Δεν άρεσε στο Χριστόφια η κίνηση του Επισκόπου Καρπασίας - iefimerida.gr

Δεν άρεσε στο Χριστόφια η κίνηση του Επισκόπου Καρπασίας

Δεν άρεσε στο Χριστόφια η κίνηση του Επισκόπου Καρπασίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη δυσφορία του Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια προκάλεσε η γνωστή κίνηση του Επισκόπου Καρπασίας Χριστόφορου, ο οποίος έκλεισε επί ένα δίωρο το σημείο διάβασης Αγίου Δομετίου από- και προς- τα κατεχόμενα.

Οπως είναι γνωστό, ο Επίσκοπος το έκανε αυτό ως ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή οι αρχές του κατοχικού καθεστώτος δεν του επέτρεψαν να προσεγγίσει το «ποίμνιό» του.

Ο κ. Χριστόφιας εκδήλωσε τη δυσφορία του για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τρόπο «λεπτό», έμμεσο, αλλά ... σαφή.

«Δεν πρέπει να δίνουμε αφορμές στην κατοχική δύναμη να μειώσει τη ροή στα οδοφράγματα, γιατί η συναναστροφή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων βοηθά στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αποστροφή του αυτή κατά βάση αναφερόταν και στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι, αντιδρώντας στα νέα μέτρα ελέγχου τα οποία εφαρμόζει το κατοχικό καθεστώς στον Άγιο Δομέτιο. Όταν όμως ο κ. Χριστόφιας ρωτήθηκε εάν εννοεί και τη διαμαρτυρία του Επισκόπου Χριστόφορου, το επιβεβαίωσε με τη φράση «και όχι μόνο». Ζήτησε δε να γίνεται η κίνηση στα οδοφράγματα απρόσκοπτα, κανονικά, βάσει των νόμων.

Ο Κύπριος πρόεδρος πρόσθεσε: «Εάν αφήσουμε τους Τουρκοκυπρίους στην αγκαλιά της Τουρκίας είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Εμείς με τις πράξεις μας, πρέπει να αποφεύγουμε ενέργειες, οι οποίες δίνουν αφορμή και δικαιολογητικά στην κατοχική δύναμη να κάνει αυτά που καταδικάζουν οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση και μας λένε έξω από τα δόντια για εκτροπές και ατασθαλίες που πιθανόν να γίνονται από δικούς μας ανθρώπους».

Οταν κλήθηκε να τα σχολιάσει όλα αυτά, ο Επίσκοπος Καρπασίας «ανταπέδωσε» τη ... διακριτικά εκπεφρασμένη δυσφορία. Αναγνώρισε μεν ότι η συμβολική ενέργειά του δεν ήταν η δέουσα, επεσήμανε όμως ότι επί του θέματος η κυπριακή κυβέρνηση αρκείται σε έγγραφες διαμαρτυρίες προς τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθύμισε επίσης ότι με την κίνησή του θέλησε να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των κατοίκων του νησιού «να διακινούνται και να ζουν στον τόπο τους», χαρακτηρίζοντας συγκινητική την συμπαράσταση που του επιφύλαξαν οι Τουρκοκύπριοι πολίτες.

Πετώντας το «μπαλάκι» στον κ. Χριστόφια, ο Επίσκοπος τόνισε: «Θέλω να μου πει ο κ. Πρόεδρος τι εισηγείται να κάμω πρακτικά, για να αντιμετωπισθεί η παραβίαση των δικαιωμάτων μου στην ελεύθερη διακίνηση ως πολίτη και του δικαιώματος να επικοινωνώ με το ποίμνιό μου, που είναι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας».

Τέλος, ο Επίσκοπος ζήτησε να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, για να βρεθεί μια λύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ