Η Γη καταπίνει τρισεκατομμύρια τόνους νερού στο εσωτερικό της -Τι συμβαίνει με την μετακίνηση των τεκτονικών πλακών - iefimerida.gr

Η Γη καταπίνει τρισεκατομμύρια τόνους νερού στο εσωτερικό της -Τι συμβαίνει με την μετακίνηση των τεκτονικών πλακών

Οι τεκτονικές πλάκες της Γης. Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τεράστιες ποσότητες νερού μεταφέρονται στο εσωτερικό της Γης ως αποτέλεσμα της τεκτονικής δραστηριότητας. Και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι που θα καταλήξει όλο αυτό.

Μια νέα μελέτη με τη χρήση σεισμογράφων ωκεανού σε όλη την τάφρο των Μαριανών, έχει ανακαλύψει πως οι ζώνες υποπίεσης της Γης μεταφέρουν περίπου τριπλάσια ποσότητα νερού από ότι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Η Τάφρος των Μαριανών

Σύμφωνα με νέους υπολογισμούς, το φαινόμενο ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια teragrams νερού κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια, με ένα μόνο teragram να ισοδυναμεί με ένα δισεκατομμύριο κιλά, αναφέρει το Live Science.

«Οι άνθρωποι μέχρι τώρα γνώριζαν πως οι ζώνες υποπίεσης θα μπορούσαν να μειώσουν το νερό, αλλά δεν γνώριζαν πόσο νερό» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τσεν Κάι, από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Στην νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 19 παθητικούς σεισμογράφους που τοποθετήθηκαν κατά μήκος της τάφρου των Μαριανών. Εξέτασαν επίσης, τα δεδομένα από επτά νησιωτικούς σεισμογράφους.

Το εσωτερικό της Γης

Αυτό επέτρεψε μια πιο λεπτομερή εικόνα του τρόπο με τον οποίο η πλάκα του Ειρηνικού κάμπτεται στο σημείο αυτό, αποκαλύπτοντας μια νέα εικόνα για το πώς οι βράχοι συγκρατούν το νερό βαθιά κάτω από την επιφάνεια.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι ζώνες υποπίεσης μεταφέρουν πολύ περισσότερο νερό στο εσωτερικό της Γης – πολλά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια – σε σχέση με ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα» δήλωσε ο Καντάς Μέιτζον, διευθυντής του προγράμματος στο Τμήμα Ωκεανογραφικών Επιστημών του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών. «Τα αποτελέσματα τονίζουν τον σημαντικό ρόλο των ζωνών υποπίεσης στον κύκλο του νερού της Γης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι ακραίες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας παγιδεύουν το νερό καθώς η τεκτονική πλάκα μετακινείται προς τα κάτω και στο άνω μέρος του μανδύα της Γης.

Κι ενώ ήταν γνωστό ότι η πλάκα υποβίβασης μπορούσε να συγκρατήσει νερό, οι ερευνητές δεν είχαν σαφή εικόνα για το μέγεθος της ποσότητας αυτής.

Οι ερευνητές λένε ότι η νέα μέθοδος είναι πολύ πιο ακριβής, με τις σεισμικές εικόνες να δείχνουν πως η περιοχή του ενυδατωμένο βράχου στην τάφρο των Μαριανών να εκτείνεται σχεδόν 20 μίλια κάτω από το θαλασσινό νερό. Και αυτό, όπως λένε, σημαίνει ότι υπάρχει πολύ νερό παγιδευμένο εκεί.

«Οι προηγούμενοι υπολογισμοί βασίστηκαν σε μελέτες ενεργών πηγών και έδειχναν μια ποσότητα νερού να εκτείνεται στα 3-4 μίλια μόνο» δήλωσε ο Κάι.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο νερό όταν βρεθεί κάτω από την τάφρο παραμένει, ωστόσο, ασαφές. Θεωρείται πως η μεγαλύτερη ποσότητα επιστρέφει στην ατμόσφαιρα ως υδρατμοί μέσω ηφαιστειακών εκρήξεων.

Αλλά οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν πως υπάρχει πολύ περισσότερο νερό στο εσωτερικό από ότι τελικά βγαίνει.

Φωτογραφίες: Shutterstock, wikipedia

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ