Η Γερουσία καλεί τον Τραμπ να εξετάσει ευθύνες του πρίγκιπα Σαλμάν στον θάνατο Κασόγκι - iefimerida.gr

Η Γερουσία καλεί τον Τραμπ να εξετάσει ευθύνες του πρίγκιπα Σαλμάν στον θάνατο Κασόγκι

υπόθεση Κασόγκι/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας Αμερικανός γερουσιαστής με επιρροή κατήγγειλε την Τρίτη την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να απαλλάξει από κάθε ευθύνη τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, κρίνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μοιάζει να ανέλαβε να διαδραματίσει ρόλο «εταιρείας δημοσίων σχέσεων».

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) δεν έχει στη διάθεσή της «τίποτα απόλυτα βέβαιο» που να ενοχοποιεί τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρότι σύμφωνα με τον Τύπο, η έρευνά της οδήγησε στο συμπέρασμα πως ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου ήταν αυτός που διέταξε τον φόνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι οι ΗΠΑ εννοούν να «παραμείνουν απαρασάλευτος εταίρος της Σαουδικής Αραβίας».

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έβλεπα τη μέρα που ο Λευκός Οίκος θα μετατρεπόταν σε εταιρεία δημοσίων σχέσεων που δουλεύει για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο», σχολίασε δηκτικά μέσω Twitter ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής της ισχυρής Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Κι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επέκριναν την επιλογή του Τραμπ να υπερασπιστεί το βασίλειο.

«Αυτή η ανακοίνωση σημαίνει Πρώτα η Σαουδική Αραβία, όχι Πρώτα η Αμερική», πέταξε ο Ραντ Πολ, παραπέμποντας σε ένα από τα κεντρικά προεκλογικά συνθήματα του μεγιστάνα.

«Οι "στενοί σύμμαχοι" δεν σχεδιάζουν τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου. Οι "στενοί σύμμαχοι" δεν στέλνουν έναν πολίτη τους σε παγίδα για να τον σκοτώσουν», ανέφερε μέσω Twitter ο Τζεφ Φλέικ, επίσης Ρεπουμπλικάνος, αλλά συχνά επικριτικός έναντι του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Ακόμη και ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος κατά τα άλλα θεωρείται προσκείμενος στον Τραμπ, ανέφερε την Κυριακή ότι βρίσκει «αδύνατον να πιστέψει» πως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας αγνοούσε τι σχεδίαζε να κάνει η ομάδα των εκτελεστών η οποία στάλθηκε στην Τουρκία για να σκοτώσει τον Κασόγκι, αρθρογράφο τα τελευταία χρόνια της εφημερίδας Washington Post, που είχε επικρίνει αποφάσεις του παλατιού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ