Η τελική διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ στο Μπιλμπάο για το περιβάλλον - iefimerida.gr

Η τελική διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ στο Μπιλμπάο για το περιβάλλον

Φορουμ Μπιλμπάο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εγρήγορση, τόσο «ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες που διαχωρίζουν τις κοινωνίες» όσο και «ενάντια στη ενδυνάμωση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που τροφοδοτούνται από κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις», κάλεσαν τις λαϊκές δυνάμεις της Ευρώπης οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ αριστερών, πράσινων και προοδευτικών δυνάμεων, του οποίου οι εργασίες έκλεισαν την Κυριακή στο Μπιλμπάο.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη συνάντηση συμμετείχαν και οι Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι διά της συνεκπροσώπου τους, Χριστίνας Ευθυμιάτου.

Η τελική διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ περιέλαβε τέσσερις βασικούς άξονες κοινής δράσης των αριστερών, πράσινων και προοδευτικών δυνάμεων για το 2019, και ενόψει των ευρωεκλογών:
- Την προώθηση ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού μοντέλου, με έμφαση στις ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
- Την προώθηση πολιτικών ισότητας των φύλων.
- Τις πολιτικές ειρήνης και συλλογικής ασφαλείας.
- Τη δημοκρατία και τον σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας.

Στη διακήρυξη γίνεται, επίσης, αναφορά στις απειλές της κλιματικής αλλαγής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της απώλειας βιοποικιλότητας, εάν δεν ληφθούν επειγόντως δεσμευτικές αποφάσεις και εάν δεν αλλάξει η πορεία των μοντέλων οικονομίας και παραγωγής.

Στις παρεμβάσεις της στο Φόρουμ, η κ. Ευθυμιάτου επικέντρωσε στην «ανάγκη συνεργασίας σε κρίσιμα θέματα για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, αλλά και στην ανάπτυξη διαλόγου και μετώπων με στοιχεία βιωσιμότητας, όπως η συναίνεση, ο αλληλοσεβασμός και η σύνθεση».
Συμπλήρωσε, δε, ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ένα δημοκρατικό, προοδευτικό, αλληλέγγυο και οικολογικό-αξιοβίωτο μέλλον, «επείγει ο σχεδιασμός για ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια, όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και επειδή αυτές οι μορφές ενέργειας ελέγχονται από εκείνους που κατευθύνουν τα κράτη προς τη φτώχεια, τον πόλεμο, την αναγκαστική εξορία, τον αυταρχισμό, την τελική καταστροφή του πλανήτη».
Τέλος, τόνισε ότι «επείγουν αναδιοργάνωση των κύκλων του νερού, της παραγωγικής γης και των πρώτων υλών, με τρόπο αποδοτικό, βιώσιμο και αλληλέγγυο, καθώς επίσης και βιώσιμη και αλληλέγγυα ανασυγκρότηση του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης, αλλά και ζωής, μετακίνησης, τουρισμού και αθλητισμού, και άλλων πολλών στη ζωή του ανθρώπου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ