Δεκάδες μέλη της Σεμπάμπ σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Σομαλία - iefimerida.gr

Δεκάδες μέλη της Σεμπάμπ σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Σομαλία

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διεξήγαγε στη Σομαλία δύο αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Σεμπάμπ, σκοτώνοντας 37 εξ αυτών.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, που έγιναν τη Δευτέρα, όχι μακριά από το Ντεμπάτσιλε, δεν προκάλεσαν «θανάτους ή τραυματισμούς μεταξύ των αμάχων», διαβεβαίωσε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).

«Εκτιμούμε αυτή τη στιγμή ότι το πρώτο πλήγμα είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 μαχητές», ανέφερε η AFRICOM, προσθέτοντας ότι ο βομβαρδισμός αυτός ήταν «σχεδιασμένος από καιρό».

Το δεύτερο πλήγμα στοίχισε τη ζωή σε άλλους 10 μαχητές, σύμφωνα με το διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την Αφρική.

Αυτοί οι βομβαρδισμοί «ακριβείας», που εξαπολύθηκαν στο πλαίσιο της αμερικανικής «υποστήριξης» προς τη σομαλική κυβέρνηση, «μειώνουν τη δυνατότητα της Σεμπάμπ να προετοιμάζει μελλοντικές επιθέσεις, αποσταθεροποιούν το δίκτυο επιρροής της και περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών της στην περιοχή», κατά τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Στα μέσα του Οκτωβρίου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σε έναν αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσε σκοτώθηκαν 60 μέλη της Σεμπάμπ, οργάνωσης η οποία έχει ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα. Επρόκειτο για τον πιο πολύνεκρο βομβαρδισμό που έχουν κάνει οι δυνάμεις της Ουάσινγκτον εναντίον της Σεμπάμπ από την 21η Νοεμβρίου 2017, όταν είχαν σκοτωθεί 100 «τρομοκράτες», πάντα κατά τον αμερικανικό στρατό.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον πόλεμο εναντίον της Σεμπάμπ τον οποίο διεξάγει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας με τη βοήθεια της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, της AMISOM, που είναι παρούσα στη χώρα αυτή στο Κέρας της Αφρικής από το 2007.

Η Σεμπάμπ επιδιώκει την ανατροπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από τη Δύση και 20.000 άνδρες της AMISOM, προκειμένου να επιβάλλει τη δική της ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου στη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ Σομαλία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ