Η ώρα της αλήθειας για τη Μέι και το Brexit μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία με την ΕΕ - iefimerida.gr

Η ώρα της αλήθειας για τη Μέι και το Brexit μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία με την ΕΕ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην πλέον επικίνδυνη φάση τους εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit καθώς η Τερέζα Μέι ζητά από το διχασμένο υπουργικό της συμβούλιο να εγκρίνει την κατ 'αρχήν συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Μετά τη σύναψη του ντιλ στα χαρτιά η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα προσπαθήσει στη συνάντηση στις 16:00 ώρα Ελλάδος να πείσει την ομάδα της ότι το σχέδιο δεν συνιστά ξεπούλημα, προτού αντιμετωπίσει το δυσκολότερο εμπόδιο: να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία περιγράφεται σε περίπου 600 σελίδες, τις οποίες προσκλήθηκαν οι υπουργοί της Μέι να διαβάσουν στη Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ το απόγευμα θα κληθούν να την προσυπογράψουν και υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να διαφωνήσουν τόσο έντονα που να αποχωρήσουν. Η πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να επιβιώσει ακόμη κι αν αποχωρήσουν κάποιοι υπουργοί, αλλά αν δεν περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων στην κρίσιμη ψηφοφορία που αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες, η Βρετανία κινδυνεύει να βγει χωρίς συμφωνία από την ΕΕ.

Πριν καλά -καλά διαβάσουν το προσχέδιο της συμφωνίας πολλοί πολιτικοί το καταδίκασαν ως προδοσία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, ενώ το βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνησή της, το χαρακτήρισε απαράδεκτο, μολονότι δεν έχουν διαρρεύσει οι λεπτομέρειες.

Η Τερέζα Μέι φέρεται να απέσπασε κάποια παραχώρηση από τις Βρυξέλλες στο ακανθώδες ζήτημα των συνόρων Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά υπό τον όρο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση εκτός κι αν προκύψει μέσα στην επόμενη διετία κάποια νέα, καλύτερη ιδέα, αναφέρει το Bloomberg – εξέλιξη που ερμηνεύεται ως αθέτηση των υποσχέσεων της πρωθυπουργού και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση οπαδών του Brexit στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα, οι οποίοι αποζητούν την αποδέσμευση από την ΕΕ για να κλείσει η Βρετανία νέες εμπορικές συμφωνίες με χώρες ανά την υφήλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου οι σημαντικότεροι υπουργοί της Μέι που είναι υπέρ του Brexit, παραμένουν στο πλευρό της, όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ και ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ.

Η Μέι έχει καταφέρει μέχρι τώρα να επιβιώσει των παραιτήσεων σημαντικών στελεχών της κυβέρνησής της , όπως ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και ο πρώην επικεφαλής του Φόριν Όφις, Μπόρις Τζόνσον και ίσως τα βγάλει πέρα και αυτή τη φορά αν αποχωρήσει κάποιος ελάσσων υπουργός, αλλά αυτό θα σημάνει και την απώλεια μιας ψήφου στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα ενημερωθούν το απόγευμα στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία που προβλέπει κι ένα περίγραμμα για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ . Αν ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, τότε μπορεί να συγκληθεί μια σύνοδος περί τα τέλη του μήνα, πιθανώς στις 25 Νοεμβρίου.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βρετανία ΕΕ Brexit Τερέζα Μέι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ