Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - iefimerida.gr

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στη συζήτηση αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την προθεσμία κατά την οποία η Αναθεωρητική Επιτροπή θα παραδώσει τις προτάσεις της, ενώ η συζήτηση θα ανοίξει με τους εισηγητές των κομμάτων.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών που αναμένονται εμπρηστικές και το «θερμόμετρο» θα χτυπήσει κόκκινο. Οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων προϊδεάζουν για κοινοβουλευτική μάχη καθώς από τη μια η κυβέρνηση επιδιώκει το «άνοιγμα» της αναθεωρητικής διαδικασίας για συγκεκριμένα άρθρα, ενώ η ΝΔ από την πλευρά της επιδιώκει να εντάξει στο πακέτο της αναθεώρησης, άρθρα που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε live τη συζήτηση:

Μπορεί η επικείμενη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών να ανεβάσει τους τόνους στη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση ωστόσο μέχρι στιγμής οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων κρατούν το πολίτικο θερμόμετρο χαμηλά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος που θα είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής για την συνταγματική αναθεώρηση υποστήριξε πως οι προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα της Κουμουνδούρου έσπευσε ωστόσο να αποδομήσει κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Για απόπειρα «εμπαιγμού» των Θεσμών και εργαλειοποίησης του συντάγματος απο τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας. «Για εμάς σημασία έχει αυτόν τον εμπαιγμό να τον μετατρέψουμε σε απρόσφορη απόπειρα να χρησιμοποιηθεί η αναθεώρηση για προεκλογικές σκοπιμότητες της πλειοψηφίας. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μηχανισμός που θα κάψει την δυνατότητα ουσιαστικής αναθεώρησης του Συντάγματος» τόνισε ο κ. Τασούλας.

Από την πλευρά της Δημοκρατική Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε κατά της άμεσης εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό λέγοντας πως αν συμβεί κάτι τέτοιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξελιχθεί σε παράγοντα ανωμαλίας για το πολιτικό σύστημα.

«Δεν έχουμε κοινό αξιακό κώδικα αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε από κοινού αν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό για τον πολίτη, ομως χουμε σοβαρές επιφυλάξεις καθώς
υπάρχει διάσταση απόψεων για την ποιότητα των θεσμών».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας υποστήριξε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για την συνταγματική αναθεώρηση επιχειρεί να εξυπηρετήσει διπλό στόχο. «Η πρότασή σας εξυπηρετεί τις επιλογές που υπαγορεύονται από τις σύγχρονες ανάγκες του συστήματος για την εύρυθμη λειτουργία του που βέβαια προκαλεί αρρυθμία και ανασφάλεια στον λαό. Υπάρχουν όμως και άλλου είδους σκοπιμότητες όπως πολιτικές και προεκλογικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έμφαση στις προτάσεις του κόμματός του τις οποίες παρουσίασε αναλυτικά, έδωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, κάνοντας λόγο για αναγκαίες και επιβεβλημένες αλλαγές στο Σύνταγμα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη λήψη απόφασης για την προθεσμία παράδοσης της έκθεσης της Επιτροπής Αναθεώρησης.

«Καταθέσαμε τις προτάσεις μας με γνώμονα τις γραμμές του κόμματός μας και θα τις στηρίξουμε στην Επιτροπή Αναθεώρησης», τόνισε ο κ. Κατσίκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αναθεώρηση Συντάγματος Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ