Αιτήσεις για εταιρικές διευθύνσεις στο ίντερνετ μέχρι τα... μεσάνυχτα - iefimerida.gr

Αιτήσεις για εταιρικές διευθύνσεις στο ίντερνετ μέχρι τα... μεσάνυχτα

Αιτήσεις για εταιρικές διευθύνσεις στο ίντερνετ μέχρι τα... μεσάνυχτα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα έχουν περιθώριο να καταθέσουν αίτηση αγοράς και κατοχύρωσης διαδικτυακής διεύθυνσης που θα έχει κατάληξη η οποία παραπέμπτει στην εταιρική επωνυμία τους ή την περιοχή τους, όσες εταιρείες, δημόσιοι οργανισμοί, φορείς της αυτοδιοίκησης και άλλοι ενδιαφερόμενοι το επιθυμούν.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο διεθνή φορέα ICANN (Internet Corporation for Assigned Names), οι νέες καταλήξεις θα οδηγήσουν σ' ένα πλουραλισμό διευθύνσεων, πέρα από τις γνωστές .com και .org, καθώς θα είναι δυνατό να δημιουργηθούν νέες, του τύπου .pepsi ή .scotland. Κάθε ενδιαφερόμενος οργανισμός ή φορέας έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση για έως 50 καταλήξεις διευθύνσεων.

Η ICANN θα δημοσιεύσει έως τις 30 Απριλίου λεπτομέρειες σχετικά με τις διευθύνσεις που έχουν ζητηθεί. Οπως έκανε γνωστό, μέχρι σήμερα 839 χρήστες έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις. Σύμφωνα με το BBC, μεταξύ αυτών βρίσκονται εταιρίες όπως η Google και η Canon, που πλήρωσαν το «αλμυρό» παράβολο των 185.000 ευρώ για να έχουν δικαίωμα υποβολής της αίτησης. Οσες εταιρίες και φορείς πάρουν την έγκριση για τις διευθύνσεις που ζητούν, θα πρέπει στη συνέχεια να καταβάλουν 25.000 δολάρια ετησίως για τη διατήρηση του δικαιώματος αυτού.

Η όλη διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαμάχες μεταξύ των ενδιαφερομένων, που πιθανώς βρεθούν να διεκδικούν παρόμοιες καταλήξεις. Για παράδειγμα, ήδη μία αμερικανική και μία γερμανική εταιρία, που έχουν το ίδιο όνομα Merck, έχουν συγκρουστεί για τις παρόμοιες σελίδες τους στο Facebook. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ICANN έχει διευκρινίσει ότι αρχικά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσπαθήσουν να τα βρουν μεταξύ τους και, αν δεν μπορέσουν, τότε θα γίνει δημοπρασία, ώστε την επιθυμητή και επίμαχη διεύθυνση θα πάρει όποιος δώσει τα περισσότερα χρήματα.

Πάντως, η διαδικασία της καταχώρησης οποιασδήποτε λέξης ως κατάληξης στις διευθύνσεις του ίντερνετ, αποτελεί τη μεγαλύτερη επανάσταση στο χώρο, από τη δημιουργία του διαδικτύου τη δεκαετία του ' 80.

Αρχισε η καταχώρηση διεθνώς σχεδόν οποιασδήποτε λέξης ως κατάληξης στις διευθύνσεις του διαδικτύου, γεγονός που αποτελεί την μεγαλύτερη επανάσταση στο Ίντερνετ από τη δημιουργία του στη δεκαετία του ΄80.

Ο ICANN, προωθεί τις μεταβολές αυτές, ως αναγκαίες για να αυξηθεί η ποικιλία επιλογών και ο ανταγωνισμός, λογική, όμως, με την οποία διαφωνούν οι κρατικές αρχές των ΗΠΑ, αλλά και η Ένωση Διαφημιστικών Εταιριών της χώρας, καθώς πιστεύουν ότι θα διευκολύνει τις καταχρήσεις και τις απάτες στο Ίντερνετ, καθώς οι κακόβουλοι κυβερνο-εγκληματίες και χάκερ θα είναι ευκολότερο να παρασύρουν τους ανυποψίαστους χρήστες σε ιστοσελίδες - παγίδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ