Υπόθεση Κασόγκι: Θανατική ποινή για πέντε εμπλεκόμενους ζητά ο Σαουδάραβας εισαγγελέας - iefimerida.gr

Υπόθεση Κασόγκι: Θανατική ποινή για πέντε εμπλεκόμενους ζητά ο Σαουδάραβας εισαγγελέας

Ο διεθνής σάλος από την δολοφονία του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου δεν έχει ακόμη κοπάσει (Φωτογραφία: ΑΡ/Emrah Gurel)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη θανατική ποινή για πέντε εμπλεκόμενους στη δολοφονία του Τζσαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ο γενικός εισαγγελέας στην τελευταία προσπάθεια του Ριάντ, να «βγάλει λάδι» τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Όπως είπε, εκπρόσωπός του γενικού εισαγγελέα, ανακοινώνοντας το πόρισμα της έρευνας, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας εστάλησαν στην Κωνσταντινούπολη με τη διαταγή να φέρουν πίσω στο Ριάντ ζωντανό τον δημοσιογράφο, αλλά εκείνοι τον σκότωσαν και διαμέλισαν τη σορό του, ενώ ο πρίγκιπας διάδοχος δεν είχε ιδέα, όπως υποστήριξε.

Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε ένδεκα εμπλεκομένους, ενώ την εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι, που είχε επικρίνει σφοδρότατα τον τελευταίο χρόνο τη νέα ηγεσία της χώρας, έδωσε ο επικεφαλής της ομάδας στην Κωνσταντινούπολη, είπε.

Το συμπέρασμα της εισαγγελίας ότι την εντολή για το φόνο του Κασόγκι έδωσε ελάσσων αξιωματούχος έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι εντολές δόθηκαν από «τα ανώτατα κλιμάκια της σαουδαραβικής κυβέρνησης».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλιούτ Τσαβούσογλου είπε σήμερα ότι ορισμένες από τις ανακοινώσεις του Ριάντ για τον φόνο του Κασόγκι δεν είναι «ικανοποιητικές».

«Δεν συνέβη στιγμιαία», είπε. «Κουβαλήθηκαν άνθρωποι και ειδικά εργαλεία για τον διαμελισμό της σορού».

Αξιωματούχοι αρκετών χωρών έχουν πει ότι είναι απίθανο να δολοφονήθηκε ο Κασόγκι εν αγνοία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής καθοριστικές αποδείξεις ότι εκείνος διέταξε την επιχείρηση.

Ο Σαουδάραβας εισαγγελέας εμπλέκει δύο ανώτερους αξιωματούχους στην επιχείρηση που αποσκοπούσε, όπως είπε, στο να πείσει τον Κασόγκι να γυρίσει στη Σαουδική Αραβία, ή να τον φέρει πίσω διά της βίας. Ο ένας εξ’ αυτών, ο Αχμέντ αλ Ασίρι, πρώην υπαρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, έδωσε διαταγή για την επιστροφή του Κασόγκι στις 29 Σεπτεμβρίου, ένα 24ωρο μετά την πρώτη επίσκεψη του αρθρογράφου της Washington Post στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου του είπαν να ξαναπάει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο δεύτερος αξιωματούχους που ενεπλάκη στο σχέδιο «επαναπατρισμού» του Κασόγκι, σύμφωνα με τον εισαγγελέα ήταν ο Σαούντ αλ Καχτάνι, στενός σύμβουλος του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Η εκδοχή που παρουσίασε ο Σαουδάραβας εισαγγελέας, ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε στη διάρκεια πάλης με τους πράκτορες, που του έκαναν ένεση με θανατηφόρο διάλυμα, έρχεται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα των Τούρκων επιθεωρητών, ότι ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε λίγο μετά την άφιξή του στο προξενείο στο πλαίσιο μιας προσχεδιασμένης δολοφονίας.

Ο Σαουδάραβας εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο επικεφαλής της ομάδας των πρακτόρων είχε φέρει μαζί του τον επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του τμήματος ασφαλείας για να εξαλείψει τυχόν ίχνη, σε περίπτωση που αναγκάζονταν να το μεταφέρουν διά της βίας στη Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ