«Εγώ είμαι χριστιανός, ο Τσίπρας άθεος» -ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ερίζουν για την Εκκλησία - iefimerida.gr

«Εγώ είμαι χριστιανός, ο Τσίπρας άθεος» -ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ερίζουν για την Εκκλησία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά της συμφωνίας Εκκλησίας - Κράτους τάχθηκε δημόσια η ΝΔ, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους εναντίον της κυβέρνησης και κάνοντας λόγο για «συναλλαγή», κυρίως κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να διορίσει άλλους 10.000 στο Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι και οι ιερείς θα πληρώνονται από τα κρατικά ταμεία.

Παίρνοντας το μέρος των κληρικών που φοβούνται την απομάκρυνσή τους από το Δημόσιο, η ΝΔ διαφώνησε αρχικά με την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει τη συμφωνία που έγινε με τον Αρχιεπίσκοπο ως «ιστορική».

Επέκρινε, μάλιστα, την κυβέρνηση όταν ανακοινώθηκε ότι η απομάκρυνση των ιερέων από τον δημόσιο ταμείο θα σηματοδοτήσει 10.000 νέους διορισμούς.

Η διαμάχη κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης κορυφώθηκε με εκατέρωθεν επιθέσεις και ανακοινώσεις.

Ο άγνωστος διάλογος

Ωστόσο, νέες πληροφορίες που διαχέονται στον Τύπο από πηγές περί την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να έρθει ο ίδιος σε διάλογο με τον Αρχιεπίσκοπο, όταν έγινε γνωστό ότι ο Ιερώνυμος θα μεταβεί στο Μαξίμου και θα ανακοινώσει συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, στις 6 Νοεμβρίου.

Η συνάντηση έγινε μια ημέρα πριν από την «ιερή συμφωνία», στην Αρχιεπισκοπή, σύμφωνα με πηγές.

Το ίδιο πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγινε ο εξής διάλογος:

«Μακαριώτατε, μην κάνετε τη συμφωνία σε αυτή την παρούσα στιγμή. Περιμένετε να κάνουμε συμφωνία όταν η ΝΔ έρθει στην εξουσία».

Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν μπορώ να μην τα συζητήσω με τον πρωθυπουργό. Και όταν έρθεις εσύ με το καλό, θα συμφωνήσω και με σένα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο, αναφέρουν οι πληροφορίες, να θέσει προς συζήτηση στην Ιεραρχία την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά τηθρησκευτική ουδετερότητα –υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ δεν περιλαμβάνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 στις προτάσεις της, ενώ η κυβέρνηση το ενέταξε στις αναθεωρητέες διατάξεις που προτείνει.

Οι διαρροές για «χριστιανό Μητσοτάκη» και «άθεο» Τσίπρα

Σύμφωνα με «διαρροές» που δημοσιεύονται σήμερα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο («Αυγή», «Εφημερίδα των Συντακτών»), ο κ. Μητσοτάκης είπε στον Αρχιεπίσκοπο «εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος», προκειμένου να τον πείσει να μην έρθει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, αλλά η φράση αυτή δεν έχει επαληθευτεί.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει τη συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία, δίνοντας τέλος σε δικαστικές διαμάχες που συνεχίζονται για δεκαετίες.

Κύκλοι της Εκκλησίας (έντονα δυσαρεστημένοι με τις εχθρικές ανακοινώσεις της ΝΔ περί «συναλλαγής») αναφέρουν ότι μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η αρχική αντίδραση της ΝΔ στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου όσον αφορά την εκκλησιαστική περιουσία ήταν θετική.

Το κλίμα ωστόσο άλλαξε και η ΝΔ επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης αργότερα, όταν έγινε αντιληπτό ότι από τη συμφωνία με την Εκκλησία ο πρωθυπουργός επιδίωκε κομματικά οφέλη και νέους διορισμούς στο Δημόσιο.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή του ανακοίνωση στηρίζεται πάνω στα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου και επαναλαμβάνει το επιχείρημα «Εγώ είμαι χριστιανός και ο Τσίπρας άθεος».

«Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μόνιμη έγνοιά του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της τυχοδιωκτικής στάσης δεν είναι άλλο από τη στάση του στη συμφωνία της εκκλησίας με την πολιτεία. Ο αρχηγός της ΝΔ φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, με το φοβερό επιχείρημα ότι ο ίδιος είναι χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας άθεος! Τα ίδια είχε κάνει και με τον Ζάεφ, όπου του ζητούσε να κλείσει τη συμφωνία αργότερα, με τον ίδιο πρωθυπουργό.

Πέρα από τη γελοιότητα και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη, δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με τη στάση του επιβεβαιώνει κάθε μέρα πόσο λίγος είναι;», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαψεύδει η ΝΔ ότι υπήρξε η συνάντηση με τον Ιερώνυμο

Κατηγορηματική ότι «ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο» εμφανίστηκε στο ΘΕΜΑ 104,6 η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Ερωτηθείσα, δε, ειδικά για όσα αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών για συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον μητροπολίτη Πειραιώς και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η κυρία Σπυράκη απάντησε ότι «δεν έχω υπόψη μου τα ραντεβού αυτά» επαναλαμβάνοντας ότι «η ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση σε όσα ανακοίνωσαν Τσίπρας-Ιερώνυμος».

Επισήμανε, ακόμα, ότι «από θέση αρχής η ΝΔ είπε ότι διαφωνεί με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών μόνο και μόνο για να κάνει προεκλογικές προσλήψεις η κυβέρνηση, ενώ δεν έχουμε αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

«Δεν είναι δυνατόν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν και τους κληρικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι πολύ κρίσιμο το δημοσιονομικό κομμάτι» πρόσθεσε η εκπρόσωπος της ΝΔ.

Όσον αφορά, τέλος, τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, η Μαρία Σπυράκη απάντησε ότι «η μεθοδολογία του Χότζα εφαρμόστηκε και στο θέμα των συντάξεων. Η κυβέρνηση συμφωνησε και ψήφισε δύο φορές την περικοπή των συντάξεων. Μπορούν να επαίρονται ότι με τη μεεθοδολογία του Χότζα τα πάνε καλά, δεν μπορούν να επαίρονται για την ανάπτυξη».

Πηγές ΝΔ: Καμία ενημέρωση για την Συμφωνία

Πηγές της ΝΔ δεν διαψεύδουν ότι υπήρξε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά διαψεύδουν ότι υπήρξε ενημέρωση για την Συμφωνία που ανακοινώθηκε:


Ο πρόεδρος της ΝΔ συνομιλεί και συναντάται τακτικά με τον Αρχιεπίσκοπο και ουδέποτε το έκρυψε. Ως εκ τούτου η προσπάθεια του Μαξίμου να προβεί σε δήθεν αποκαλύψεις γι αυτές τις επαφές, απλά επιβεβαιώνει την αγωνία του κ. Τσίπρα για την καταστροφή που επέφερε άλλη μια διαπραγμάτευση που θέλησε να κάνει.

Ως προς την ουσία του ζητήματος, η ΝΔ δηλώνει ότι δεν είχε την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την Αρχιεπισκοπή για τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου.

H Αρχιεπισκοπή διαψεύδει τους διαλόγους Ιερώνυμου- Μητσοτάκη

Το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής με ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες και διαλόγους που δημοσιεύτηκαν στην «Αυγή», το «Documento» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ» ξεκαθαρίζει.

Στα εν λόγω δημοσιεύματα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν να ζητάει από τον Αρχιεπίσκοπο να μην προχωρήσει σε συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφήνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, για τις συναντήσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ.

Μαξίμου στη ΝΔ: Ου ψευδομαρτυρήσεις...

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για μυστικές συναντήσεις που επιβεβαιώθηκαν κατόπιν εορτής και σχολιάζει με καυστική διάθεση τη διάψευση του κ. Μητσοτάκη και του Μητροπολίτη Πειραιώς ότι «οι συναντήσεις έγιναν λίγο πριν τις ανακοινώσεις για την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, το θέμα δεν συζητήθηκε».

«Θυμίζουμε την ένατη εντολή: Ου ψευδομαρτυρήσεις...», καταλήγει περιπαικτικά η ανακοίνωση.

Αναλυτικά, το δελτίο τύπου του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει:

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε μέσω διαρροών και κατόπιν εορτής, τη μυστική συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Την ίδια ώρα ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, επιβεβαίωσε, επίσης κατόπιν εορτής, τη μυστική του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τόσο ο αρχηγός της ΝΔ όσο και ο Μητροπολίτης Πειραιώς ισχυρίζονται πως παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις έγιναν λίγο πριν τις ανακοινώσεις για την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, το θέμα δεν συζητήθηκε.

Θυμίζουμε την ένατη εντολή: Ου ψευδομαρτυρήσεις...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ