Ψαλιδισμένο το κονδύλι για το επίδομα στέγασης των νοικοκυριών -Στα 400 εκατ. ευρώ - iefimerida.gr

Ψαλιδισμένο το κονδύλι για το επίδομα στέγασης των νοικοκυριών -Στα 400 εκατ. ευρώ

Ακίνητα στην Αθήνα / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μικρότερο από το αρχικά προϋπολογισθέν κονδύλι των 600 εκατ. ευρώ, αλλά διπλάσιο από αυτό που είχε στείλει το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου, θα είναι το ποσό θα καλύψει το κόστος στέγασης νοικοκυριών με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Το «κλειδί» είναι, ωστόσο, ότι θα αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία.

Το στίγμα έδωσε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Θ. Φωτίου, η οποία μιλώντας Στο Κόκκινο, επιβεβαίωσε κατ’ αρχάς ότι το «πακέτο» της ΔΕΘ θα αγγίξει το 1 δις ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κοστολόγηση διαμορφώνεται στα 920 εκατ. ευρώ. Το αρχικό «πακέτο» που είχε συμπεριλάβει το ΥΠΟΙΚ στο σχέδιο προς την Κομισιόν κοστολογείτο 765 εκατ. ευρώ.

Αυτό που «φούσκωσε» το λογαριασμό είναι το κονδύλι για το επίδομα στέγασης. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 150 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια ανέβηκε στα 200 εκατ. ευρώ και κατόπιν πιέσεων της Κομισιόν έφτασε στα 400 εκατ. ευρώ. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ενώ η κυβέρνηση είχε αλλάξει το σχεδιασμό, περιορίζοντας το πεδίο εφαρμογής σε περίπου 300.000 νοικοκυριά (το αντίμετρο στόχευε σε 600.000 νοικοκυριά) και μόνο για επιδότηση ενοικίου, πλέον το κονδύλι θα καλύψει, μεν, τον ίδιο αριθμό δικαιούχων αλλά ως προς το κόστος πληρωμής τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

«Θα δώσουμε σε πάνω από 300.000 οικογένειες επιδότηση ενοικίου, ίσως φτάσουμε τις 340.000. Αφορά επιδότηση από €70 ως €210 το μήνα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Εάν η οικογένεια δεν έχει ενοίκιο αλλά στεγαστικό δάνειο, τα λεφτά θα πιστώνονται κατ' ευθείαν στην τράπεζα για την μηνιαία δόση», ανέφερε η Θ. Φωτίου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, που αναφέρουν ότι μέσω της επιδότησης της δόσης δανείου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να υιοθετήσει το μοντέλο Κύπρου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με δεδομένο ότι το κονδύλι είναι μικρότερο των 600 εκατ. ευρώ, τα εισοδηματικά όρια αναμένεται να τεθούν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της αρχικής Απόφασης, που είχε δημοσιευθεί το καλοκαίρι, βάσει των προηγούμενων διατάξεων. Η εκτίμηση είναι ότι η βάση θα τοποθετηθεί γύρω στις 7.000 ευρώ- αντί των 8.000 ευρώ- για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, με προσαύξηση 1:2 για κάθε μέλος της οικογένειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ακίνητα επίδομα στέγασης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ