«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» - iefimerida.gr

«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος»

To αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «πράσινο φως» για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, εγκρίνοντας τη σχετική συμφωνία, όπως αναφέρουν πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, το επόμενο βήμα αφορά στην επίσημη κοινοποίηση του φακέλου στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) και στη συνέχεια να κατατεθεί η επέκταση της σύμβασης στη Βουλή για κύρωση.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι παραμένει ο στόχος να ολοκληρωθεί η συναλλαγή εφέτος, προκειμένου να εισπραχθεί το τίμημα ύψους 1,115 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ με τον ΦΠΑ).

Προσθέτουν δε, ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ανοίξει τον δρόμο για τον διαγωνισμό πώλησης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος τοποθετείται χρονικά εντός του α' τριμήνου του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της 20ετούς επέκτασης της παραχώρησης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος είχε προκαλέσει κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το χαμηλό τίμημα της συμφωνίας παραχώρησης κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας (483 εκατ. ευρώ), που προκάλεσε και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροποπής.

Η DG Comp είχε διαφωνήσει για το χαμηλό τίμημα και η παράταση της παραχώρησης επαναπροκηρύχθηκε και ανακοινώθηκε νέα συμφωνία με αντίτιμο δυόμισι φορές μεγαλύτερο από το αρχικό, δηλαδή 1 δισ. 115 εκ. ευρώ συν Φ.Π.Α.

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ είχαν αποδώσει αυτή τη χαώδη διαφορά στο τίμημα στην πολυπλοκότητα της συναλλαγής (παράταση υφιστάμενης σύμβασης 1995), τα ποικίλα εγκριτικά στάδια που προηγήθηκαν κλπ. μετέφεραν την ολοκλήρωση του ελέγχου του σχετικού φακέλου σχεδόν δύο χρόνια μετά.

«Οι επικρατούσες, στην οικονομία και γενικά στη χώρα, με το ξεκίνημα του 2018 νέες ευεργετικές συνθήκες επέτρεψαν στο ΤΑΙΠΕΔ να εκκινήσει διαβούλευση με τη DG Comp όπου ο ΔΑΑ ελάμβανε γνώση και παρείχε τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία, με βάση αναφοράς πια το 2017» τόνιζαν.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑΙΠΕΔ Ελ. Βενιζέλος παραχώρηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ