Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο στόχαστρο προεκλογικά τον Σημίτη -Σενάρια απλής αναλογικής - iefimerida.gr

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο στόχαστρο προεκλογικά τον Σημίτη -Σενάρια απλής αναλογικής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί να αξιολογήθηκε από πολλούς ως «άστοχη» η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να βάλλει στο κάδρο της σκανδαλολογίας και της δημιουργίας εντυπώσεων και τον Κώστα Σημίτη, μια κίνηση υψηλού κινδύνου που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, αλλά τα κομματικά think tank της αντιπολίτευσης κάνουν μιαν άλλη, πιο βαθιά προσέγγιση...

Θεωρώντας, και σωστά, ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποδειχθεί επιδέξιος τακτικιστής που δεν κάνει ποτέ και τίποτε στην τύχη, εκτιμούν ότι η στοχοποίηση του εμβληματικού Κώστα Σημίτη, αποβλέπει σε αποτελέσματα τα οποία όποια κατεύθυνση κι’ αν πάρουν, να είναι...win-win για τους προεκλογικούς (και ίσως και μετεκλογικούς...) σχεδιασμούς του σημερινού πρωθυπουργού.

Όπως σημειώνουν στελέχη της αντιπολίτευσης και πολιτικοί κύκλοι, το προφανές είναι ότι η στοχοποίηση του Σημίτη για μια υπόθεση πριν από... 12 χρόνια θα συσπειρώσει τους οπαδούς και εκσυγχρονιστές ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (νυν ΚΙΝ.ΑΛ), με αποτέλεσμα κρίσιμος εκλογικά αριθμός από αυτούς, που σκέφτονταν σοβαρά να ψηφίσουν αυτή την φορά ΝΔ, να επανακάμψει στην «δημοκρατική παράταξη». Την ίδια αντίδραση, πιθανόν να επιδείξουν και παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, (όσοι δεν έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ...), οι οποίοι έχουν τις ενστάσεις τους με τις διεργασίες που έχουν γίνει και την σημερινή ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ, και οι οποίοι σκέπτονταν σοβαρά στις εκλογές να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα, με το προφανές της «συσπείρωσης», το ΚΙΝ.ΑΛ, ή όπως τυχόν αλλιώς κατέβει στις εκλογές, θα ενισχυθεί σημαντικά και θ’ αποδειχθούν «λόγια του αέρα» η υποτιθέμενη πρόθεση και τα «ανοίγματα» του ΣΥΡΙΖΑ προς τον χώρο αυτό, με στόχο να δημιουργηθεί μια ισχυρή «σοσιαλδημοκρατική» δύναμη, όπως τελευταία θέλει να περνάει ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό την έννοια αυτή, η στοχοποίηση Σημίτη ενισχύει το ΚΙΝ.ΑΛ, ενδεχομένως μάλιστα να καταλήξει στο να το φέρει τρίτο κόμμα, και απόλυτο ρυθμιστή της κατάστασης, την «επόμενη μέρα», αν η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία.

Ταυτόχρονα, όμως, το ότι θα... σέρνονται οι αναπόδεικτες κατηγορίες για τον Σημίτη και άλλα στελέχη του τότε ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση C-4I, ενώ επιδεικτικά και ανεξήγητα από το άνοιγμα λογαριασμών και την σκανδαλολογία... αφέθηκαν απ’ έξω υπουργοί της ΝΔ επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή που ολοκλήρωσαν την παραλαβή του συγκεκριμένου συστήματος, το Μέγαρο Μαξίμου πόνταρε (και επαληθεύτηκε...) στην αντίδραση του ΚΙΝ.ΑΛ που δεν επετέθη μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ για «την λάσπη στον ανεμιστήρα», αλλά εστράφη και εναντίον της «Καραμανλικής συνιστώσας» του ΣΥΡΙΖΑ που έχει κατηγορηθεί (και όχι αναιτίως...) από το ΚΙΝ.ΑΛ, ότι... σιγοντάρει από το 2015 την κυβέρνηση, για να δημιουργήσει προβλήματα στην σημερινή ηγεσία της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Η κ. Φώφη Γεννηματά, υπήρξε απολύτως ξεκάθαρη και συγκεκριμένη ως προς την διάσταση αυτή, στην τελευταία συζήτηση σ’ επίπεδο αρχηγών στην Βουλή. Κάτι στο οποίο είχε... υπολογίσει ο τακτικιστής κ. Τσίπρας, και ανέμενε το... επόμενο βήμα από την κ. Γεννηματά. Το οποίο και έγινε!

Και η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ υποχρεώθηκε, για να αυξήσει την συσπείρωση του κόμματος, να... κάνει ένα βήμα ακόμη στην κόντρα της με την ΝΔ.

Μετά την χθεσινή «σημαδιακή» συνάντηση Σημίτη- Γεννηματά (που έγινε ακριβώς για να διατρανώσει την ενότητα στο κόμμα, προσπερνώντας το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο δεν χαρακτηρίζονται για την θερμότητά τους...), η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ δεν παρέβλεψε να επιτεθεί και εναντίον της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ, αναφέροντας του κόμματος που διανεμήθηκε αμέσως μετά:

«Οι μάσκες έπεσαν οριστικά και για τον κ. Μητσοτάκη και για την ΝΔ. Παρακολουθούν αμήχανοι, αν όχι ικανοποιημένοι, να εξελίσσεται το πολιτικό σχέδιο της σκανδαλολογίας του κ. Τσίπρα πιστεύοντας από τη μεριά τους ότι θα προσκομίσουν εκλογικά οφέλη. Εξ άλλου δεν ξεχνάμε ότι αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές του προηγούμενου εγχειρήματος κατά της δημοκρατικής παράταξης. Αγνοούν έτσι επιδεικτικά τις επιλεκτικές σχέσεις του «νεο- καραμανλισμού» και τη σύμπραξη του με τα κυβερνητικά σχέδια. Και γι αυτούς η ιστορία φαίνεται ότι δεν έχει διδάγματα...»

Κατά τους παρατηρητές, θα ήταν τελείως αφελές να αναμένει κανείς ότι σε προεκλογική περίοδο που ο Πρόεδρος της ΝΔ πασχίζει να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις της παράταξης και να παραβλέψει «σκιές και υπόγεια», θα έβγαινε ο κ. Μητσοτάκης να... στηρίξει αναφανδόν Σημίτη (το έκανε με διακριτικό τρόπο στην Βουλή) ή ακόμη χειρότερα να... ανοίξει μέτωπο με «καραμανλικούς» και... άλλες δημοκρατικές δυνάμεις!

Η κ. Γεννηματά, όμως, έκανε την κίνηση force στην οποία την οδήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, o οποίος... δικαιούται να είναι πολύ ικανοποιημένος, αφού, η πρωταρχική του έγνοια και ο στρατηγικός του σχεδιασμός, είναι κατά κύριο λόγο όχι... η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που θεωρείται αδύνατη, αλλά κατ’ αρχήν η μη αυτοδυναμία της ΝΔ, και η εκ προοιμίου αποκοπή κάθε γέφυρας συνεργασίας της ΝΔ με το ΚΙΝ.ΑΛ.

Έτσι ώστε, ακόμη και αν η ΝΔ κατακτήσει αυτοδυναμία, να είναι πολύ δύσκολη η προσέγγισή του με το ΚΙΝ.ΑΛ, για να εξασφαλισθεί ο αυξημένος αριθμός ψήφων στην Βουλή προκειμένου να καταργηθεί από τώρα ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής, που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Αφού στόχος του κ. Τσίπρα, σε κάθε περίπτωση, είναι η όποια επόμενη κυβέρνηση ν’ αποδειχθεί «σύντομη παρένθεση», ούτως ώστε με μοχλό την προεδρική εκλογή του 2020, να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν οι νέες εκλογές με απλή αναλογική.

Οι οποίες, εκτός από την αδυναμία σχηματισμού πολυκομματικών κυβερνήσεων (όσο Χ.Α και ΚΚΕ, είναι κάθετοι εναντίον τέτοιας προοπτικής...) και την συνακόλουθη ακυβερνησία του τόπου, θα... καταστήσουν απολύτως ρυθμιστικό παίχτη τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σημίτης στόχαστρο ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ