ΝΔ για το φάρμακο: Δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών -ΔΗΣΥ: Ευθύνες σε Κουρουμπλή και κυβέρνηση 2006-2009

Μετά τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι οποίοι κατέθεσαν χθες το πορίσματα τους για το φάρμακο στη σημερινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή ήταν η σειρά της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να καταθέσουν τα δικά τους πορίσματα.

Η Νέα Δημοκρατία στο κείμενο συμπερασμάτων της αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία ευθύνη πολιτικών προσώπων και πως η δικογραφία ανασύρθηκε από αρχείο άνευ λόγου αφού δεν προκύπτει κανένα νέο στοιχείο.

Για το θέμα των εμβολίων τονίζει πως η διαχείριση της πανδημίας της γρίπης έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προμήθεια των εμβολίων και των αντι-ιικών φαρμάκων έγιναν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Όσον αφορά την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Βλάχος τόνισε πως «προφανώς υπάρχει πολυφαρμακία, υπερκατανάλωση και υπερσυνταγογράφηση (συνταγογραφούν σε όλη τη χώρα 40-45 χιλιάδες γιατροί), προφανώς υπάρχει και από τη φαρμακοβιομηχανία επιθετική εμπορική πολιτική.» Μάλιστα απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣυΡιζΑ είπε «γνωρίζετε τρόπους παρέμβασης; Προχωρήστε στην υλοποίηση τους».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η εισηγήτρια Εύη Χριστοφιλοπούλου επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κατά την περίοδο 2006-2009 στη διάρκεια της οποίας η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε όπως είπε στα 5,6 δις ευρώ, αλλά και στον μετέπειτα υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Το φάρμακο είναι ο μεγάλος ασθενής της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στους πρωταθλητές στην πολυφαρμακία και την κατανάλωση αντιβιοτικών ενώ δυστυχώς, σήμερα, πολλοί ασθενείς στερούνται το κατάλληλο φάρμακο! Το 2004 το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε τη δαπάνη στα 2,43 δις ευρώ έχοντας θεσμοθετήσει λίστα φαρμάκων και περιορισμούς στη συνταγογράφηση και η κυβέρνηση της ΝΔ τα κατάργησε με νόμο και η δαπάνη εκτινάχθηκε στα 5,6 δις ευρώ έως το 2009! «Από το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφαρμόζει τα μέτρα που είχαν νομοθετηθεί την προηγούμενη περίοδο για να συγκρατήσει την δαπάνη στα ίδια επίπεδα. Όμως, το 2015 παραλείπει παράνομα να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων και να μειώσει κατά νόμο τις τιμές. Είναι φανερό ότι προκαλείται ζημία εκατομμυρίων από φάρμακα που οι τιμές τους θα μειώνονταν».

Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για το φάρμακο

Το πόρισμα της ΔΗΣΥ για το φάρμακο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ