Ανταρσία κατά Μέι: Παραιτήθηκε και ο υπουργός του Brexit - iefimerida.gr

Ανταρσία κατά Μέι: Παραιτήθηκε και ο υπουργός του Brexit

H πρωθυπουργός της Βρετανίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μάχη για την πολιτική της επιβίωση δίνει η πρωθυπουργός της Βρετανίας καθώς οι έντονες αντιδράσεις στο στρατόπεδο των Τόρηδων απειλούν να ματαιώσουν την κατ’ αρχήν συμφωνία για το Brexit.

Ήδη παραιτήθηκαν ο υπουργός Βορείου Ιρλανίδας Shailesh Vara και ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ προκαλώντας αναταραχή στις αγορές με την στερλίνα να κάνει βουτιά έναντι του δολαρίου και το Εργατικό Κόμμα να εκτοξεύει πυρά κατά της Τερέζα Μέι τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι με την παραίτηση και του Ράαμπ στερείται πλέον κύρους για να φέρει σε πέρας το Brexit.

Πολλοί άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ετοιμάζονται να καταψηφίσουν τη συμφωνία των 585 σελίδων με τις Βρυξέλλες που ενέκρινε απρόθυμα το διχασμένο υπουργικό συμβούλιο, ενώ στο βρετανικό Τύπο γίνεται λόγος για πιθανή συντονισμένη συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της πρωθυπουργού με κατάθεση πρότασης μομφής.

Ο βασίκός λόγος που διαφωνούν οι θιασώτες του Brexit με την πρωθυπουργό είναι το σχέδιο αποφυγής τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, που όπως λένε θα κρατήσει τη χώρα σε μια δυνητικά ανοιχτή τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Κι οι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί ούτε που θέλουν να ακούσουν κάτι τέτοιο, καθώς επιθυμία τους είναι να μπορεί η Βρετανία, απαλλαγμένη από τους κανόνες της ΕΕ, να κλείσει εμπορικές συμφωνίες ανά την υφήλιο.

Το επιτελείο της Μέι θεωρεί ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι τα πιο δύσκολα αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016. Η Μέι καλείται να πείσει την Βουλή των Κοινοτήτων να στηρίξει με τη σειρά της τη συμφωνία, κι αν δεν το κάνoυν οι βουλευτές, όταν θα τεθεί το θέμα προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες -πιθανώς γύρω στις 10 Δεκεμβρίου- τότε, όπως είπε η ίδια, κινδυνεύουν να ωθήσουν τη χώρα εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία, ή να τορπιλίσουν το Brexit.

«Η επιλογή που έχουμε μπροστά μας είναι σαφής», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός μετά τη θυελλώδη, μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Πιστεύω με το μυαλό και την καρδιά ότι είναι η καλύτερη απόφαση για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Μέι θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή, όπου θα δεχθεί καταιγισμό ερωτήσεων από βουλευτές που αντιδρούν με τη συμφωνία.

Στις 25 Νοεμβρίου έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ είπε το πρωί ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι με το Brexit βγαίνουν χαμένες και οι δύο πλευρές, αλλά πρόσθεσε: «όσο κι αν θλίβομαι που σας βλέπω να φεύγετε, θα κάνω το παν για να κάνω όσο το δυνατόν λιγότερο οδυνηρό αυτόν τον αποχαιρετισμό για εσάς και για εμάς». Επιβεβαιώσε δε ότι «αν δεν συμβεί κάτι έκτακτο» θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 25 Νοεμβρίου για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία για το Brexit.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βρετανία ΕΕ Τερέζα Μέι Brexit
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ