι, επανεκτίθεται ο «Mappe Monde», ο Χάρτης του Κόσμου, όπως τον έχει προσλάβει και βιώσει ο καλλιτέχνης. Πρόκειται για το πολύ γνωστό, πολύ προβεβλημένο έργο, το οποίο έχει ταξιδέψει εντός και εκτός Ελλάδος, εντός και εκτός ορίων. Πρόκειται για ένα οροθετημένο πεδίο μνήμης· μια χαρτογράφηση η οποία ανάγεται σε προσωπικά βιώματα, αλλά ταυτοχρόνως ανοίγεται σε μια πανανθρώπινη κλίμακα. Διαγράφει ένα δίκτυο κίνησης και επικοινωνίας» αναφέρει η Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη
Ο Γιώργος Λάππας ανακατασκευάζει το σπίτι του, έναν προσωπικό οίκο, μέσα σε έναν «τόπο» – δημιουργεί ένα πεδίο, ένα οικό‑πεδο. Μέσα εγκιβωτίζονται, γύρω παρατάσσονται και αναμειγνύονται πρόσωπα και αντικείμενα, φιγούρες-μινιατούρες οι οποίες υπαινίσσονται την καθημερινότητα, τον βίο και, κυρίως, το κοινό, τις κοινότητες των ανθρώπων

Ο «Mappemonde», ο Χάρτης του Κόσμου, ως ένα οροθετημένο, “εγκιβωτισμένο” πεδίο μνήμης, το οποίο με την σειρά του “εγκιβωτίζεται” στην μνήμη μιας αστικής κατοικίας. Πρόκειται για μια χαρτογράφηση, μια γλυπτική αφήγηση, η οποία ανάγεται σε προσωπικά βιώματα, αλλά ταυτοχρόνως ανοίγεται σε μια πανανθρώπινη κλίμακα.
Όπως επισημαίνει ο συνεπιμελητής της έκθεσης Γιώργος Τζιρτζιλάκης, «το Mappemonde, είναι έργο μυστικιστικού χαρακτήρα……, μια μικρογραφία ενός κόσμου που στον πυρήνα του βρίσκεται το ζήτημα της ταξινόμησης.
… καθιστά τον Λάππα έναν σύγχρονο γλύπτη μυθολόγο, ο οποίος στην περίπτωση αυτή δεν σμιλεύει …αλλά κατασκευάζει, χαράσσει, κόβει και προπάντων συναρμολογεί…»

Το «Μυστικό Βιβλίο» του Γιώργου Λάππα

Στον 600σέλιδο κατάλογο της γκαλερί CITRONNE – Αθήνα, έχει ενταχθεί το ανέκδοτο «Μυστικό Βιβλίο» του Γιώργου Λάππα.
Το βιβλίο αυτό, άγνωστο, πολύτιμο αρχειακό υλικό, καταγράφει τη διάταξη του συνθέματος με φωτοτυπημένες φωτογραφίες, υλικό από τις εκατόν εξήντα τέσσερις «πλάκες-μήτρες» (χάρτες), σχέδια των τριών χιλιάδων «στοιχείων», μαζί με αυτόγραφες σημειώσεις, καταλογικές παραθέσεις, υπολογισμούς και σκίτσα.

Στον 600σέλιδο κατάλογο της γκαλερί CITRONNE – Αθήνα, έχει ενταχθεί το ανέκδοτο «Μυστικό Βιβλίο» του Γιώργου Λάππα
Πολύτιμο αρχειακό υλικό του Γιώργου Λάππα

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη, σύντροφος του Γιώργου Λάππα, αναφέρει ότι «…ο κόσμος του «Mappemonde»… αποτελείτο από μικρά, μεταλλικά στοιχεία κομμένα στο οξυγόνο και ένα σπίτι, που διαμορφώθηκε γύρω από την αναζήτηση του τόπου του ξεκινήματός του…»
Θεωρεί ότι «με ένα λόγιο τρόπο, μέσω της γλυπτικής του, ο Γιώργης επέτυχε να γεφυρώσει κενά και αγκυλώσεις στο χάσμα που υπήρχε μεταξύ του κοινού και της τέχνης». Η Αφροδίτη Λίτη, επίσης συνεπιμελήτρια, μάς παροτρύνει «να επανεκτιμήσουμε, μετά από 31 χρόνια, στον χώρο ενός φιλόξενου αθηναϊκού διαμερίσματος, «εγκιβωτισμένο» τον προσωπικό εκστατικό χάρτη του Γιώργη, μέσα από τη συρραφή σπαρμένων εικόνων πολιτισμού».

Με το νέο εγχείρημα η γκαλερί CITRONNE συνεχίζει αλλά και ανανεώνει την προσπάθεια που άρχισε πριν από 12 χρόνια. Φιλοδοξεί να εμπλουτίσει την υπάρχουσα εικαστική ζωή της πρωτεύουσας με καινούργιες ιδέες και γόνιμες συνεργασίες.

Επιμέλεια έκθεσης και καταλόγου: Αφροδίτη Λίτη, Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης

H έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 7.00 μμ στην γκαλερί CITRONNE - Αθήνα.
Διάρκεια έκθεσης: 29 Νοεμβρίου 2018 - 28 Φεβρουαρίου 2019
Σχεδιασμός καταλόγου: Γιώργος Ρυμενίδης - Grid Office
Φωτισμός έκθεσης: Ελευθερία Ντεκώ

Γιώργος Λάππας

Γιώργος Λάππας (1950-2017)

Ο Γιώργος Λάππας σαν Έλληνας της διασποράς χρησιμοποιεί έντονα τη γεωγραφία και τη χαρτογράφηση στο έργο του, μέσα στο οποίο τα τοπία μετατρέπονται σε χάρτη του κόσμου.

Η ζωή του καθορίστηκε εντός των αναρίθμητων ταξιδιών του, ξεκινώντας από τον τόπο της γέννησής του το 1950 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το 1958 η οικογένειά του μετακινείται στην Ελλάδα όπου ο καλλιτέχνης ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα. Από το 1969 ως το 1973 σπουδάζει κλινική ψυχολογία στο Reed College στο Portland του Όρεγκον στην Αμερική. Εκεί ασχολείται με την έρευνα, όπου συμμετέχει σε ψυχιατρικά προγράμματα στις κλινικές του Salem στο Όρεγκον, στο Σαν Φρανσίσκο και Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. Το 1974 ως υπότροφος του Watson Foundation ταξιδεύει στην Ινδία συλλέγοντας ντοκουμέντα για την ινδική γλυπτική και αρχιτεκτονική.

Ταξιδεύει στο Αφγανιστάν και την Περσία. Το 1975 φοιτά στο Architectural Association School of Architecture στο Λονδίνο και συνεχίζει τις σπουδές του με εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Ιταλία. Από το 1976 ως το 1981 φοιτά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Γιάννη Παππά και Γιώργο Νικολαΐδη και αποφοιτά με άριστα 10 από τη σχολή. Το 1984 παίρνει υποτροφία του γαλλικού κράτους για την École nationale supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι, όπου σπουδάζει Γλυπτική. Το 1986-87 εργάζεται στη Γαλλία και στην Αγγλία.

Το 1991 με υποτροφία του Fondation Cartier βρίσκεται στο Jouy-en- Josas. Από το 1987 ως το 2016 διδάσκει στη βαθμίδα του Καθηγητή στο τμήμα Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα, εισάγοντας μία εντελώς καινούρια και ριζοσπαστική μέθοδο για την εκπαίδευση των νέων καλλιτεχνών. Ενδιαμέσως συνεχίζει τα ταξίδια του, στον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τις Η.Π.Α., τη Βραζιλία, την Κορέα και σε όλη την Ευρώπη, και μη εγκαταλείποντας πλέον αυτήν του την ακόρεστη περιέργεια για τους τόπους βαδίζει προς τη δική του ουτοπία.

«Mappemonde», ο Χάρτης του Κόσμου

Γκαλερί CITRONNE - Αθήνα, Πατριάρχου Ιωακείμ, 19, 4ος όροφος, Αθήνα • Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε. & Παρ. 11.00 -15.00 &17.00–20.00, Τετ. 11.00-15.00, Σάβ. 11.00 –14.00 • Είσοδος ελεύθερη • Πληροφορίες: Τηλ. 30 210 7235226

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ