Ο Τραμπ ειρωνεύεται τη Γαλλία: «Είχαν αρχίσει να μαθαίνουν Γερμανικά στο Παρίσι πριν έλθουν οι ΗΠΑ να τους σώσουν» - iefimerida.gr

Ο Τραμπ ειρωνεύεται τη Γαλλία: «Είχαν αρχίσει να μαθαίνουν Γερμανικά στο Παρίσι πριν έλθουν οι ΗΠΑ να τους σώσουν»

O Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε δυσαρεστημένος με τη «σφήνα» Μέρκελ ανάμεσα σε εκείνον και τον Εμανουέλ Μακρόν (Φωτογραφία: ΑΡ/Francois Mori
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέχεια στην πρόσφατη φραστική κόντρα με τον Εμανουέλ Μακρόν έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ειρωνευόμενος τον Γάλλο πρόεδρο για τις ήττες της χώρας του από τη Γερμανία στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Υποστήριξε δε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τις ΗΠΑ για να την προστατεύουν.

Επιστρέφοντας από το Παρίσι και τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της εκεχειρίας που σηματοδότησε τη λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρθηκε στο θέμα του ευρωπαϊκού στρατού που θα προστατεύει τα συμφέροντα της Γηραιάς Ηπείρου και το οποίο είχε θίξει προ ημερών ο Μακρόν και με πρωτοφανείς ειρωνικούς χαρακτηρισμούς υποστήριξε ότι οι Γάλλοι χρειάστηκαν τη βοήθεια των ΗΠΑ για να γλιτώσουν από τους Γερμανούς στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν εισηγείται τη δημιουργία δικού του στρατού για να προστατέψει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία. Αλλά τη Γερμανία [βρήκαν μπροστά τους] στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους – Πώς πήγαν τότε τα πράγματα για τη Γαλλία; Άρχισαν να μαθαίνουν Γερμανικά στο Παρίσι πριν καταφθάσουν οι ΗΠΑ. Πληρώστε για το ΝΑΤΟ ή όχι!», έγραψε.

Emmanuel Macron suggests building its own army to protect Europe against the U.S., China and Russia. But it was Germany in World Wars One & Two - How did that work out for France? They were starting to learn German in Paris before the U.S. came along. Pay for NATO or not!

Στις ειρωνείες του Τραμπ έσπευσε να απαντήσει στο ίδιο ύφος ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ -πάντα μέσω Twitter: «Αυτό που ο Τραμπ φαίνεται ότι δεν συνειδητοποιεί είναι ότι χωρίς χρήματα από τη Γαλλία οι ΗΠΑ δεν θα υπήρχαν σήμερα καθώς η Γαλλία χρηματοδότησε την αμερικανική επανάσταση. Ακόμη και το Άγαλμα της Ελευθερίας σας έδωσαν για να τη γιορτάζετε!»

What Trump doesn’t seem to realize is that without French money, the USA would not even exist as France financed the American revolution. They even gave you the Statue of Liberty to celebrate this! ? https://t.co/v9rS4GuTYH

Η ανάρτηση του Τραμπ, που συμπίπτει με την τρίτη θλιβερή επέτειο των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, έρχεται μετά το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο ίδιος στη γαλλική πρωτεύουσα συμμετέχοντας με άλλους ηγέτες στις εκδηλώσεις για τον έναν αιώνα από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου.

Σε προηγούμενη ανάρτησή του, λίγο πριν φθάσει στο Παρίσι, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «πολύ προσβλητική» την πρόταση Μακρόν για σύσταση ευρωπαϊκού στρατού.

Οι δύο πρόεδροι έδειξαν προς στιγμήν να βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους με τη συνηθισμένη δυνατή χειραψία και τις διαχύσεις με το Ελιζέ να εξηγεί ότι τα σχόλια του Μακρόν παρερμηνεύτηκαν.

Ο Τραμπ φαίνεται ότι μπέρδεψε δύο χωριστά σχόλια που έκανε ο Μακρόν στις 6 Νοεμβρίου στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1. Μιλώντας γενικά για την οικονομία είπε ότι μια «κυρίαρχη» Ευρώπη πρέπει να προστατευθεί από τη «Ρωσία, την Κίνα και ακόμη και τις ΗΠΑ». Σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν «πραγματικό στρατό» για να αμυνθεί κατά απειλών εξ’ ανατολών, γιατί δεν μπορεί να επαφίεται πάντα στις ΗΠΑ. Αν και οι συνεργάτες του Μακρόν έσπευσαν να το ξεκαθαρίσουν, φαίνεται ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δέχεται τις εξηγήσεις αυτές. «Φαίνεται ότι η όποια προσωπική τους χημεία έδωσε πλέον τη σκυτάλη σε ανοικτή εχθρότητα», σχολιάζει το Bloomberg.

Στην ομιλία του την Κυριακή, παρουσία του Τραμπ, ο Μακρόν επέκρινε τον εθνικισμό, που προβάλει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συγκρίνοντάς τον με τις δυνάμεις που βύθισαν την Ευρώπη στις συρράξεις τον περασμένο αιώνα.

«Παλιοί δαίμονες επανεμφανίζονται», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος. «Η ιστορία μερικές φορές απειλεί να ξαναακολουθήσει την τραγική της πορεία και να θέσει σε κίνδυνο την ελπίδα μας για ειρήνη. Ας ορκιστούμε ότι θα βάλουμε πάνω απ’ όλα την ειρήνη», είπε. Και σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του, που θεωρήθηκε ευθεία βολή κατά της πολιτικής του Τραμπ, «Πρώτα Η Αμερική», πρόσθεσε: «Ο πατριωτισμός είναι το ακριβώς αντίθετο του εθνικισμού. Βάζοντας μπροστά τα δικά μας συμφέροντα, αδιαφορώντας για τους άλλους, διαγράφουμε ό,τι σημαντικότερο για ένα έθνος, αυτό που το κρατά ζωντανό: τις ηθικές του αξίες».

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Μακρόν έδειξε να προτιμά σαφώς περισσότερο τη συντροφιά της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ -που επικρίνει κι η ίδια έντονα τον Τραμπ –.

Κατά πόσον τώρα η σημερινή ανάρτηση του Τραμπ στο twitter μπορεί να ερμηνευτεί και ως μπηχτή για την στενή αυτή σχέση του Γάλλου προέδρου με τη Γερμανίδα καγκελάριο δεν είναι σαφές. Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επιμένει με κάθε ευκαιρία ότι η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει περισσότερα για το ΝΑΤΟ και να μην αφήνει τις ΗΠΑ, όπως λέει, να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος για την άμυνά της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ