Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας: Μάστιγα η αδήλωτη εργασία και η παράβαση ωραρίου στον Βόλο - iefimerida.gr

Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας: Μάστιγα η αδήλωτη εργασία και η παράβαση ωραρίου στον Βόλο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σωρεία παραβάσεων, με πρώτη στη λίστα την καταπάτηση του ωραρίου εργασίας, καταγράφουν τα κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σε επιχειρήσεις του Βόλου.

Οπως προέκυψε από τους ελέγχους, το 40% με 45% των προστίμων αφορά στη μη τήρηση ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων, που σε πολλές περιπτώσεις προσλαμβάνονται για 4ωρη απασχόληση και εξαναγκάζονται να απασχολούνται για 8, 10 ή και παραπάνω ώρες.

Η δεύτερη πιο... δημοφιλής κατηγορία παράβασης είναι η αδήλωτη ή η υποδηλωμένη εργασία, στην οποία προβαίνει σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων του Βόλου. Οπως αναφέρει η βολιώτικη εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», στη Μαγνησία το επίπεδο της αδήλωτης εργασίας κινείται μεσοσταθμικά στο 5,27%, με «πρωταθλητή» τον κλάδο της εστίασης. Η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες άλλαξε άρδην το τοπίο, καθώς τα νέα πρόστιμα πλέον κλιμακώνονται αναλογικά με τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή του εργοδότη. Η επιχείρηση που παραβαίνει τη νομοθεσία ουσιαστικά θα καλείται να διαλέξει, ή θα πληρώνει ολόκληρο το πρόστιμο ή θα μπαίνει σε «ρύθμιση» για να κερδίζει μια σημαντική έκπτωση, αφού προχωρήσει πρώτα στην πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου. Τα πρόστιμα θα είναι μεγαλύτερα σε περιπτώσεις υποτροπής και σοβαρότητας της παράβασης, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο επιχειρήσεις που θα διαπιστωθεί πως παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία κατ΄ εξακολούθηση, να χάνουν ακόμη και την άδεια λειτουργίας τους.

Οι εντατικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ έχουν, μέχρι στιγμής, ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 20% στα πρόστιμα που κυρώνονται, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ επιθεώρηση εργασίας βόλος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ