Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «μαδήσει» εκλογικά το ΚΙΝΑΛ -Να μη συνεργαστούν Μητσοτάκης-Γεννηματά - iefimerida.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «μαδήσει» εκλογικά το ΚΙΝΑΛ -Να μη συνεργαστούν Μητσοτάκης-Γεννηματά

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η κόντρα του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά δεν ήταν αιφνίδια.

Προηγήθηκε ένα εκρηκτικό Σαββατοκύριακο, με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να παρακολουθεί αμήχανα από την Αθήνα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο να εντείνει το φλερτ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και να «καρφώνει» δημόσια τη Φώφη, επειδή αρνείται να ακολουθήσει το ισπανικό ή το πορτογαλικό μοντέλο, όπου οι Σοσιαλιστές συνεργάζονται με την Αριστερά.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση πάντως είναι το γιατί αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνήθως αφήνει άδειο το πρωθυπουργικό έδρανο όταν μιλά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, επέλεξε να παραμείνει στην Ολομέλεια για να την ακούσει και βεβαίως να απαντήσει μετά, επιστρέφοντας τα -βαριά, είναι η αλήθεια- πυρά στη Φώφη Γεννηματά.

Πυροκροτητής της σύγκρουσης μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν η δήλωση Σημίτη με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «προσωρινούς ενοίκους της εκτελεστικής εξουσίας» από τους οποίους δεν γράφεται η Ιστορία.

Πυρίτιδα, όμως, πάνω στην οποία έπεσε η σπίθα είναι η συνεχής προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να επιβάλει μια πολιτική συμπόρευση υπό τους δικούς του όρους στη Φώφη Γεννηματά, η οποία διαβλέπει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια να την «εκτοπίσει» από τον χώρο του Κέντρου και να αλώσει την εκλογική της βάση.

Η τακτική ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πρώτο βήμα. Την ακύρωση της προοπτικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ώρα που στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν εμφανίζονται αδιάφορα μπροστά σε μια μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τσίπρας έσπευσε να προειδοποιήσει τη Φώφη ότι, εργαζόμενη για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, επί της ουσίας εργάζεται για τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και φέρνει πιο κοντά στην εξουσία το κόμμα της Δεξιάς.

Ο πρωθυπουργός την προειδοποίησε μάλιστα ότι, επειδή αυτή η τακτική δεν αρέσει στους προοδευτικούς ψηφοφόρους που παραδοσιακά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ήταν απέναντι από τη Δεξιά, ο λαός ως ο μόνος ιδιοκτήτης θα επιδώσει στο ΚΙΝΑΛ χαρτί έξωσης.

Το σφυροκόπημα στο ΚΙΝΑΛ για τις «αμαρτίες» των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων υπηρετεί κι έναν παράλληλο στόχο: τη διεύρυνση των ρωγμών που υπάρχουν στον σοσιαλιστικό χώρο και χωρίζουν εκείνους που βλέπουν την επόμενη ημέρα με τη ΝΔ από εκείνους που θα προτιμούσαν αριστερή στροφή.

Εκείνους που θα ήθελαν να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών από εκείνους που δηλώνουν ότι μέσω αυτής η κυβέρνηση βλάπτει το εθνικό συμφέρον.

Ενισχύοντας την πόλωση στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά ότι θα εκτοπίσει προς τα δεξιά εκείνους που καλοβλέπουν τη συνεργασία με τον Μητσοτάκη, ενώ ευελπιστεί ότι θα ενεργοποιήσει τα στελέχη εκείνα που δεν θέλουν συμπόρευση με τη Δεξιά.

«Πρέπει το ΚΙΝΑΛ να συντονιστεί με την ευρωπαϊκή κανονικότητα, όπου οι Σοσιαλιστές βλέπουν στον Αλέξη Τσίπρα έναν δυνητικό σύμμαχο στην προσπάθεια να μπει προοδευτικός φραγμός στη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό», εξηγεί στέλεχος που έχει ζητήσει να διαλυθεί ο γάμος του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Επισημαίνει, όμως, ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας, αν και δεν «τσίμπησε» στις αλλεπάλληλες προκλήσεις Μητσοτάκη για συνολική σύγκρουση, εντούτοις ως συνομιλητή επέλεξε τη Φώφη, με την οποία συγκρούστηκε πολιτικά για τη γραμμή της, αφού μοιάζει να ρίχνει νερό στον μύλο του Κυριάκου με την τακτική των ίσων αποστάσεων.

Και η χθεσινή σύγκρουση αποτελεί μέρος της μάχης του Κέντρου που έχει ξεκινήσει, για την ώρα ανάμεσα στους δύο διεκδικητές του πολιτικού χώρου.

Ο μεν Τσίπρας επιχειρεί να κερδίσει την προοδευτική βάση του ΚΙΝΑΛ. Με συνεχείς αναφορές στις υποθέσεις σκανδάλων και σε πρόσωπα που στο ΚΙΝΑΛ θέλουν να ξεχάσουν (Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου), εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το πραγματικό προοδευτικό κόμμα σήμερα. Η δε Φώφη Γεννηματά, που βλέπει την προσπάθεια Τσίπρα να την «εκτοπίσει» από το κάδρο, επιχειρεί με τη γραμμή ίσων αποστάσεων να περιχαρακώσει τον χώρο της.

Και οι δύο, όμως, μέχρι τις εκλογές θα πρέπει να βρουν απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα.

Από τη μια ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαντήσει πώς γίνεται να επιχειρεί να βασιστεί ευρέως στα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ στις επερχόμενες εκλογές όταν κλιμακώνει τον πόλεμο με την ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος.

Η Φώφη Γεννηματά, για να ακυρώσει την κριτική Τσίπρα, πρέπει να βρει και αυτή πειστικές απαντήσεις, καθώς όσο παραμένει ανοιχτή η διάθεση συμπόρευσης με τη ΝΔ μετά τις εκλογές και όσο επιμένει να βγαίνει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε τι βγαλμένο από την προοδευτική ατζέντα, τόσο πιο κοντά στον Μητσοτάκη θα μετατοπίζεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ