Παρατηρήσεις του YΠΠΟ στον απολογισμό της απερχόμενης Διευθύντριας του ΕΜΣΤ Κατερίνας Κοσκινά - iefimerida.gr

Παρατηρήσεις του YΠΠΟ στον απολογισμό της απερχόμενης Διευθύντριας του ΕΜΣΤ Κατερίνας Κοσκινά

ΕΜΣΤ (Φωτογραφία: Εurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

'Είναι σε όλους γνωστό ότι ο προγραμματισμός του ΕΜΣΤ στα τέλη του 2017 προέβλεπε την πλήρη λειτουργία του Μουσείου στο τέλος του 2018, δηλαδή σε ενάμιση μήνα από σήμερα.

Στη συνέχεια, η πλήρης λειτουργία μετατέθηκε για τον Ιούλιο 2019, με βάση και το χρονοδιάγραμμα της δωρεάς Νιάρχου. Ωστόσο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στις 5/10/2018 με το ΔΣ και την διευθύντρια, στο οποίο η υπουργός υπογράμμισε την απουσία επιχειρησιακού σχεδίου και χρονοδιαγράμματος, όπως οι υπηρεσίες του υπουργείου επεσήμαιναν μετ’ επιτάσεως κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, η διευθύντρια απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στο επανειλημμένο ερώτημα της υπουργού πότε θα λειτουργήσει πλήρως το Μουσείο. Για ακόμη μια φορά, τα εγκαίνια της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ είχαν μετατεθεί σε ένα άδηλο μέλλον'.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού,απαντώντας σε όσα είπε νωρίτερα σήμερα η Κατερίνα Κοσκινά, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρονται τα παρακάτω:

Στα τέλη Οκτωβρίου 2018 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσε την Διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά ότι λόγω της επικείμενης λήξης της θητείας της το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε να προχωρήσει στην δημόσια προκήρυξη της θέσης Διευθυντή/ντριας, στην οποία θα μπορούσε και η ίδια να θέσει υποψηφιότητα εάν το επιθυμούσε. Στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν είχε λάβει το επιχειρησιακό σχέδιο της πλήρους λειτουργίας του ΕΜΣΤ, ούτε χρονοδιάγραμμα για την έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, ούτε εγκεκριμένο από το ΔΣ Απολογισμό ώστε να τον συζητήσουν με το ΔΣ και τη διευθύντρια, παρότι η θητεία της έληγε στις 4/12/2018. Αντ’ αυτών κατατέθηκε από την διευθύντρια ένα ντοσιέ με την αλληλογραφία της με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, συμβούλους της πρώην υπουργού κ.λ.π.

Χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση, η κα Κοσκινά ανήγγειλε Συνέντευξη Τύπου και το ΥΠΠΟΑ ζήτησε και έλαβε τον Απολογισμό Πεπραγμένων 2017-18. Μετά από αυτά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού καταλήγει στις εξής διαπιστώσεις:

Το ΥΠΠΟΑ έχει επιχορηγήσει το ΕΜΣΤ για το 2018 συνολικά με 1.565.681,19 ευρώ. Όμως η κυρία Κοσκινά ζήτησε για το 2019 το ποσό των 3.301.911 ευρώ, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 100%. Ωστόσο, το αίτημα της αύξησης δεν αφορούσε το άνοιγμα του Μουσείου και δεν συνοδεύτηκε από επαρκή αιτιολόγηση. Ούτε όμως ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός που παρουσίασε η παρούσα διοίκηση του ΕΜΣΤ μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός, αφού αναφέρεται σε περιοδικές εκθέσεις τις οποίες σχεδιάζει η κ. Κοσκινά αλλά δεν αναφέρει τίποτα σχετικό με τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ. Και τούτο, παρότι από τον Αύγουστο 2018 έχει υπογραφεί το συμφωνητικό δωρεάς των 3 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προς το ΕΜΣΤ με εξάμηνη προθεσμία υλοποίησης.

Δυστυχώς, το ΥΠΠΟΑ διαπιστώνει ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση δύο τουλάχιστον μηνών στο εξάμηνο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς που είχε εγκριθεί στις 10 Αυγούστου 2018 για τα έργα που προβλέπονται από τη σύμβαση της Δωρεάς μεταξύ ΕΜΣΤ και ΙΣΝ, σύμφωνα με το οποίο η επιλογή αναδόχου-εργολάβου θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη τον Σεπτέμβριο του 2018.

Σήμερα το ΕΜΣΤ χωρίς ακόμα να λειτουργεί πλήρως, απασχολεί 41 υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου, 37 τακτικούς και 4 αποσπασμένους ενώ εργάστηκαν και 14 έκτακτοι. Στον Απολογισμό σημειώνεται ότι το ΕΜΣΤ πάσχει από έλλειψη προσωπικού και ότι έχει υποβάλει αιτήματα για πρόσληψη επιπλέον τακτικού προσωπικού (28 θέσεις) και υπό μετάταξη προσωπικού (20 θέσεις). Αλλά τα αιτήματα αυτά δεν ολοκληρώθηκαν δεδομένου ότι και η πλήρης λειτουργία του ΕΜΣΤ καθυστερεί πέρα από τις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Από τα παραπάνω έχει γίνει σαφές ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεταβατική φάση τόσο της διοίκησης όσο και της λειτουργίας του. Και εδώ προκύπτει ένα ακόμα ερώτημα, το οποίο διατυπώνεται μετά την επικοινωνία της υπουργού με τον πρόεδρο του ΔΣ, από τον οποίο η υπουργός ζήτησε σύγκλιση του ΔΣ εντός της επόμενης εβδομάδας. Ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε στην υπουργό ότι ο απολογισμός δεν έτυχε της έγκρισης του ΔΣ. Γιατί ο Απολογισμός που παρουσιάζει η κυρία Κοσκινά δεν έχει συζητηθεί και δεν έχει εγκριθεί από το ΔΣ του ΕΜΣΤ; Γιατί η Κυρία Κοσκινά παρουσίασε στα ΜΜΕ τον προσωπικό της απολογισμό και δεν περίμενε να εγκριθεί ο Απολογισμός της Διοίκησης του ΕΜΣΤ;

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΠΟΑ θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση και εντός των προδιαγεγραμμένων προθεσμιών στη δημοσιοποίηση της Επιτροπής Επιλογής του νέου διευθυντή/ντριας και θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία αυτή, καθώς και όλα όσα είναι αναγκαία προκειμένου να διασωθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου και να λειτουργήσει το ΕΜΣΤ ανοίγοντας στο κοινό τη συλλογή του.

Από την πλευρά της η Κατερίνα Κοσκινά, της οποίας η θητεία λήγει στις 4 Δεκεμβρίου, ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΔΣ του ΕΜΣΤ για τη συνεργασία και εκτίμησε οτι μέχρι το καλοκαίρι του 2019 το Μουσείο θα έχει λειτουργήσει πλήρως. Σε ερωτηση εαν θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση της Διευθύντριας, απάντησε ότι δεν ξέρει, ενώ σε διαπίστωση κάποιων ότι δείχνει λυπημένη, δήλωσε πολύ κουρασμένη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΠΠΟ ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ