Βενιζέλος για Σημίτη: Θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου στις πληροφορίες περί ανοίγματος των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

«Σήμερα ξεκινά η διαδικασία της συναινετικής υποτίθεται αναθεώρησης και πληροφορούμαστε ότι διενεργείται έρευνα στους λογαριασμούς του Κώστα Σημίτη. Κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας, όμως εκτίθενται ματαιοπονούν και εκθέτουν και την δικαιοσύνη».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης ανέφερε πως στην παρούσα Βουλή δεν θα πρέπει κανένα άρθρο να ψηφιστεί με πλειοψηφία μεγαλύτερη από 179 βουλευτές, προκειμένου στην επόμενη Βουλή όλα τα άρθρα για να αναθεωρηθούν, να χρειάζονται πλειοψηφία 180 βουλευτών. Έτσι όπως είπε χαρακτηριστικά «η επόμενη Βουλή να είναι μια Βουλή αναγκαστικής αναθεωρητικής υπευθυνότητας και συναίνεσης»

Η πρόταση του κ. Βενιζέλου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πρόταση που έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η παρούσα βουλή να ψηφίσει όλα τα άρθρα της αναθεώρησης με 180 ψήφους προκειμένου η επόμενη Βουλή να αναθεωρήσει όπως εκείνη νομίζει το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων.

Το ερώτημα είναι εάν με την πρόταση του ο κ Βενιζέλος καλεί τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και την Δημοκρατική Συμπαράταξη να μην ψηφίσουν στην ψηφοφορία που θα γίνει τον Ιανουάριο στη Βουλή, τα προς αναθεώρηση άρθρα που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας ,προκειμένου στην επόμενη Βουλή να χρειάζεται η συναίνεση όλων των κομμάτων για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών.

Ο κ Βενιζέλος σχολιάζοντας το πολιτικό τοπίο στο οποίο γίνεται η αναθεώρηση ανέφερε ότι « οι πιθανότητες να γίνουν λάθη είναι περισσότερες από τις πιθανότητες να γίνουν βελτιώσεις στο συνταγματικό κείμενο λόγω της πολιτικής συγκυρίας που βαίνει επιδεινούμενη».

Ο κύριος Βενιζέλος ανέφερε ακόμα πως θα πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά ο κανόνας δημοσιονομικής σταθερότητας όσον αφορά το έλλειμμα της χώρας:

«Η βασική μας εμπειρία από τα εννέα χρόνια της κρίσης είναι ότι χρειάζεται να υπάρχουν συνταγματικοί κανόνες δημοσιονομικής επίγνωσης και να ακούγεται ο κώδωνας κινδύνου δημοσιονομικής εκτροπής εις βάρος της χώρας και των πολιτών και αυτός πρέπει να είναι ένας συνταγματικός κανόνας εθνικής ιδιοκτησίας.

Να κατοχυρωθεί συνταγματικά μαζί με την ανεξαρτησία της τράπεζας της Ελλάδος ώστε να έχουμε βασικούς μηχανισμούς επίγνωσης των προβλημάτων και να μη λέμε ψέματα στον κόσμο και να μην αναπτύσσουμε ένα ακατάσχετο συνταγματικό βολονταρισμό.

Δεν πρέπει να υπάρχουν στοιχεία ρητορείας και συνταγματικού λαϊκισμού, η χειρότερη μορφή λαϊκισμού είναι ο συνταγματικός λαϊκισμός», είπε στην παρέμβασή του ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος αυτή τη φορά χρησιμοποίησε πιο ήπιους τόνους για τον Αλέξη Τσίπρα και για την πρωτοβουλία του για την συνταγματική αναθεώρηση

«Χαίρομαι για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πολύ μετριοπαθέστερη από τις αρχικές εξαγγελίες, χαίρομαι γιατί εγκαταλείφθηκε το δήθεν συμβουλευτικό δημοψήφισμα για την αναθεώρηση και η αναθεώρηση ήρθε στη Βουλή.

Όμως πρέπει να έχουμε συνείδηση των προβλημάτων που μας αναμένουν και είναι μπροστά μας.

Η χώρα ήταν και είναι σε μία μακροχρόνια οικονομική κρίση ,ελήφθησαν και λαμβάνονται επώδυνα μέτρα η χώρα άντεξε και άντεξε διότι είχε Σύνταγμα που ρυθμίζει την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, την αλλαγή των νοοτροπιών»


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ