Ποιοι καραδοκούν για να πάρουν τη θέση της Τερέζα Μέι -Οι 7 πιθανοί υποψήφιοι - iefimerida.gr

Ποιοι καραδοκούν για να πάρουν τη θέση της Τερέζα Μέι -Οι 7 πιθανοί υποψήφιοι

H πρωθυπουργός της Βρετανίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έξι επιστολές υπολείπονται για να συμπληρωθούν οι απαιτούμενες 48 και να αρχίσει η διαδικασία για την υποβολή πρότασης μομφής κατά της Τερέζα Μέι, γράφει η εφημερίδα The Sun.

Μόλις συγκεντρωθούν, η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, ενδεχομένως και αύριο, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας να χρειάζεται 158 ψήφους από το κοινοβούλιο για να παραμείνει στη θέση της.

Σε περίπτωση, όμως, που περάσει η πρόταση μομφής, αρκετοί είναι οι υποψήφιοι που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ετοιμάζονται να κατέβουν στην κούρσα ως πιθανοί αντικαταστάτες της.

Μπόρις Τζόνσον

O τέως υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον (Φωτογραφία: ΑΡ)

Αν και δεν έχει ανοίξει επισήμως τα χαρτιά του ο και διαψεύδει ότι πρωτοστατεί στις παρασκηνιακές ενέργειες κατά της Τερέζα Μέι ο Μπόρις Τζόνσον εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του σχεδίου συμφωνίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού από τη μέρα που γνωστοποιήθηκε υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του στον λεγόμενο βορειο-ιρλανδικό μηχανισμό ασφαλείας, αφού κατά τη γνώμη του η Βρετανία θα εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση οικονομικής και πολιτικής δουλείας. Ο Τζόνσον θεωρεί ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Το όνομα του παραιτηθέντος νωρίτερα φέτος υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται στην πιθανή λίστα των διαδόχων της Μι και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μετάσχει στην κούρσα, αν υπάρξει, καθώς διαθέτει αφοσιωμένους οπαδούς, μολονότι οι σύμμαχοί του επιμένουν ότι εκείνο που πρέπει να αλλάξει είναι η ακολουθούμενη γραμμή στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες κι όχι απαραίτητα ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, σε περίπτωση που τελικά πετύχει το ποθούμενο ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, δεν αποκλείεται αυτό να προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στους Τόρηδες καθώς αρκετοί στην κεντροδεξιά, φιλεοευρωπαϊκή πτέρυγα έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από το Συντηρητικό κόμμα.

Άμπερ Ρουντ

H υπουργός Εργασίας και Συντάξεων της Βρετανίας, Άμπερ Ρουντ (Φωτογραφία:ΑΡ)

H πρώην υπουργός Εσωτερικών, που επέστρεψε στο υπουργικό συμβούλιο για να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων, μόλις επτά μήνες μετά τον εξαναγκασμό της σε παραίτηση για το σκάνδαλο Windrush σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική είναι το φαβορί της πτέρυγας εκείνων που θα επιθυμούσαν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ ή έστω ένα «μαλακό» διαζύγιο και σίγουρα εκείνη που θα προβάλουν ως αντίπαλον δέος του Μπόρις Τζόνσον σε περίπτωση που ανοίξει η κούρσα για την διεκδίκηση της ηγεσίας των Τόρηδων. Ωστόσο, στα μείον της μετρά το ότι αποτελεί εύκολο στόχο για τους Εργατικούς αναφορικά με τη θητεία της στο υπουργείο Εσωτερικών.


Ντόμινικ Ράαμπ

O παραιτηθείς υπουργός Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο παραιτηθείς υπουργός Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, που φήμες τον θέλουν να καλοβλέπει μια υποψηφιότητα για να αναλάβει το τιμόνι των Συντηρητικών, φέρεται να προηγείται στην προτίμηση των ευρωσκεπτικιστών έναντι άλλων ανθυποψηφίων του, καθώς η αξιοπιστία του είναι υψηλότερη έναντι του προκατόχου του στο συγκεκριμένο υπουργείο, Ντέιβιντ Ντέιβις, αφού ενεπλάκη πιο δραστήρια στις διαπραγματεύσεις και έδωσε μάχες μέχρι την τελευταία στιγμή, προτού αποχωρήσει. Ο Ράαμπ θα ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα του μεθοριακού καθεστώτος που θα ισχύσει με το Brexit ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία (η οποία ανήκει στη Βρετανία) και την Ιρλανδική Δημοκρατία (κράτος-μέλος της ΕΕ), αλλά είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει -αυτός ή όποιος άλλος από την πτέρυγα των σκληροπυρηνικών- να αποσπάσει μια καλύτερη συμφωνία από την ΕΕ, που δεν δείχνει καμία διάθεση να μετακινήσει τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει. Ο ίδιος πάντως δεν έχει εμπλακεί σε ενέργειες αμφισβήτησης της Μέι, όπως πολλοί από τους αντιπάλους του, θεωρώντας ότι δεν θα αποκομίσει προσωπικά οφέλη.

Μάικλ Γκόουβ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, Μάικλ Γκόουβ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο υπουργός Περιβάλλοντος διαθέτει μια βάση αφοσιωμένων σ’ αυτόν βουλευτών και από τα δύο στρατόπεδα των σκληροπυρηνικών και εκείνων που θα επιθυμούσαν ένα ήπιο Brexit ή ακόμη και παραμονή στην ΕΕ. Η απόφαση του Μάικλ Γκόουβ να παραμείνει στο πλευρό της Μέι διαψεύδοντας τις φήμες που τον ήθελαν να ακολουθεί τα χνάρια των άλλων Brexiteers, εκτιμάται ως κίνηση καλά υπολογισμένη καθώς η φήμη του είχε αμαυρωθεί από την προδοσία του Τζόνσον στην τελευταία κούρσα διεκδίκησης της εξουσίας. Πολλοί συνεργάτες και σύμμαχοί του λέγεται ότι τον συμβούλεψαν να παραιτηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά εκείνος αποφάσισε να μείνει και να δώσει μάχες εκ των έσω για αλλαγές. Το ερώτημα είναι αν η κίνησή του αυτή θα αποδώσει...


Τζέρεμι Χαντ

O Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ (Φωτογραφία: ΑΡ)

O υπουργός Εξωτερικών δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του για το ηγετικό πόστο των Τόρηδων και σύμφωνα με τους Sunday Times «ετοιμάζει εντατικά» την εκστρατεία του, όπως και η Ρουντ. Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές βλέπουν στο πρόσωπό του μια ασφαλή επιλογή, λόγω της εμπειρίας του σε υπουργικά πόστα. Αν και υποστήριξε αρχικά την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, έγινε ένας από τους πιο ένθερμους θιασώτες του Brexit με σκληρές παρεμβάσεις στα υπουργικά συμβούλια, που συζητώνται ευρέως. Ο 51χρονος Χαντ έχει επιδείξει μια εντυπωσιακή ικανότητα να επιβιώνει από καταστροφικά σκάνδαλα και να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις ειδικά την εποχή που υπηρέτησε επί πεντέμισι χρόνια σοτ υπουργείου Υγείας, αντιμετωπίζοντας απεργίες γιατρών, την αγανάκτηση των πολιτών με την κρατική χρηματοδότηση του τομέα της υγείας και άλλες προκλήσεις. Για να επικρατήσει, όμως, θα πρέπει να βαδίσει σ’ ένα τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στους brexiteers και εκείνους που θέλουν την παραμονή του ΗΒ στην ΕΕ.

Πένι Μόρντοντ

H βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μορντόντ (Φωτογραφία: Wikipedia)

Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης συγκαταλέγεται και αυτή σ’ εκείνους που ετοιμάζονται εντατικά για να κατέβουν στην κούρσα, σύμφωνα με τους Sunday Times. Η Πένι Μόρντοντ είναι μια φιλόδοξη υπέρμαχος του Brexit, το όνομα της οποίας αναφέρθηκε ως ένας από τους αγαπημένους υποψήφιους του Τζέικομπ Ρις Μογκ, του ευρωσκεπτικιστή βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος που παρέδωσε πρώτος την επιστολή μομφής κατά της Μέι. Η Μόρντοντ ανήκει στην ομάδα εκείνων που ασκούν πίεση στη Μέι να αλλάξει τη συμφωνία, μολονότι αυτό φαντάζει αδύνατο δεδομένης της άρνησης των Βρυξελλών, ενώ προσπαθεί να πιέσει την πρωθυπουργό να επιτρέψει στους βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση στην τελική ψηφοφορία επί της συμφωνίας, ελπίζοντας ότι θα γίνει έτσι αρεστή σε μεγάλη μερίδα των βουλευτών.

Σατζίντ Τζαβίντ

O Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ (Φωτογραφία: ΑΡ)

O υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, γιος μετανάστη από το Πακιστάν και το πρώτο μέλος της μειονότητας της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Βρετανία που πήρε θέση στο υπουργικό συμβούλιο, όταν το 2014 ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού, συγκαταλέγεται και αυτός στη μερίδα των φιλόδοξων υπουργών. Πρώην προστατευόμενος του Τζορτζ Όσμπορν ήταν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά υποστήριξε αρχικά την παραμονή της για να μην δυσαρεστήσει τον τότε υπουργό Οικονομικών. Ο 48χρονος Τζαβίντ διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε κυβερνητικά πόστα καθώς έχει διατελέσει υπουργός Επιχειρήσεων υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, υπουργός για τις Κοινότητες και τις Περιφέρειες επί Μέι, προτού αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών. Ωστόσο, ούτε ο ίδιος, ούτε ο Χαντ περιλαμβάνονται στους πέντε υπουργούς θιασώτες του Brexit που σχημάτισαν ομάδα με στόχο να πείσουν την Μέι να αλλάξει πορεία αναφορικά με τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τον εμπιστεύονται ως έναν εξ’ αυτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ