Βρετανικά ΜΜΕ: Επήλθε συμφωνία για το Brexit μεταξύ ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου - iefimerida.gr

Βρετανικά ΜΜΕ: Επήλθε συμφωνία για το Brexit μεταξύ ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

Σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης/Φωτογραφία: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε συμφωνία φαίνεται να κατέληξαν τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο για το Brexit, Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα.

Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις της πολύμηνης διαπραγμάτευσης για το διαζύγιο Βρετανίας - ΕΕ.

Ένα σχέδιο συμφωνίας για το Brexit έχει επιτευχθεί μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων διαπραγματευτών και αυτό θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί αύριο (Τετάρτη) στις 14:00, τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας που έχουν συνάψει οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα», ανέφερε η κυβέρνηση.

Αν και οι εντατικές συνομιλίες με τη Βρετανία το Σαββατοκύριακο απέτυχαν να φθάσουν σε μια σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit είπε ότι οι παράμετροι της συμφωνίας έχουν διευκρινιστεί μιλώντας στους υπουργούς εξωτερικών στο Λουξεμβούργο στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων, αναφέρουν σχετικά οι Times του Λονδίνου.

Η Μέι αναμένεται να επιδιώξει αύριο την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τις παραχωρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε τρεις βασικούς τομείς που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν μια συμφωνία αύριο:

  • Πρώτον, η συζήτηση περιστρέφεται τώρα γύρω από το λεγόμενο προσωρινό τελωνειακό καθεστώς που θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, εάν δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία για την αποτροπή της ανάγκης για σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.
  • Δεύτερον, ένα άλλο δύσκολο σημείο αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα. Σε αντάλλαγμα της προσφοράς στη Βρετανία μιας συμφωνίας τελωνειακής ένωσης που θα καθιστούσε πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν τα αλιευτικά δικαιώματα στα βρετανικά ύδατα. Η Βρετανία προσφέρει, αντίθετα, μια ρήτρα «καλής πίστης» για το εμπόριο αλιευτικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη μετάβαση του Brexit.
  • Τρίτον, υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα στον «μηχανισμό ισότιμων όρων ανταγωνισμού» που ζητά η ΕΕ ως αντίτιμο του προσωρινού τελωνειακού καθεστώτος. Η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τους ισχύοντες και νέους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων, γράφουν οι Times.

Guardian: To Brexit έχει πλέον σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας

Η έκθεση για την ανεργία δείχνει μείωση του αριθμού των εργαζομένων από άλλες χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, γράφει ο Guardian. Οι Βρετανοί υπήκοοι που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 448.000 και ανέρχονται συνολικά σε 29 εκατομμύρια. Οι υπήκοοι της ΕΕ που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 132.000 και πλέον ανέρχονται σε 2,25 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τότε που άρχισαν να υπάρχουν συγκρίσιμα αρχεία το 1997, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

FT: Η Μέι θα ανακοινώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν δεν επιτευχθεί συμφωνία

Σύμφωνα με τους Financial Times πάντως, η Τερέζα Μέι αναμένεται να ανακοινώσει στα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου ότι το Λονδίνο θα εφαρμόσει πολλά από τα μέρη του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για μια «μη συμφωνία» Brexit την 1η Δεκεμβρίου αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων ότι η μη συμφωνία θα είναι το βασικό σενάριο σχεδιασµού για την έξοδο», σύμφωνα με πηγή στο Γουάιτχολ που επικαλείται η εφημερίδα.

«Η 1η Δεκεμβρίου συζητιέται ως η ημερομηνία κλειδί για αυτό».

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο σχεδιασμός για μια «μη συμφωνία» θα πρέπει να συνεχιστεί ακόμη και αν μια συμφωνία αποχώρησης υπογραφεί με τους ηγέτες της ΕΕ τον Νοέμβριο, συμπλήρωσε η εφημερίδα.

Σχέδιο δράσης από την Κομισιόν

Νωρίτερα η Κομισιόν είχε δημοσιεύσει σχέδιο δράσης για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή περιγράφει σε ειδικό έγγραφο έναν αριθμό δράσεων έκτακτης ανάγκης σε τομείς προτεραιότητας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για τα θέματα διαμονής και θεωρήσεων, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις αεροπορικές μεταφορές, τα τελωνεία, τους υγειονομικούς/φυτοϋγειονομικούς κανόνες, τη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων και της πολιτικής για το κλίμα.

«Εργαζόμαστε για μια συμφωνία. Αυτή είναι η προτιμώμενη επιλογή μας. Αλλά είναι σημαντικό να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια», δήλωσε από το Στρασβούργο, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το Σώμα των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα δύο νομοθετικές προτάσεις για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα των θεωρήσεων και της ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές οι στοχευμένες νομοθετικές προσαρμογές είναι απαραίτητες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αποχώρησης.

Τέλος, δημοσιεύτηκε ειδικό έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν -σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας- όσον αφορά τα πρόσωπα που ταξιδεύουν μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, και αντιστρόφως. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, στην περίπτωση μη συμφωνίας, μετά τις 29 Μαρτίου 2019, θα χρειαστούν ορισμένοι έλεγχοι εισόδου και εξόδου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο -και συγκεκριμένα ζωικής προέλευσης- μπορούν επίσης να υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους και σε άλλους συναφείς ελέγχους και περιορισμούς. Ορισμένες άδειες και πιστοποιητικά, για παράδειγμα, άδειες οδηγών ή διαβατήρια κατοικίδιων ζώων, ενδέχεται επίσης να μην ισχύουν πλέον.το σχέδιο δράσης σε

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σκληρό brexit Κομισιόν σχέδιο δράσης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ